Sayın yawuz58.
İlk yazınızdan anladığım, alternatör, motor karışımı farklı bir
Elektrik üretmek istediğinizdi. İkinci yazınızda ise elektrik kesintisinde kullanmak için bir sistem yapmak istediğinizi yazıyorsunuz. Şayet sadece elektrik kesintisinde kullanmak istiyorsanız benim kendi evimde yaptığım gibi yapabilirsiniz.
Ben, evimin çatısına kurduğum, kendi yaptığım küçük bir rüzgar türbinim vardı. 2 adet 100 Ah. jel aküleri şarj ediyordu ve elektrik kesintisinde evde kullanıyordum. Hemen bitişiğimize 5 katlı apartman yapılınca rüzgarım kesildi. Ben de kendi yaptığım bir akü şarj cihazını şebekeye bağlayarak aküleri şarj ediyorum ve elektrik kesintisinde kullanıyorum.
Size lazım olanlar ;
İhtiyacınız ölçüsünde kuru akü. Bu 100 Ah.de olabilir, 200 Ah.de olabilir. Sadece aydınlatma ve
Televizyon için 100 ah.lik akü 4-5 saat gidebilir.
12/220 v. inverter. Hesaplamada 300-500 w. inverter iş görür gibi görünsede bendeki 1500 w. inverter birkaç lamba açınca soğutma için fan devreye giriyor. En azından 1000 w. olmalı derim. Şayet buzdolabı çalışmayacak ise modifiye sinüs inverter iş görür.
10 amperlik akü şarj cihazını unutmayalım.
Ayrıca elektrik panosuna çift kontaklı 1-0-2 kutup değiştirici şalter koymalı. Şebekeden gelen faz ve nötürü bu şaltere giriyoruz. Ayrıca inverterden gelen faz ve nötürü de giriyoruz. Şalter 1 konumundayken şebeke elektriğini kullanıyoruz. Şalteri 2 konumuna alınca akü elektriğini kullanıyoruz.
Yalnız bu arada mümkünse akülerden kullanmak istediğimiz linyeleri ayırmakta fayda var. Sadece lamba linyeleri ile tv. prizinin linyesini akülere bağlamak gerekir. Bu linyeleri ayırmak mümkün değilse elektrik kesildiğinde çalışan buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası gibi cihazların fişini çekmek veya kapatmak gerekir.
Belki biraz masraf oluyor ama elektrikler kesilince komşular mum ışığında oturuken, lambaları yakıp televizyon izlemenin keyfi bambaşka oluyor.