prontobasso
Üye
Tork motor akımına bağlıdır.
Step motorlarda devir arttıkça zıt elektromotor kuvvet artar.
Bu , sabit gerilim altında daha az akım geçmesi ve dolayısı ile torkun düşmesi demektir.
Motor anma akımları 5V içindir , ve tutma güçleri bu değerler içindir.
Elektronikde chopper denilen devreler var.
Bunlar bir nevi akım regülatörü gibidir.
Girişlerindeki yüksek gerilimi , ancak sabitlenmiş akım değeri geçirecek kadar motora uygularlar.
Bu yüzdendir ki giriş gerilimi ne kadar yüksekse o sürücü o kadar iyidir diyebiliriz.
Giriş gerilimi 36V olan bir sürücü giriş gerilimi 24V olan sürücüye göre daha yüksek devirler verebilir.
Mesela senin beğenmediğin ama işini mükemmel yapan ve çoook sayıda kullanılan TB6560 larda var , Allegro larda var.
Motor akımı akım sense direnci üzerinden ölçülür ve chopper ile sabit tutulur.
Bazıları pwm de der ama eski ve bilindik adı chopper.
Giriş gerilimi 80V-110V -220V olan sürücüler var...
Yani doğru anladıysam, elektronikteki chopper denilen devreler, girişlerindeki yüsek gerilimi, sabitlenmiş akım değeri geçirecek kadar motora uyguluyorlar, ve bu devrelerden TB6560 kartlarda var ve dolayısıyla tb6560 eksen kartı kullanan bir sistemde yüksek devirlerde tork düşmüyor. akım regülasyonu sayesinde aynı kalıyor. doğru anlamış mıyım?
Ayrıca değerli hocam ben neden beğenmeyeyim TB6560 ları, gayet de memnunum. hiç sorunsuz ziyadesiyle çalışıyor. Yazdığım yazıda da dedim, en çok kullanılanı TB6560 dır ama en çok tavsiye edilen değildir dedim. Zamanında satılan malum sorunlu kartlardan ötürü millet korkar oldu acaba benimki de problem mi çıkarıcak diye. Nitekim benim eski kartım bu sorunlu kartlardandı değiştirdim.