Güçkaynağı devresi hakkında

çintaki

Üye
Katılım
9 Ocak 2016
Mesajlar
42
Puanları
1
Yaş
34
4.5V-25V Ayarlı 4A Güç Kaynağı Devresi

Bu devre hakkında yorumu olan varmı yapsam 4 A akım sağlarmı?
4A Alınılabileceği söylemiş.
 
O entegrelerin her biri 1,5A çıkış verebilir, 3 entegre paralel bağlı olduğuna göre 4,5 A çıkış alabilirsin.
 
İyi bir soğutma ile 3 adet lm317 den 4 amper alabilirsiniz. Lm 338k ile 5 ampere kadar çıkılabiliyor 3 yerine 1 adet kullanmış olursunuz.
yani yapmam gereken lm317elri söküp yerine 338i takmak?
Bu devre için olurmu?
 
Olur 1 adet 338 kullanarak 5 ampere kadar güç alabilirsiniz.
 
Merhaba.Bakın,bana sorarsanız bunu hiç tavsiye etmem,her ikisinin diagram şemasında entegre iç yapısında ayni Elektronik devre elemanları,bu datashaeetleri tam incelendiğinde tıpa tıp ayni gibi görülmesine rağmen, lm317'e özel olarak projelendirilmiş devre ile lm 338'e özel projelendirilmiş devre yapısı kendi içinden belki de bir uyuşmazlığa da bir olasılıkla neden olabilir.Çünkü ayni devre için amperi daha fazla amperi yani entegre başına 5 amperi veren ve ayarlanabilir çıkış voltajları da biraz farklı bu 2 ayrı regüle entegresini tamamıyle takas etmiş olacaksınız.

Her ikisinin de datasheet bilgilerinde sabit akımda ayarlanabilir voltajı 5 ve 15 amperde değerde tam verebilen bazı uygulama devreleri mevcut.Bence 4.5-5 amperi ayarlanabilir şekliyle çok sağlıklı ve net alabilmek için sadece o devrelere (Sadece lm317 veya lm338 için özel hazırlanmış) tam bağlı kalarak bir regüle devresi oluşturun.Bu daha mantıklı ve çok daha sağlıklı olur düşüncesindeyim.Bu benim kendi öz düşüncemdir,ama çok doğru da olmayabilir,kendi amatör elektronik uygulamalarımdaki çok özel prensiplerimden biri sadece bu görüşüm.

Aslında her iki entegre de akü şarjı/sabit akımlı/ayarlanabilir sabit akımlı 3 kategoride içerdikleri devre uygulama örnekleri birbirlerine göre sadece çıkış amperi dışında çok benzer görünüyor.Ama sadece entegre iç yapısına göre dış devrede elektronik devre dizayni yapılabildiğinden asıl orijinal oluşturulmuş bu devre şemalarına sadık kalmak bence çok daha önemli olabilmelidir,yani gelişigüzel takas yapmak belki sakıncaları birlikte de getirebilir veya hiç getirmeyebiir,bir risk faktörü burada mutlaka bulunmalıdır,kendi kanımca.Yani asıl devre yapısına tamamıyle de sadık kalabilmek bence çok daha önemli ve çok daha sağlıklı olabilmelidir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Merhaba.Bu takas işleminde oluşabilecek olası bir uyuşmazlığı izninizle ohm kanunu üzerinden (Zaten projelendirmede de seçilen dirençler bu kanuna göre entegre iç yapısına,iç direncine göre tam matematik bir hesapla projelendirilmekte) sizlere detaylı olarak açıklamaya çalışayım.

Bu entegreler iç yapısı itibariyle tam eşlenik gibi görülmelerine rağmen biri 4.5 amperi (Paralel bağlı 3 lm317 ile ki bu durumda iç direnç iyce düşecektir.) diğeri 5 amperi iyi bir soğutmayla dışarıya verirken,yani iç yapılarından elektronlar (amper) olarak geçerken bu yüksek amperi tam geçirmekte olan entegrenin yarıiletken iç direnç değerleri olarak,atıyorum biri 1R, diğeri 5R gibi 2 farklı Elektrik dış tepkisi oluştursun.(Biri paralelle diğer tek entegreyle olacağından bu direnç farkları da oluşabilir) Siz buna lm338’deki dirençleri tam ve ayni kalarak bağladığınızda,örneğin değişken voltajlı bu çıkışı 1.5-32 volt dc. değil de 7.5-27 volt dc. bile olabilir,yani dış voltaj ayarlama karekteristiğinden mutlaka bir kayma (Bozulma da) oluşacaktır,ohm kanunu açısından bu her 2 entegrenin iç direnci tam bas alınıp da devreyi tamamlayıcı dış devre elemanları (Diyot,direnç,elektrolitik kondansatör,vb.) bu farklı iç dirence sahip entegre ile değişim yaptığınızda bu değişim,değerlerde kayma mutlaka da oluşacaktır,benim kendi görüşüme göre.Çünkü amper stabilizasyonu (Regülasyonu) yapılırken voltajın değişken yapılabilmesi esnasında,bu olay sadece entegrenin bu kendi iç yapısından tamamlanmıyor,dış devrede de ona ayrıca bağlanan diğer elemanlar dirençler,vb. tüm bu devre elemanlarıyla tümleşik olarak voltajı tam istenilen değerlerde çok keskin olarak da ayarlanabiliyor.Örneğin 1.5-32 volt dc. çıkış stabizasyonu bu yolla tam olarak da sağlanmış oluyor.Yani her 2 entegrenin salt kendi iç devre yapısının tıpa tıp ayni olması ama farklı amper geçirebilme özellikleri çok daha farklı bir iç direnci gösterebilme şeklinden dolayı bu olumsuzluğu mutlaka ama mutlaka da düşünüyorum.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Merhaba Binbaşı Hocam uzun zamandan beri yoktunuz. Önemli bir şey yok inşaallah?
 
Merhaba Binbaşı Hocam uzun zamandan beri yoktunuz. Önemli bir şey yok inşaallah?

Merhaba,sn.Öğretmen27 Hocam.Hayır,çok şükür ki şu ana kadar olmadı,ama sizleri bu kadar meraklandıracağımı tahmin etsem daha erken aranıza dönmeye de çalışırdım,bu konuda bir kusura bakmayın.Ama yine de aranızdayım,önümüzdeki ve bundan sonraki günlerde inşallah.Bu forumu tamamıyla bırakıp gidebilmek mümkün mü; bence kesinlikle ve asla mümkün değildir,forumun müptelası (İyi ve çok olumlu anlamda tabi ki,sadece paylaşmak ve yardımseverelik adına,yanlış anlaşılmasın sakın) olan her onursal üye ve her üye için bu geçerlidir,çünkü en fazla alışkanlık yapıp buradan belki de kopmann da en zor olduğu bir forumdur burası,uzak kalınca insan daha iyi anlayıp hissedebilir bunu,yani iyi bir aile yuvasının benzeridir sanal (Aslında gerçek gibi olan) bu nadide mekan.Kolay gelsin.Saygılarımla..
 
LM317 + LM338 - Girisli olduğundan birbirlerinin yerine kullanılamazlar. Bunlar ancak birbirlerinin eslenigidir. Yani tıpa tıp aynı ama tersidirler. Artı ve eksi kaynak lazımsa çift beslemeli amfilerde kullanabilirsin mesela.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst