Elektrik şebekelerinde kısa devre yapan devre elemanının devreden açılması sırasında oluşan aşırı gerilim

Burda olayi hattin enduktasi ile acikladik.

Okulda transmisyon hatlarina aniden enerji verilirse yuruyen bir dalga olustugunu hat sonundan yansiyip geri geldigini ve ilgilendigimiz noktadaki kaynak dalgamizla etkilime girerek genligin daha da buyuyecegi durumlar oluyordu ama pek bir sey hatirlamiyorum. Hattin karakteristik empedansi ile ilgili bir seydi.

Bergeron grafigi ile acikliyorduk diye hayal meyal hatirliyorum.

Sonucta kisa devre edilen enerji hattinda kisa devre kalktiginda aniden voltaj uygulamis oluyoruz. Bergeron grafigi ile de aciklanabilir.
Bergeron diyagrami icin bir dokuman,

https://www.ti.com/lit/an/sdya014/sdya014.pdf
 
deneyde gözlemlediğimiz gerilim piki yazdıklarınızla uyumlu bunda mutabıkız. yine de deneyin bahsettiğim gibi yapılmasında yarar görüyorum.
 
Parafudr ve varistör güzel şey hem alçak hem yüksek gerilim için deyip konuyu nihayete erdirmezsek herhalde su kaynatmaya başlayacak motorlar.

kısa devre devam ediyorsa koruma elemanı açma yapacak devre korunacak. o kısa devre yerinde duruyorken öyle yüksek bi gerilimin oluşması mümkün değil.
 
Üniversiteden aklımdan kaldığınca paylaşayım. Doğrusunu yanlışını düzeltebilirsiniz.

Şebeke endüktif karakteristikli, bobin uç denklemi ise U= L*(di/dt);
Kısa devre anında akım çok yüksek seviyelere çıkıyor kesme anında ise bu akım çok kısa sürede 0 değerine ulaşıyor. Uç denklemden akım değişim hızı ne kadar fazla ise gerilim de o kadar fazla olacaktır.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,921
Mesajlar
931,362
Kullanıcılar
452,824
Son üye
emre Kuzey

Yeni konular

Geri
Üst