CNC Router Yapımı - Fotoğraf Video ve Açıklamalı anlatım.

eşyaların en ulaşılamaz köşelerinde bile talaş tozu bulabilirsin kardeşim :D
ben onlarla yaşamaya alıştım asdfasdf
 
B u arada talaş tozu dedinde, Özellikle MDF gibi kimyasal madde kullanılarak oluşturulmuş ahşap bazlı mamüllerin çıkardıkları talaş yüksek oranda kanserojen madde içeriyor ve maske kullanmak şart aklında olsun. basit toz maskeleri de çok bi işe yaramıyor kartuşlu adam gibi gaz maskesi kullanmak lazım çünkü çok küçük mikroskobik parçaları bu MDF'lerin
 
ossun abüü bize bir şey olmazz.
Ama tozları biriktirmek çok yararlıdır yeniden levha yaparız.
Yapamasak bile az mazot bildiğin çıra , şunun şurasında kışa ne kaldı ki ?
Radial fanlı 300W civarı aspiratör 120-150 TL gibi ve sessiz.
Bir arkadaşımız soğuk oda kapılarındaki gibi şeffaf plastikimsi (poliüretan) şeritten çırt kullanarak kalem etrafına bir muhafaza yapmıştı.
Ona bir boru ve araya aspiratör , çıkışına 2-3 kat büyücek çuval.
Hem çalıştığınız ortam toz olmaz hem çalışma alanınız yakışıklı gözükür.
Ve ortamı batırmayınca yatağınız sıcak olur...
 
Biriktirmek güzel fikirmiş hem ısınıp hem kanser olmayız.


Yüzyılımızda en bildik sağlık tehdidi kanserojen madde ihtiva eden ve yayan ürünlerden olmaktadır. Bu gözle görülür bir tehdit olmadığı ve o an için bizi pek etkilemediğinden çoğu insanca göz ardı edilmektedir. Bunların neler olduğunu sıralamak açısından ilk aklımıza gelenler: Sigara, Radyasyon sızıntısına maruz kalmış yiyecekler, Hormonlu sebzeler, ve Formaldehit içeriği yüksek kimyasallar diyebiliriz. İlk saydıklarımız genel olarak hepimiz tarafından bilinmesine rağmen Formaldehit içerik pek bilinmemektedir.

Bu tehlikeli ve kanserojen madde yayan Formaldehit içerik, mobilya üretiminin ana hammaddesi olan ham suntanın ve MDF'nin yapım aşamasında kullanılan yapıştırıcıdan kaynaklanmaktadır. İşte bu yapıştırıcının içindeki formaldehit miktarının çok maliyetli işlemlerden sonra insan sağlığına zarar vermeyecek hale getirilip üretim yapılmasıyla oluşan hammaddeye diğerlerinden ayrılması için E1 adı verilmiştir. E1 ile üretimi yapılmamış mobilyaların bulunduğu büyük bir ofise bir kaç gün havalandırmadan girdiğinizde (özellikle tatil günlerinden sonra) gözlerinizin hafifçe yanmasını ve farklı kokuyu hissedersiniz.

Formaldehitin astımın oluşumunda rol aldığı ve astımlılarda gece ortaya çıkan solunum güçlükleri ile ilişkili bulunduğu bildirilmektedir
Formaldehit, Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu (International Agency for Research on Cancer, IARC) tarafından kanserojen
özelliği açısından Grup 2A olarak sınıflandırılmıştır.Yakın zamanda yapılan çalışmalarda formaldehitin özellikle burun ve üst solunum yolu kanserlerine neden olabileceği ,ayrıca ultraviyole'ye bağlı deri kanserlerinin gelişimine katkıda bulunduğu bildirilmektedir


Alıntıdır:

http://www.ttb.org.tr/STED/sted1205/mobilya.pdf
 
Formaldehit etkilenimi çoğu kez gaz halinde iken solunum yoluyla alınmasına bağlı olarak meydana gelir.
Formaldehit soluyan kişilerde yorgunluk, uyuklama, baş ağrısı, baş dönmesi, deri döküntüleri gibi şikayetler görülüyor.
Ancak sıvı formaldehit deri yoluyla da emilebilir. İşçiler, üretim sırasında, maddelerin işlenmesinde ve reçine imalatında etkilenebilir.
Sağlık elemanları, eğitim görevlileri ve öğrenciler de formaldehit içerisinde saklanan ve hazırlanmasında formaldehit kullanılan materyallere bağlı olarak yüksek etkilenim riski altındadır.
Tüketiciler inşaatta kullanılan bazı malzemelerden, kozmetiklerden, ev parkelerinden, ev mobilyalarından ve dokuma ürünlerinden yayılan formaldehitten etkilenebilirler.
Ani formaldehit etkilenimi ölüme neden olabilir. Koku eşiği 1 ppm civarındadır. koku duyusu yorgunluğuna bağlı olarak formaldehit kokusunu algılama eşiği zamanla yükselebildiğinden kokunun uyarıcı bir faktör olarak kabul edilmesi çok zordur.
Uzun süreli olarak düşük dozlarda formaldehite maruziyet solunum güçlüğü, ekzema ve allerjik reaksiyonlara yol açabilir.
Formaldehit insanlarda kanser yapıcı maddeler arasında sayılmaktadır. burun ve akciğer kanseri ile bağlantılı, beyin kanseri ve lösemiyle de ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Havada 0,1 ppm bulunduğunda, gözlerin sulanmasına, öksürüğe, nefes darlığına, hırıltılı solunuma, deri döküntülerine, allerjik tepkilere, göz, burun ve boğazda yanmaya neden olur. Etkilenime bağlı olarak kusma ve ishale de yol açar.
Duyarlığa yol açması nedeniyle daha sonraki etkilenimler aynı derişimde daha şiddetli reaksiyolara yol açabilir. 2 ppm konsantrasyonda gözlerde tahriş yapar, 20 ppm de tek bir etkilenimle bile korneada kalıcı matlaşmaya neden olur. 25 ppm üzerindeki etkilenimler öldürücü akciğer ödemi dahil çok şiddetli tepkilere yol açar.



Kaynakça http://www.inchem.org/documents/sids/sids/FORMALDEHYDE.pdf
 
herşey güzelde bunun hesabına nerden ve nasıl başlıcaz işin içinden çıkamadım ya :(
 
Güzel soru :)
Önce yapmak istediğin modele karar vereceksin, hareketli tabla mı, köprü modeli mi H tipi mi ?
Gerekli kesim alanını belirleyeceksin kaç santim parça kesmen lazım ?
Sonra bütçeni belirleyeceksin,
Konstrüksiyonu yapacağın materyali,
elindeki alet edevatı,
Sonra, ana tablayı hesaplayacaksın yani X-Eksenini ve yapmaya başlayacaksın.
tam destekli bir tabla mı yoksa bölgesel destekli bir tabla mı istiyorsun bua karar vereceksin,
bu bittiğinde köprüyü düşünmeye başlayacaksın, köprü en önemli bölüm,

köprünün sağlam ve dengeli olması gerekli,
gerekli güçlere dayanıklı bir köprü dizayn etmen için önce maruz kalacağı kuvvetleri anlaman lazım,

yukarıdaki şekilde anlamamız gereken yerler; ağırlık merkezi, kütle, kuvvetler ve moment,

Şekilde;
D1 : freze bıçağının ucuyla köprü kızaklarının orta noktasının arasındaki mesafe
D2: köprü alt kızağı ve Y-ekseni kızağı arasındaki mesafe
D3: köprü üst ve alt kızakları arasındaki mesafe
D4: köprü linner rulmanlarının birbirine olan uzaklığı

Kuvvetlere bakalım;
şekilde soldan sağa hareket eden bir köprü var. alttaki tahrik sistemi tarafından itiliyor ya da çekiliyor.
spindleımız ise aşağı pozisyonda ve kesmeye başlıyor.
kesme gücü köprünün hareketine ters bir kuvvet uyguluyor, bu nedenle bir "kesme kuvveti" ortaya çıkıyor.
Kesme kuvveti köprünün ivmesine spindle devrine ve kullanılan bıçağın talaş kaldırma oranına göre değişir. talaş kaldırma oranı ise bıçağın cinsine (kanal sayısı) spindle dönüş hızı ve kesilen materyale göre değişir :)
Gördüğün gibi değişkenlerin sayısı çok fazla bu nedenle hesaplama çok değişken daha sürtünme katsayıları kaplinlerin rulmanların lineer sistemin ataletlerine,kütlelerine, step motorların ürettiği güçlere vs. girmedim.
Neyse devam edelim,
bildiğin gibi kuvvet=kütle x ivme (f=m.a)
moment; belirli bir uzaklıktan uygulanan kuvvet sonucu ortaya çıkar, Kesme kuvveti şekilde A momentini (MOMENT A) oluşturuyor. burada uygulanan kuvvetin uzaklığı D1.
Yani
Moment A= D1 x Kesme Kuvveti

Moment A, Y-Ekseni linner rulmanlarında (ve tabi lineer kızaklarda) 2 tane kuvvete neden oluyor, şekilde sarı oklarla FORCE A ve Force B olarak işaretlenmiş.
Bu iki kuvvet birbirine eşit
FORCE A =FORCE B

FORCE A = (MOMENT A / 2) / (1/2 D3)
FORCE A = FORCE B = MOMENT A / D3

Görüldüğü gibi y-eksenindeki iki lineer kızak arasındaki mesafe uzadıkça A ve B kuvvetleri azalıyor. bu iyi bişey çünkü köprü üzerindeki merkezcil kuvveti düşürüyor otomatikman.
yani FORCE A düştükçe MOMENT B düşecek.

MOMENT B = D2 x FORCE A

B Momenti Kesme kuvveti nedeniyle tüm köprünün hareket etmesine ve dönmek istemesine neden olan momentimiz. bu nedenle B Momentini mümkün olduğunca düşürmemiz lazım. Neden.

B momentini düşürdükçe lineer rulmanlarımıza daha eş kuvvetler uygulamaya başlıyoruz. ek kuvvetler uygulandıkça da makina deformasyonumuz azalıyor ve titreşim önleniyor.

B Momentini azaltmanın 2 yolu var A Kuvvetini azaltmak ya da D3 mesafesini kısaltmak.

şimdi;
mümkün olduğunca C kuvveti ve D kuvvetini (FORCE C, FORCE D) birbirine eşitlememiz lazım.
C ve D kuvvetleri makinanın ağırlığı ve B momentinin oluşturduğu kuvvetler toplamından oluşuyor.

Bu nedenle tüm köprünün ağırlığını bilmemiz ve mümkünse ağırlık merkezinin nerede olduğunu hesaplamamız ya da kabaca tahmin etmemiz gerekiyor. ve ağırlık merkezini D4 uzunluğunun tam orta noktasında olmasını sağlamamız gerekiyor.

Geriye doğru kaykılmış gördüğümüz köprü tasarımları aslında kesim alanını büyütmek için tasarlanmış yapılar değiller köprüyü geriye kaydırmanın avantajı spindle ağırlığı, köprü ağırlığı ve yukarıda bahsettiğim B Momentini azaltıp lineer rulmanlara eşit güç uygulanması için.
Köprü tasarımı yaparken ağırlık merkezi muhakkak X-Ekseni kızaklarının tam ortasında olması gerekiyor. yoksa hem makine titreşimli çalışır hem de bıçak işe basar. bıçağın işe basması ne demek hocalarımız bilirler.

Kısaca özetlemek gerekirse;

X-Ekseni kızaklarıyla y ekseni kızaklarını mümkün olduğunca birbirine yakın tasarlayın, D2 Uzunluğunu kısaltın
Z Ekseni hareketini mümkün olduğunca küçük yapın 8cm-15cm arasında) yani D1 uzunluğunu kısaltın,
Agırlık merkezini hesabedin (spindle ağırlığını da ekleyerek) yada tahmin edin ve x-ekseni kızaklarının tam ortasına yerleştirmeye çalışın,
Y-Ekseni kızaklarının arasındaki mesafeyi mümkün olduğunca uzatın yani D3 değerini yükseltin.

Bunların ardından ise Z eksenini dizayn edeceksin onun da hesaplamaları var yukarıdaki gibi ama mesafeler çok kısa olduğu için elastisite modülü düşük bir materyal kullandığın zaman hesaplamalar çok fazla etki etmiyor iyi ya da kötü dizayna.
@m_senturk Mühendislik öğrencisi olduğun ve hesaplamada güçlük çektiğini söylediğin için bu detaylı açıklamayı yaptım ve özel mesajla göndermek yerine buraya koymayı tercih ettim belki başkalarının da işine yarar diye.

Umarım birilerine faydası olur.

Sevgiler ve kolay gelsin.
 
ağzına sağlık. cevabı burdan vermekle iyi yapmıssın, dedigin gibi başkalarına da faydası olur umarım. anlattıklarını anladım yanlız kesme kuvvetini nasıl hesaplıcaz peki, örnegin orta seviye aleminyum işlemek istesek kesme kuvvetini nasıl belirleriz. kısa bir örnekle açıklayabilirmisin.

yani;

kesme gücü köprünün hareketine ters bir kuvvet uyguluyor, bu nedenle bir "kesme kuvveti" ortaya çıkıyor.
Kesme kuvveti köprünün ivmesine spindle devrine ve kullanılan bıçağın talaş kaldırma oranına göre değişir. talaş kaldırma oranı ise bıçağın cinsine (kanal sayısı) spindle dönüş hızı ve kesilen materyale göre değişir :)
Gördüğün gibi değişkenlerin sayısı çok fazla bu nedenle hesaplama çok değişken daha sürtünme katsayıları kaplinlerin rulmanların lineer sistemin ataletlerine,kütlelerine, step motorların ürettiği güçlere vs. girmedim.

bu yazmış oldugun paragrafı kısa bir örnekle acıklayıcı bir şekilde anlatabilirmisin zahmet olmassa teşekkürederim.
 
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Sizden kaplin konusunda yardım isteyeceğim bende de Nema23 2.2Nm step motor ve 16mm 1mm hatve vidalı mil var montaja henüz başlamadım elektronik devreler tamam fakat sanıyorum TB6560 seçmekle hata yapmışım 6B6560 konusunu daha önce sizin bilgilerinizi okusaydım tercih edebilecektim sağlık olsun.

Elimdeki kaplin dış çapı 25mm iç çapı 14mm boyu 34mm benim anlamadığım her iki tarafındaki delik çapı 4mm benim burada Vidalı mil'e tornada işlem mi yaptırmam gerekiyor yoksa kaplini motor ve vidalı mil bölümlerinden delikleri genişletmem mi gerekiyor?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,163
Mesajlar
933,885
Kullanıcılar
453,285
Son üye
canrbey2

Yeni konular

Geri
Üst