Avometre kullanımı ile ilgili birkaç soru

Sayın @veysel28 Ustam -sizden özür dileyerek- dün bir sitede temel elektroniğe başlangıç diye bir sitede okudum diyot ölçümünü. Diyotun kısa devrede öterse veya tız bir ses çıkarırsa arızalı olduğunu yazıyordu. Acaba ben mi yanlış anladım?

En basitinden temel Elektronik başlangıç | Elektronik Devreler Projeler 320 Volt

Selamin aleyküm.

Hayır,sn.öğretmen27 hocam çok doğru anlamışsınız,sn. gevv'in yazdıkları son derecede de doğrudur.Ben de az önce bunu bir referans olarak size vermeyi de ayrıca düşünmüştüm,ama kendinizin bunu bizzat bulması da daha iyi olmuş gerçekten de.

Diyot ölçümünde bir yönde hiç değer okunmayıp diğer yönde (diyot cinsine bağlı olarak) belirli sabit değeri (550,580,600 ohm gibi) sayısal olarak da bu displayde (Ekranda) bizzat da görmeniz lazım.Buna yakın değerler hiç görülmüyor ve diyot bir yönde veya 2 yönde de buzzerde öterse arızalıdır.Bir yönde (Yani iletim yönünde) belirli bir yarıiletken iç direncinin okunması şart,diğer yönde hiç bir değer okunmamalı veya buzzer hiç ötmemelidir.

En basitinden temel elektronik başlangıç | Elektronik Devreler Projeler 320 Volt

Sn,gevv'in bu elektronik başlangıç eğitim notunda trafolarla ilgili belirtmediği bir ince ayrıntıyı da size yine hatırlatmış olayım.

u525t.jpg


Yukarıdaki sağ taraftaki resimdeki gibi,çok küçük minyatür trafolarda,kullanılan güç değeri birkaç watt.lar gibi oldukça da düşük olabildiğinden,primer sargıda kullanılan bobin sargısının teli de çok ince olur.Lehimle tutturulup bağlanan bu noktasından veya başka bir yerinden,mekanik darbelerle kolayca kopmuş ve bunu ancak büyüteç benzeri benzeri aletler dışında görmeniz pek mümkün olmayabilir.Avometre ile bir direnç ölçümünde bu nedenle açık devre (primer girişte hiçbir omaj ölçülmez bu durumda, çok da doğal olarak) görülebilir,bu trafonun patlamış veya yanmış olduğuna delalet etmez.Bu kopan bağlantı yerine lehimlenir veya çok ince iletken kablo ile bağlantı eki bir şekilde sağlanıp yapılırsa (Büyüteçle bakılarak) trafoyu tekrardan eski çalışır haline geri döndürebilmeniz yine mümkün olabilir.Tabiki bu son durumunda da,avometrenin direnç ölçümünde de,belirli bir omaj değeri,yine primer sargıların omaj ölçümünde rahatlıkla okunmuş olacaktır.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
'Ve aleykümüsselam Verahmetullahi Veberakatüh.

Sayın @binbaşı Hocam çok teşekkür ederim değerli açıklamalarınız için. Ayrıca Sayın @veysel28 Ustama ve Sayın @joker_ Ustama da teşekkür ediyorum.
Sizin ve Sayın Gevv'in açıklamaları doğrultudunda benim trafom arızalı.
Konu konuyu açmışken elimde birçok parça oldugu için avometre ile onları da ölçtüm. Mesela santrifüj 0,75 kw'ye takılı kondansitör vardı onu da ölçtüm. Avometrede hiçbir değer gözükmedi. Açıklamalar doğrultusunda ölçüm yaptıgımda bunun da arızalı oldugu ortaya çıktı.
Bir sorum daha olacaktı Sayın Binbaşı Hocam. Hatırlarsanız cd çalarımla ilgili arızada da ağırlıklı olarak çıkış entegresi üzerinde şüphelenildi. Ben bunu ölçü aletiyle nasıl ölçebilirim. A konnektör ve B konnektör diye 2'ye ayrılmış. Sonra ön hoparlör arka hoparlör gibi çıkışları var. Özetle cd çalara enerji verilip avometreyi VDC konuma getirip cd çaların çıkışları mı ölçülecek. Bu konuda biraz kafam karışık.

Bir de aşağıda okudugum şey bu yönüyle kafamı karıştırıyor. Entegrenin kaç tane bacağı var..Sökmek benim için zor.

Tüm ölçme ve testlerde, ölçümü veya testi yapılacak devre elemanın devreden sökülmüş olduğuna ve üzerinde birikmiş enerji kalmadığına dikkat edilmelidir. Aksi halde, hatalı sonuçlar elde edilebilir, sakıncalı durumlar oluşabilir!

 
Hocam kondansatör gibi parçalar için geçerlidir bu uyarı veya direnç, tr diod vb. elemanlar ölçülecekse sağlıklı ölçüm için bir ayağı devreden lehimden çıkartılmalı. Hoparlör çıkışlarını buzzer fonksiyonunda şase ile kısa devre olup olmadığına bakılabilir; probları teybinizin hop bağlantılarında gezdirin sırayla ön-arka sağ sol ötme varsa entegre çıkışı kısa devre olmuş demektir :( amfi entegresi üreticiye göre sağ sol diye 2 de olabilir tekde. Elinizden geliyorsa yapın yoksa ustasına bırakmakta fayda var.
 
İyi akşamlar,sayın öğretmen 27 hocam;Kamosonic marka cd/mp3/radyo çalarınızın kullanım kitapçığında çıkış katı "TDA 7383,25 bacaklı" olarak da devre şemasında yer almaktadır.Çıkış katının muhtemel bu arızasını,kat çalışmıyorken sedece bir avometre ile ölçüp tespit imkanımız ne yazık ki tam olarak da yoktur.Ancak sn.by lent'in de ifade edip söylediği türden,yalnızca 4 adet hop. çıkışının akünün şase (-) kutubuna göre veya hoparlöre giden ses kablosu uçlarına göre,kısa devre/açık devre olup olmadığı tespit edilebilir.Çalışmadığı anda zaten bu çıkışların kapalı bir devre (Çok düşük omaj değerleriyle birlikte) vermemesi de gerekir katta önemli bir hasar bulunmuyorsa eğer.Ancak çıkış katının her defasında bu takılan hop.'ere zarar verebildiği (Tuner veya cd çalardan gelen bu çalışma sinyali,istenmeyen osilasyonlara,rezonaslara sebep olup,çıkışta çok fazla akım patlaması yarattığı da yine düşünülerek) eğer daha önce bu veya buna benzer veya daha basit entegrelerin bu değişimi konusunda tecrübeniz de bulunuyorsa (Bu konuda da eğer kendinize tam güveniyorsanız) gerekli önlemleri,lehim tertibatlarını,gereçlerini ve bu konudaki hassasiyeti de azami şekilde göstererek,bu çıkış katı entegresini (tda 7383'ü,toplamda 25 bacaklı olan entegreyi) değiştirmenizde mahsur da olamaz.Ancak bu konuda herhangi bir tecrübeniz yoksa,bu işi ustasına (Eğer yapabiliyorsa bu montajı yapana veya kamosonic üzerine ayrıca tam olarak da çalışan bir servise) yaptırmanız cihazınızın geleceği açısından da kanımca daha iyi olacaktır.

Bu konuda da ayrıca fikir beyan edenlerin de ağırlıklı olarak bu çıkış katı (entegresi) üzerinde durmalarında,bu ses bozulmasının ve istemeyen bu bozulmaların (Distorsiyonlar,rezonanslar,harmonik katlarının istenmeden iç yapıda çok fazla oluşabilmesi,vb.) bu yüzden olabileceği de haklı olarak düşünülmüştür hiç şüphesiz.

Eğer çıkışta hiç ses alamıyor da olsaydınız,biz yine size direk olarak bu entegreyi %100 yenisiyle değiştirin demek durumundaydık.Ancak entegrenin muhtemel arızasıyla birlikte,entegreyle ilişikte olan diğer elemanların da (Girişe sinyalin girmeden önceki ön kuvvetlendirmesi,filtre edilmesi,vb.) bu istenmeyen distorsiyonda ve aşırı bozulmada bir paylarının da olabileceği akıldan hiç çıkarılamaz.Ancak yine de mantıken ve en fazla bozulma olasılığı olan parçanın çıkış katı entegresi,aküden gelen + ve - dc. akımı,modülasyon tekniğiyle,yani gelen sinyalin (kare,üçgen veya sinüzodial) biçimine göre,bu dc. akıma şekil verip çıkışta büyük ac. çıkış akımlarını (Potansiyometrenin açılması oranında) kendi iç entegre yapısından ve elemanlarından direk olarak da geçirdiğinden ve bazen ortama göre de fazlaca ısındığından,bu parça üzerinde kuvvetle durulması gerektiğinde hemfikir olmak durumundayız.(Ayrıca yine genel olan arıza istatistikleri ve genel amfi arızaları üzerinden özgeçmişine de dayanarak)

TDA7383 pdf, TDA7383 description, TDA7383 datasheets, TDA7383 view ::: ALLDATASHEET :::

UYARI: Tüm ölçme ve testlerde, ölçümü veya testi yapılacak devre elemanın devreden sökülmüş olduğuna ve üzerinde birikmiş enerji kalmadığına dikkat edilmelidir. Aksi halde, hatalı sonuçlar elde edilebilir, sakıncalı durumlar oluşabilir!

Bu yukarıda yer alan uyarı kanımca da sadece elektrolitik kondansatörler (şarj olabilenler) için verilmiş bir uyarı olmak durumundadır.

Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Sayın @veysel28 Ustam -sizden özür dileyerek- dün bir sitede temel elektroniğe başlangıç diye bir sitede okudum diyot ölçümünü. Diyotun kısa devrede öterse veya tız bir ses çıkarırsa arızalı olduğunu yazıyordu. Acaba ben mi yanlış anladım?

En basitinden temel elektronik başlangıç | Elektronik Devreler Projeler 320 Volt
Hocam ben sizden özr diliyorum aslında yanlış bilgi vermek istemem.Sn [MENTION=386]joker[/MENTION] dende özr diliyorum hakkını helal etsin buzzer konusunda haklısınız benim asıl demeye çalıştığım buzzer kademesininde bir direnç kademesi olduğuydu yani direnç olarak değer okuyoruz.Zaten sn [MENTION=221255]binbaşı[/MENTION] olaya açıklık getirdi Allah razı olsun.Yinede yanlışım varsa düzeltin lütfen.
 
Sayın @binbaşı ve @by lent Ustam teşekkürler.. O halde anladığım kadarıyla:
1. Cd çaları tekrar çıkardığım yere monte ediyorum. Enerji kablosunu anten girişine ve hoparlör soketlerini çıkış entegresine takıyorum.
2. Bunu yaptıktan sonra cd çaları açmadan hoparlör çıkışları olan her bir ucu şase ile kısa devre olup olmadığını kontrol ediyorum. Örneğin ön sol hoparlör çıkışında 2 kablo var. Probun birini araba gövdesine(şase) diğerini hoparlör çıkışındaki kablonun birine değdererek test ediyorum. Bunu her hoparlör çıkışındaki kabloyla yapıyorum.

Bu arada ustalarım multimetreyi kısa devre konumuna getirip -cd çalar yanımda oldugu için- hoparlör çıkışlarını + ve - kutbuna değdirdim değerler çıkıyor. Probları ters çevirdim yine değerler çıkıyor. 4 hoparlör çıkışında da değerler gözüküyor.
 
Teybi kızağına koymadan test edebilirsiniz kapağında zaten montaj şekli vardır bir de hop.lerin negatif kabloları muhtemelen zaten şaseye bağlıdır. siz diğer ucun şaseye direk yani kısa devre olup olmadığını kontrol edebileceksiniz. Her çıkışta bu kontrolü yapıp yazın. Bununla ilk 2 sorunuza cevap bulduğunuza inanıyorum.
Dc de pek tepesi şişik kond görülmez ya alttan şişer ya ambalajında asimetrik kayma erime göülür yada iç sıvı akması şeklnde anormallikler görünür. bunları gördüğünüz kond varsa ve çıkış sağlam diyorsanız cihazıda açıp tekrar monte ederim diye kendinize güveniyorsanız bunları değiştirin.
Beslemeye prob takıp (kısa devre testi) değer okumanız ve yine bunları çevirmeniz normaldir girişte büyü değerli kondansatör var dolup boşalır bundandır.
 
Teybi kızağına koymadan test edebilirsiniz kapağında zaten montaj şekli vardır bir de hop.lerin negatif kabloları muhtemelen zaten şaseye bağlıdır. siz diğer ucun şaseye direk yani kısa devre olup olmadığını kontrol edebileceksiniz. Her çıkışta bu kontrolü yapıp yazın. Bununla ilk 2 sorunuza cevap bulduğunuza inanıyorum.
Dc de pek tepesi şişik kond görülmez ya alttan şişer ya ambalajında asimetrik kayma erime göülür yada iç sıvı akması şeklnde anormallikler görünür. bunları gördüğünüz kond varsa ve çıkış sağlam diyorsanız cihazıda açıp tekrar monte ederim diye kendinize güveniyorsanız bunları değiştirin.
Beslemeye prob takıp (kısa devre testi) değer okumanız ve yine bunları çevirmeniz normaldir girişte büyü değerli kondansatör var dolup boşalır bundandır.

Tamam ustam. Yapayın testi size dönerim tekrar. Allah razı olsun..
 
Sayın by lent ustam herhangi bir kısa devreye rastlanılmadı.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst