Analizimi adım adım yapmak istiyorum. Önce mevcut durumda mekanik balastlı 4x18 armatürüm var ve 2 adet 40W'lık balastla lambalar yanıyor. Balastın enerji sınıfının B2 veya C olabileceğini düşündüğümde ve enerji sınıflarına göre düzenlenen tablodan 18 W lamba için balast kaybıyla birlikte güç değerlerini aldığımda; 4*24-4*26 96-104 arasında bir güç şebekeden çekilmektedir. Buda Ortalama 100 W olarak alınabilir. Bir başka yerde de 4x18 armatürün çektiği gücü 92 W olarak alınmış. Hangi değeri alarak işe başlamak gerekir??
Bakın,cos fi (Lamda) değeri örneğin 0.50 olan C sınıfı,klasik tipteki bir balastta,balasttaki %50 aktif güç,direk olarak lambaya giderek burada harcanır,diğer geriye kalan %50'lik reaktif güç ise,bir reaktif sayaç,eğer bu aktifle birlikte varsa,ondan da ayrıca geçip bir kayıt altına alınmış olur.Ama ev kullanıcıları için bildiğiniz gibi reaktif sayaç genellikle de hiç bulunmayacağından,bu değer ayrıca kayıt altına alınamaz.(Bunun için ayrıca bir ücret de ödenemez.)Yani,aslında sizin 2 ayrı değer olarak bulduğunuz (92 ve 104 watt değerleri) aslında bu reaktif gücün de,kayıt altına alınıp alınamama durumunu,ayrıca göz önüne alarak toplamda hesaplanmış değerler de olabilir.
Siz sadece bir ev ortamında,bu analiz hesaplarının geçerli olmasını düşündüğünüzde 92 watt. olanını,ancak fabrika,endüstriyel tesisler,büyük imalathaneler,kobiler,vb.reaktif gücün,reaktif sayaçla ve aktif sayaçla birlikte kayıt altına alındığı ortamlar da direk göz önüne alındığında,bu analiz hesaplarında,bu en büyük değerin,yani 96-104 watt.'lık toplamdaki(Flüoresan tüp+balastta harcanan güç+balasttan şebekeye iade edilen (Reaktif) güç) değerinin,yapılacak bu detaylı hesaplamalarda göz önüne alabilmeniz gerekir.Değerlerin çok farklı olabilmesini de ben yalnızca bu şekliyle yorumluyorum.Kolay gelsin.