cos fi...

zanzin

Üye
Katılım
17 Şub 2008
Mesajlar
32
Puanları
1
benim sorum şu olucak....
rölenin sigortasını kaldırdığımız ilk anda okuduğumuz değerler neyi ifade eder,,,,,,bugün bir mühendis abimiz benden bu değerleri istedi ayrıntılı soramadım neden diye.
teşekkürler.
 
Muhtemelen ( heralde kompanzasyon rölesinden bahsediyoruz ),devreye girme süresi içe-
risinde,kompanzasyon başlamadan önceki fiili durumu tesbit için olabilir.Bunun için ise,böy-
le yapmak yerine,kumanda kontak çıkış sigortasını indirmek daha sağlıklı olur.
 
sisteminizin detaylı anlatımınıda yaparmısınız.
alıcı olarak ne bağlı mesela? ölçüm için ne var panonuzda?
 
oaly şöyle oldu...burası bir şube,,genel yük bilgisayarlar Elektronik balastlı armatürler.ups ve regülatör mevcut..ana giriş 50 lik (fazlasıyla yeterli bi kablo) kablo biraz fazla ısınmıştı ve bi kaç ay öncede 3 5 kontktör yanmıştı,,kablonun neden ısındığını bi türlü bulamadık neyse müh. abimiz beni aradı,kompanze panonsunun yanına git dedi gittim rölenin sigortasını kapat dedi kapattım aç ve ilk anda gördüğün değerleri bana söyle dedi..değeler 0.700 küsurlu idi üç fazdada..olay bu.fakat ben anlamadım?????
 
cos fi yi öğrenip kapasitörlerin çalışıp çalışmadığını anlamak için böyle birşey yaptırmış size. cos fi 1 e yaklaştıkça sistemdeki güç durumuda değişir. kompanze sisteminizin sağlıklı çalışma durumunda kablonuzda ve kontaktörlerinizde daha az ısınma olur sistemden çekilen güç düşer. teferruatı var ama girmiyorum kabaca anlattım. Muhtemelen röleniz devreye girmiyor yada kapasitörleriniz ömrünü tamamlamış.
Kompanze sistemlerde tristörlü kontaktör tavsiye ederim. Fazın 0 noktasında kapasitörleri devreye alır ve kapasitör ömrünü uzatır ve sisteminizde dalgalanma meydana gelmez. Biraz pahalı ama değer...
 
peki ustacım..atıyorum mesela bu değerle farklı çıksa ne olurdu..daha düşük daha yüksek???
 
örnek vereyim ;
Cos fi : 0.70 : Çekilen 50 amper
Cos fi : 0.95 : Çekilen 40 amper

KOMPANZASYON YAPILMAZ İSE NE OLUR ?
Reaktif güçler kompanze edilmez ise
Şebekede güç kayıplarına neden olur,
Üretim ve dağıtım sisteminin kapasitesini azaltır,
Gerilim düşmesinin, taşınan gücü sınırladığı dağıtım hatlarında, enerji taşıma kapasitesinin düşmesine neden olur.

Bu nedenle, aşırı yüklenmeler ve gerilim düşmelerinin önlenmesi ve şebekeden en verimli şekilde faydalanılabilmesi için, reaktif yüklerin oluştukları noktada kompanze edilmesi ve giderilmesi zorunludur.

Bu neden ile, kompanzasyon panosu kurmak ile yükümlü aboneler, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu kararı ile belirtilmiş sınırlar içerisinde kompanze edilmiş şekilde Elektrik tüketmek zorundadırlar. Aksi durumda aboneler, ceza ödemek ile yükümlüdür.
 
eywallah usta şimdi taşlar oturuyo...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
930,997
Kullanıcılar
452,755
Son üye
İmmortalxxx

Yeni konular

Geri
Üst