Gelin Rüzgar Türbini Yapalım

hos bulduk .soyledıgım gıbi elımle kac devır donerse 30 50 60 devır gıbı tahmın ediyorum
 
epeydir sitede sorumu soracak yer arıyordum, buldum galiba. öncelikle çalışmalara hayran kaldım. bende bisiklet kullanarak elektrik üretmeyi planlıyorum. sabit mıknatıslı dc motor kullanarak. Soracağım soru ise rüzgar türbininde olduğu gibi devir sayısı sabit olmadığından üretilen dc gerilim sabit olmuyor. 15 ile 20 v dc üretirim diye düşünüyorum ama bunu nasıl sabitleyeceğim bulamadım zener diyot kullanıp sabitlesem sonra lm317 ile ince ayar yapsam seri 2 adet 6 volt sarj edebilir miyim?
bitirme projem yardım ederseniz çok sevineceğim.
 
Sayın bilvanisli26.
Akü dolduğunda şarjı kesmesi gerekecek mi ? Şayet şarjı kesmeyecek ise araya hiçbir şey koymaya gerek yok. Motordan gelen elektriği direk aküye verebilirsiniz. Zaten akü şarjı için 14,4 v. gerilime ihtiyaç var. Peki gerilim 20 v. olunca sorun olacak mı ? Hayır olmaz. Aküye bağlı olduğu için gelen gerilim hiç bir zaman akü şarj gerilimini geçmez. Bu tabii 20 v.lar civarında olduğu sürece.
Diyelimki pedalı yavaş çevirdiniz, 15 v. gerilim aldınız. Bu durumda akım da diyelim ki 2 amper olsun. Pedalı hızlı çevirdiğinizde aküye gelen gerilim gene 15 v. olur akım da atıyorum 4-5 ampere yükselir.

Projenizde başarılar diliyorum. Kolay gelsin.
 
İlgilendiğiniz için öncelikle teşekkür ederim ŞEF.
Kafama yatıramadığım nokta araya bir şey koymadan bağlarsam, benim akü olarak seçtiğim 6 v luk küçük aküler. Fazla bindiğimde yanmasına sebep olmam mı ? ayrıca gerekli gerilimlere ulaşamadığım taktirde tek aküye düşürsem sitemimi yine araya bir şey koymadan şarj edebilir miyim?
benim yaptığım gibi zenerle regüle etsem fazladan iş mi çıkarmış oluyorum yoksa çalışır mı ? (zenerle tam 12 V 'a ayarlamayacağım akü dolması için biraz üstünde bir değere ayarlayacağım)
akü geri akmasın diye diyot koymayı düşünüyordum işe yarar mı? Dediğiniz gibi akü dolduğunda şarjı kesmesi için nasıl bir sitem koymam lazım ?
Çok fazla soru sordum galiba hakkınızı helal edin.
 
aslında benimde kafama takılıyo bunlar. ben köprü diyot koyma taraftarıyım çünki üreteç durduğu yada yeterli devirde dönmediği zaman akımı geri çekiyor.

sn: üstatlarımıza benimde sormak istediğim şey ise (örnek) 9 ah aküyü 9 amper üzerinde şarj edersen akü zarar görürmü?
bilvanisli26 arkadaşta bunu sormuş bence elindeki 6 volt batarya 1. amper ise seri bağlı =12 volt 2.2 amper diyelim sen yaklaşık 1 ve 1'in altında şarj et yavaş şarj iyidir, eğerki aküden harcadığın gücü karşılamasını istiyorsan bu tartışılır, bu üstatlarımızın bileceği iş,
kanımca eindeki bataryalar pek dayanıklı değildir düşük amperde şarj et
 
şu şekilde de şarj etmeyi düşündük olur mu ?

değişken gerilimden sonra (10-25 v veya 15-25 v) 1000 mikro farad kondansatörü paralel bağlasak daha sağlıklı olması için bir paralel 100 mikro farad daha eklesek. daha sonra lm317 ile gerekli çıkışı ayarlayıp akü şarj edebilir miyiz? (lm317 den sonrada kondansatör bağlayacağım)
 
entegreye gerek yok kondanstörede, şartlandırıcı diyot işini görür 100watt gibi bir diyot böylece yüksek amperde şarj korkusuda ortadan kalkar üretecin düşük devir yüksek devir yada durması kafana takılmaz, örneğin 100 watt diyot koydunsa yüksek devirde diyot ısınır sadece

lm 317 ve 78xx leri ben denedim bugün üreteçte kopma oluyor artı entegre dayanamıyor
 
şartlandırıcı diyottan kastettiğiniz nedir?
lm317 ye sogutucu bağlamana rağmen mi yandı ?


değişken gerilimi buck converter kullanarak istenilen seviyeye indirerek filtreleyerek şarj edemezmiyiz ?
 
Son düzenleme:
12 - 40 v. regülatör.jpgSayın bilvanisli26.
Aşağıdaki akü şarj devresi işinizi görecektir.
 
Şefim Allah razı olsun bu kadar beklemiyordum.
Ama UC 3906 entegresini hiç bilmiyorum. mikroişlemci mi acaba yani yazılımı yazılacak mı? yoksa hazır mı?
 

Forum istatistikleri

Konular
130,069
Mesajlar
932,770
Kullanıcılar
453,065
Son üye
jros

Yeni konular

Geri
Üst