Gelin Rüzgar Türbini Yapalım

s. a. henüz başlamamış olan arkadaşlar için paylaşmak istiyorum.mıknatıslar rotora ilk resimdeki gibi döşendiğinde adımlama çok az oluyor ve kolay dönüyor ama verim düşük oluyor.


mıknatıslar rotora aşagıdaki resimdeki gibi döşendiğinde ise verim %20-30 kadar artıyor fakat ilk hareket oldukça zorlaşıyor ve fena halde adımlama yapıyor.bu arada ilk resimdeki mıknatıslar N52 sınıfı 2. resimdeki mıknatıslar ise N42 sınıfı (satıcının ibaresi).


malumunuz havalar oldukça soğuk daha direği dikemedim ama deneme yaptığımdaki dönüş hızına göre yaptığım ölçümlerde 7-8 volt ta kaldığı ve tel kesitini inceltmemek için mıknatısları değiştirme yoluna gittim.faydası olduğunu düşünüyorum bakalım rüzgar döndürebilecek mi?:(
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sayın wolf-4503.
Benim önerim 2. resimdeki gibi yapmanız. Evet alternatörde step oluşuyor ama bu sadece milinden elle çevirirken hissedersiniz.
1 metrelik kanat takıldığında çok rahat döndüğünü göreceksiniz. Sinekten yağ çıkarmaya çalıştığımızı göz önüne aldığımızda %20-30 az şey değil.
Saymaya kalktım ama mıknatısları sayamadım. Yoplam kaç mıknatıs var, nüve kaç oyuklu ?
 
sn şef, stator 36 oyuk 12 ad mıknatıs var.40*20*5 mm.söylediğiniz gibi pervaneyi taktım ucundan hafif bir dokunuşla hareket alıyor. buraya kadar işler hiç şu direği dikmek kadar gözümde büyümemişti neden bilmiyorum?
 
rüzgar türbini yapımında 360 derece dönme sağlamak için iyi bir malzeme:)
hazır kömür bilezik takımı.
 
teşekkürler sn. fatihysmn, onu da kendim yaptım evdeki malzemelerle.aslında faaliyete geçtikten sonra paylaşcaktım bu ve bunun gibi ayrıntıları ama madem yeri geldi

tribünün 360 derece dönebilmesi için hurdacıya verilmeyi bekleyen bisikletin direksiyon aksamını kullandım komple bisikleti hurdacıya versem 10 lira verir miydi acaba bilmiyorum? :)bilezik kısımlarını klimaların bakır borusundan keserek yaptım.önce iple gereken ölçüyü bulup bu ölçüdeki bakır boruyu boydan kestim teneke makasıyla düzeltip üzerine monte edeceğim plastik boru yardımıyla halka şeklini verdim havyayla çok uğraştım gücü yetmedi bende ocağın üzerine koyup orada ek olacak yerine bağlantı yapacak olduğum telle birlikte lehimledim.şimdi işe gitmeliyimdaha ayrıntı isteyen olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.herkese hayırlı akşamlar.
 
Hepsi neyse de şu bilezik yapım işi çok takdire şayan. İşte en zor zamanda birşeyler üretmek buna denir.
Yalnız şunu sormadan edemeyeceğim. Neden ikili bilezik ? Alternatör 3 faz değilmi ? Ya da 3 faz alternatörü köprü diyotlarla yukarda mı dc.ye çevireceksin ?
 
aynen sn şef, dediğiniz gibi yapmayı düşünüyordum şimdiye kadar ki; sizin sorunuzla birlikte aklıma şerit ledlerdeki 3-4 metreden sonra daha sönük yanan ledler geldi.henüz faaliyete geçmemişken sormak isterim fazın birini direğe versem sorun olur mu?bunu sormamın nedeni kömürleri eski elektrikli süpürgeden çıkarmıştım 3. bilezik için kömür almam gerekecek.varsa tavsiyelerinize açığım.teşekkür ederim.
 
Doğru akım iletimde çok fazla gerilim düşümü olur. Bunun için en iyisi 3 fazı ac. olarak aşağıya indirip, şarj kontrolün yanında dc.ye çevirmek. Madem bileziği kendin yapıyorsun, artık 3 lü yaparsın. Fırçaların yanına da bir tane daha fırça ilave edersin olup, biter.

Fazın birini direğe verme işini kafandan sil. O kesinlikle olmaz.
 
s.a.
sn şef, söylediğiniz üzere bilezikleri 3 ledim.çok şükür direği de diktim.5 gündür çok hafif çakmak yaksanız söndürmeyecek kadar az rüzgar esiyor :(((. 36 oyuklu 3 fazlı 1mm. telden sardığım sargıları söktüm ,aynı şekilde 0.80 mm. telden yeniden sardım şimdi voltajda sıkıntı yok, akım artık bahtıma ne çıkarsa .alternatörün adımlama olayı canımı sıkıyor, bahsettiğim rüzgarda ilk hareketi verdiğimde gayet güzel dönüyor sanırım buna katlanmak gerekecek.sormak istediğim 51. sayfa da daha önce vermiş olduğunuz devreyi yapmayı planlıyorum bu devreye daha sonra bir de solar panel eklemeyi düşünüyorum.şöyle solar panelin uçlarına birer diyot sonra + ve - uçlara bağlanacak.
 
Merhaba;

Sizden ricam bilgisi olan arkadaşlardan aşağıdaki sorularıma cevap ya da bilgi için yönlendirme rica edeceğim.


1. Mıknatısların güc hesabı nasıl yapılır?
2. Mıknatısları enerji üretmek için kullanırken NSNS şeklinde mi dizmek gereklidir. Başka bir dizim şekli var mıdır? NNSS NNSS gibi
3. Mıknatıslarda ki manyetik alanı elektriğe çevirirken gerekli olan bobin sayısı sarım sayısı ve tel kalınlığı hesabı nasıl yapılır.
4. Mıknatıslar diziminde şu şekilde ki dizim üretilecek enerjiyi iki katına (kayıpları şuan düşünmezsek) çıkarır mı? mıknatıs grubu + sarımlı tel grubu tekrar + mıknatıs grubu
5. Mıknatıslarla tel grubu arasında ki ideal boşluk ne olmalı?
6. Bobinlerin genelde 3 grup ve 4 lü şekilde gruplandığını gördüm avantajı nedir? A1A2A3A4 B1B2B3B4 C1C2C3C4
7. Mıknatıs sayısını arttırmak üretilen enerjiyi doğru orantılı arttırır mı yoksa bir noktadan sonra ters etki yaratır mı? 8 alt 8 üst terine 12 alt 12 üst e mıknatıs koymak gibi.

Sorduğum soruların basitliği bilgi eksikliğimden kaynaklanmakta. Sorulara cevap aradım fakat onlarca formül içinden çıkamadım.
Amacım küçük çaplı rüzgar türbini yapmak. Hobi amaçlı. Prototip olarak yapıp işim elektriksel kısmını görmek istiyorum. Tabi yukarıdaki sorular aklımı kurcalamakta.

İyi niyetli yaklaşımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,837
Mesajlar
920,884
Kullanıcılar
450,934
Son üye
altandomx

Yeni konular

Geri
Üst