Gelin Rüzgar Türbini Yapalım

sayın ŞEF rüzgarın sürekli estiğini,dinamonunda sürekli aynı devirde dönüp aynı akımda elektrik ürettiğini farz edelim.ozaman aradaki aküyü kaldırıp direk invertörle 220 volt kullanmamız mümkün olurmu?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
220 v. üreten bir alternatörü sürekli olarak 1500 devirde dönderebilirsek direk 220 v. üretebiliriz. Şu evlerde veya küçük dükkanlarda elektrik kesilince kullanılan jeneratörler 1500 d/dak. ile dönen alternatördür.
 
biligilendirmeniz için teşekkür ederim.peki o jeneratörlerdeki alternatörler direk 220 voltmu veriyor.yoksa 12 volt çıkışlı olup invertörle 220 volt amı çıkartılıyor.cevabınız için şimdiden teşekkür ederim
 
Son düzenleme:
öncelikle soruma cevap veren değerli arkadaşlarıma çok teşekkür ederim... burada ortaklaşa birşeyler yapabilmek inanın çok güzel...

sayın şef hocam ve arkadaşlarım... yanlış anlaşılabileceğini düşündüğüm bir konuya açıklık getireyim. almanyada kullanılan ve benim haberdar olmadan düşündüğüm şuydu;

çatıya rüzgar gülü veya güneş pili kurulur... buradan 12-60 volt arası bir gerilim alınır. özel bir sistemle bu enerji sürekli olarak şebekeye verilir(evimizin tesisatına)... misal 5-100 w arası enerji üretiyoruz diyelim, bunu direk evimizin şebekesine vereceğiz. yalnız burada 220v ac 50hz sünizoidal üretirken invertör değilde gene şebekemizin gerilimini referans alarak enerjiyi şebekemize aktarıcaz. misal evimizdede sürekli 500w kullanıyoruz diyelim. bunun 5-100w arasını çatıdan kalanını şebekeden kullanacağız. diyelimki evde hiç bir elektrik sarfiyatı yok. ozaman saatimiz mekanik ise tersine dönerek enerjiyi mahalli şebekeye aktaracak. ve mahalli şebekeyi havuz gibi kullanacağız(kesinlikle kaçak elektrik değil). sonra sarfiyatımız da şebekeden önceden vermiş olduğumuz enerjiyi kullanabileceğiz. depolama yok. sınır yok... elektrik üretildikçe kesenize fayda sağlayacak....!

özetle şebekeye enerji vermek(satmak) gibi görünmesede kesinlikle üretilen her watt cebimize katkı sağlayacak(daha çok kendi giderimizi kısmak).

ve gene özetle şebekeye enerji vermek için kw lar düzeyinde veya 220v/380v düzeyinde enerji üretmemiz şart değil. basit bir bisiklet dinamosu ile bile şebekeye enerji vermek(faturamızda tasarruf sağlamak) mümkün. sadece bunu nasıl yaparım yolunu bulamadım.

belki fikir yürütürsünüz, kafanızda bişeyler canlanır diye bir kaç bulgumu belirteyim;

- şebekedeki harmonikler kesintiler ve anlık dalgalanmalar yüzünden 220v 50hz üretiminde kesinlikle şebekemiz referans alınmalı. aksi halde basit bir harmonik veya 0.2 saniyelik bir kesinti bile devreyi kızartmaya çevirir. mikro işlemcilerle yapılacak devreler hata payları ile faz farkı oluşturarak devreyi kızartacağı için onlar da olmaz.

- devre basit bir tabirle analog olmalı dijital sistemler çok daha kombine ve hasas olmak zorunda...

- katlı transistör devreleri diye biryere geldim ama devreden çok fazla birşey anlayamadım.

- bir üstadım PLL (faz kilitlemeli döngü) dedi. onu da tam anlayamıyorum ama galiba daha çok haberleşmede senkronizasyon için kullanılıyor...

tekrar görüşmek dileğiyle ve tekrardan saygılarımla....
 
Son düzenleme:
bu motor dinamo olarak kullanılabilirmi?
 

Ekli dosyalar

  • motor.jpg
    motor.jpg
    27.4 KB · Görüntüleme: 238
resimdeki motoru dinamo olarak kullanabilirsin.ancak yüksek devir vermen gerekir.yüksek devir verebilsen bile alabileceğin enerji 8-10 ledi yakabilir.(resimden gücü belli olmuyor .ancak tahmini söylüyorum)
 
motor 24 volt 250 watt ve 2650 devir.
2650 devire gelmeden yukardaki değerleri vermezmi?.
yani bu motoru dinamo olarak kullanabilmek için aynı devirde bir motormu gerekir.

arkadaşlarım cevaplarınız için teşekkür ederim.sadece gercekten bilmediğim için siz değerli arkadaşlara danışıyorum.

saygılar
 
malesef dediginiz devirlere ulaşmadan istediginiz gücü vermeyecektir...12volt almak için bile yaklaşım 1330ile 1500 arasında bir devirle dönmesi lazım...
 
biligilendirmeniz için teşekkür ederim.peki o jeneratörlerdeki alternatörler direk 220 voltmu veriyor.yoksa 12 volt çıkışlı olup invertörle 220 volt amı çıkartılıyor.cevabınız için şimdiden teşekkür ederim
Bahsedilen jeneratör direk 220 v. üretir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,022
Mesajlar
922,601
Kullanıcılar
451,271
Son üye
gpoint

Yeni konular

Geri
Üst