enconoptima
Üye
Arkadaşlar, piyasada pek çok çeşit aydınlatma dimmeri var. Bunlar ile elektrik gideri azaltılabilirmi.?
P =U. I olduğuna göre sabit güçte voltaj düşümü akımın yükselmesine ve elektirik sarfiyatının artmasına sebeb olur
arkadaşım p= u.ı bağıntısından güç sabitse U düşer I artmak zorunda kalır. yani sarfiyatı güç belirliyorsa P sabit olup sarfiyat da sabit kalır. ama yine de pratik olarak kronometre ile dimmerli devrede sayaç kontrolü yapılabilir. tüm alıcılar aut
dimmer in. süre tut ve iki ayarı karşılaştır
Şu ana kadar buraya yazan arkadaşlar sanırım bir sorun var. Sorumu okumadan cevap yazdığınızı tahmin etmek istiyorum. Sorumu yineliyeyim: Dimmerler ile elektrik gideri azaltılabilirmi?
Bu sorumda dimmer den söz ediyorum. Hepimiz biliyoruz ki dimmer ışığı kısma azaltma işine yarayan bir düzenek. Ne ile yapılmış olursa olsun. Soruda dimmer olduğuna göre peşin kabul şu: ışık azaltılması olabilir. soru ise şu, ışık kısılınca watt yani güç tüketimi azalırmı artarmı? Bir arkadaş p=I*V den yola çıkarak tüketim artar demiş, çok şaşırdım. Buraya cevap yazan arkadaşlar formüller ile kafanızı kuma sokmayın. Alın elinize bir lamba düzeneği, bir ampermetre, bir dimmer cihazı, bir elektrik sayacı, yakın lambayı, ölçün tüm değerleri, sonra kısın dimmer ile tekrar ölçün tüm değerleri. Sonucu bir yana yazın. Sonra alın formüllerinizi ve sağlamayı yapmaya çalışın.
Bunları neden mi yazdım, hiç biriniz bu basit denemeyi bir kere bile yapmamış bunu anlıyorum.
Hani şu deney vardı ya, + kutup mıknatıs + kutup mıknatıs ile yaklaştırılırsa birbirini iter, ters kutuplar ise birbirini çeker. İyide bu kitabi bilgi. Al eline iki mıknatıs, yaklaştır, itermi çekermi dene. Yok, ezbere bir hayat. İter demiş ise iter, çeker demiş ise çeker. Neden. ??Boşver. Adamlar denemiş bulmuş, öyleymiş.
Nasıl gelişeceğiz, o zaman. Arkadaşlar, nazari(kitabi) bilgilerinizi lütfen pratikte de en az bir kere yaparak deneyin, zararlı olmazsınız, aksine birşeyler öğrenirsiniz.
Kusura bakmayın, birak ukalalık gibi oldu ama amacım ders vermek değil. Sorunun cevabını az çok bende biliyorum, ama defalarcadır deniyorum. İşte sizinde bunu yapmanızı tavsiye ediyorum.