bir faz 220 volt ise iki faz arası neden 380 volt

goten

Üye
Katılım
20 Ağu 2010
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
40
merhaba arkadaşlar ben forumda yeniyim sizlerle bir konuyu öğrenmek istiyorum bildiğiniz üzere bir faz 220 volt ise iki faz arası 380 volt ise neden 440 volt deyilde 380 volt bunun nedeni kosinüs lemi alakkalı yardımcı olabilrmisiniz aklıma takılıyor da şimdiden teşekkür ederim
 
Arkadaşım kordinat ekseninde fazlar arası 120 derece faz farkı vardır.buda √3 ifade eder.220voltu eğer √3 ile çarparsan 380Volt elde edersin.Türkiyede genel olarak kullanmış olduğumuz enerji fazlar arası 380 v faz nötr arası 220 volttur.
 
Selamun Aleyküm
Sayın Goten bahsettiğiniz bir fazın 220 Volt olması faz ile nötr yani 0 seviyesinin 220 Volt gerilim farkına sahip olmasıdır. Alternatif akım devamlı harmonikler atan bir dalga olduğundan dolayı bahsedilen gerilim, gerilim farkının ulaştığı maksimum noktadır. Yani diğer bir deyişle maksimum 220 volttur; yoksa 0 a da ulaşır.
Sizin bahsettiğiniz iki fazın 380 Volt olması ise iki faz arası gerilim farkının 380 Volt olmasıdır ki bu da yine gerilim farkının ulaştığı maksimum değerdir ve sıfıra da ulaşarak zaman eğrisine devam eder.
İki fazda oluşan bu farklı gerilim bahsettiğimiz gibi iki faz arasaındaki en yüksek gerilim farkı ve Elektrik dalga grafiğindeki en uzak gerilim noktasıdır.


Bir dalgayı inceleyerek konuştuğmuzda; bu dalga maksimum noktasında iken diğer iki dalga kesişim halindedir ve maksimumdaki dalga nötr(0) seviyesine göre 220 Volt iken, ölçtüğümüz diğer dalganın negatif kısımdaki değerine göre 380 Volttur. Bu gerilim farkı bir zamanda oluşan en yüksek gerilim farkıdır. Negatif bölgedeki dalganın eksi olarak daha düşük değerlere gittiği ve 380 Volttan daha yüksek gerilim farkı oluştuğu akla gelebilir ancak negatifteki dalga negatif bölgede gerilim farkını arttırırken pozitif kısım pozitifte gerilim farkını azaltma eğiliminde olduğundan gerilim farkı artmaz.
İki fazlı bir alternatör düşünsek ve faz arası açı 180 derece, faz nötr ac 220Volt olsa bahsettiğiniz 440 Volt gerilim farkı bu durumda beklenir.

Başarılar dileriz.
 
Çok güzel bir açıklama olmuş. Peki ben bir şey sormak istiyorum, bu 120 derecelik fark her zaman korunabiliyor mu, veya nasıl korunuyor?
 
Rica ederiz.
Sayın Kabiliyet yazdıklarımızı Megep dökümanlarından okumadığımızı, temel bilime dayanarak yazdığımızı ifade etmemize aslında gerek yok sanırım. Zira Megep in birçok konuda dökümanı bulunmakta, pratik bilimsel bilgilerinin yanı sıra, yetersiz, biilimsel olmayan, açıklayıcı olmayan gidişatları da bulunmakta. Mesleki gelişim adına yapılan bir uygulama olarak da bilimi bağlayıcı değil bilimden kaynak alıcı dökümanlardır.

Bahsettiğiniz dökümanda;
"" Örneğin, şebeke gerilimi 220V denildiğinde bu değer şebeke geriliminin etkin değeridir.""
yazmakta. Siz bunu doğru mu kabul ediyorsnuz? 220Volt dendiğinde hesaplayarak başka değer bulmak bilimle alakalı görünmüyor.
Açıklamamda, açısal trigonometrik formülü ile hesaplanan ani değer, enerjitik hesabı ifade eden etkin değer, referansa göre minimum değer, maksimum değer gibi ayrışımlar yapmadım. Bu sayede de eleştiriniz bizi bulmamış oldu. Yazımızda dalga özelliği öznel olduğundan; bir hata oluşmuş olsa bunu düzeltmememiz için bir sebep olmaz. Uzman olmadığımız konularda ayrıca sitedeki uzman arkadaşlarımızın katılıp engin bilgilerini esirgemeyerek konuyu gerek açıklığa veya detaylarına kavuşturmaları bizim de takibimize şayan olur. Bilimsel olarak ifade edilmesi genel bir söz değil direk tanımlayıcı özellikleri bildirmesi ile olur. Mantıki aıklamalarımızda bu tip detayların mantık izahımız dışındakileri ele almamıştık.
Yine yazımızda ölçümden bahsettiğimizden sözlerimiz kendi haline münhasır olarak ölçüm mikro ve teknikleri ile sabittir. Yani ifadelerimizin isabet ettiği sonuçlar ölçümlerin yazdığı veya yaptığımız gibi açıklamaların ifade ettiği bilgilerdir. Açıklama zaten yapılmış. Ölçüm ise herhangi bir" den ziyade durumlara özeldir. Gerektiğinde özel bir ölçüm aleti ve tekniği de oluşturulabilir.
Yalnız verdiğiniz dökümanda ifade edilir olarak anlaşılan, şebeke geriliminin 220Volt maksimum değil de bunun rms katsayısı ile bölünen daha büyük değeri olduğu ise, doğru olması halinde bu da sizin katkınız olmuş olur. Yoksa ki rms enerjitik ve kaba bir açıklamadır,dalga özelliğinin tarifi olmadığı gibi birçok benzemeyen dalga ile de aynı rms in yakalanabildiği aşikardır.
Başarılar dileriz.
 
cncarastırma arkadaşım aslında benim anlatmak istediğim ac gerilimin dc gerilim gibi basit birşey olmayışı. 220v ac gerilimin dc gerilim gibi iki sabit değeri yoktur. 220v ac gerilim dc gerilime dönüştürüldüğünde 311v dc çıkış verir. ac gerilimin pozitif ve negatif polarmaların tepe değerleri arasındaki gerilim farkı 311 * 2 = 622 Vpp eder. Bağzı ses sistemleri satıcıları sistemlerin güçlerini RMS değeri üzerinden vermeyip sistemin gücünü yüksekmiş gibi göstermeye çalışırlar. ac ve dc gerilim dönüşümlerini doğru hesaplayamayan kişiler, yanlış hesaplar yapıp sistemde cihaz patlatmaktadır.
Amacım kişileri üzmek değil, ülke gelişimine katkıda bulunmaktır.
 
Sayın Kabiliyet yazınızı okuduktan sonra bir noktayı ele almak için yazmak istedim.
Alternatif akımın ismi ile anlaşıldığı gibi dc akıma benzmeyen özelliklerinden bahseder durumdaydık. Yalnız 220Volt ac nin dc ye dönüştürüldüğünde 311 Volt dc olduğunu yazmışsınız. Belki bir anlam kayması vb durum oluşmuştur. Ac nin yarım dalga doğrultma ile dc ye dönüşmesi sadece artı ve eksi kutup oluşturur biçimde alternatif akımın sadece nötr seviyesinin bir tarafındaki dalga kısmını, tam dalga doğrultmada ise iki taraf dalga parçalarını da aynı kısma akıtarak doğrultma yapılır. Bu durumda alternatif akımın 0 dan tepe değerine ve eksi değerine giderek yaptığı değişimler engellenmiş olmaz, eksi taraf geçirilmeyerek veya aynı yönde geçirilerek dalga 0 dan tepe değerine ulaşır hale getirilir. Yani alternatif akımın bir diyot veya 4 köprü diyot ile doğrultulması sabit bir dc akım ifade etmez. Ve de 220 Volt alternatifin dc de geriliminin değişmesi mevzu olmayıp, aynen korunması vb beklenir. (eksi kısım için izah verdik) 220 rms 311 tepe değerine sahip bir gerilimin dc de yine 311 tepe yaptığını ifade edebiliriz ve ac deki dalga karakteristiklerii koruduğunu da iletebiliriz.
Tüm değerli katılımları bekler, başarılar dileriz.
 
arkadaşlar diyecek birşey kalmadı herşeyi ayrıntısıyla anlatmışşınız cok teşekkür ederim ayrı ayrı beni bilgilendirdiğiniz icin artık kafamda takılan yok
 

Forum istatistikleri

Konular
129,902
Mesajlar
931,164
Kullanıcılar
452,787
Son üye
Azemm333
Geri
Üst