Joule Thief Devre elemanları ne işe yarar?

zira meşhur bir fıkra aklıma gelmeye başladı "sonuç: pirelerin ayaklarını kopartınca anladım ki kulakları duymadığı için zıplamıyor" mevzusuna dönüşmesin

denemeye devam

Tamam ama 1 kabloda hem dc hemde ac akımın olması biraz kafa karıştırıcı değil mi? ben o yüzden onları ayırmayı düşündüm. sonuçta çıkıştaki kabloda hem pilden gelen dc hemde transistörden gelen ac var. bence o 2 akım yüzünden çıkıştaki ac gerilimi dc ye çeviremiyoruz.

şu anki en önemli sorun çıkıştaki ac akımı dc akıma çevirememek...
 
o sargı sadece flitre amacıyla yani bir nevi kondansatörün yaptığı işlemi üsleniyor. fakat senin sistem burada trafo kısmı ile aynı görevde
 
2 gün iş yerinde internet yoktu foruma giremedim. tv cilerde halka ferit (hoparlör kablolarında, elektrik kablosunda hatta büyük yassı fişlerin içinde) var, olmadı (besleme girişinde) parazit bobini midir hat bobini midir, ondan iste zaten onda dikdörtgen (yuvarlak bulsan ideal olacak) ferit ve 2 adet bobin var yani tel sarman gerekmeyecek veya bu şekilde voltaj kaç çıkıyor dene olmadı sargıyı at yeni tel sar kolay gelsin anlamadığın yeri sor https://www.google.com.tr/search?q=...evreleri-icin-emi-filtre-hesaplama%2F;300;226
Ha birde halka ferit CFL dediğimiz tasarruf ampulleri içinde ve anakartlarda var bilgisayarcıları da dolaş
 
eski küçük floresan lambalı akülü ışıldak denen el lambaları vardır. onların içinde de yapmaya uğraştığına benzer bir kısım var floresanlar için 6v u yüksek gerilime çıkartıyordu en az 2-3000v

inceleyebilirsin
 
2 gün iş yerinde internet yoktu foruma giremedim. tv cilerde halka ferit (hoparlör kablolarında, elektrik kablosunda hatta büyük yassı fişlerin içinde) var, olmadı (besleme girişinde) parazit bobini midir hat bobini midir, ondan iste zaten onda dikdörtgen (yuvarlak bulsan ideal olacak) ferit ve 2 adet bobin var yani tel sarman gerekmeyecek veya bu şekilde voltaj kaç çıkıyor dene olmadı sargıyı at yeni tel sar kolay gelsin anlamadığın yeri sor https://www.google.com.tr/search?q=...evreleri-icin-emi-filtre-hesaplama%2F;300;226
Ha birde halka ferit CFL dediğimiz tasarruf ampulleri içinde ve anakartlarda var bilgisayarcıları da dolaş

Güç kaynaklarının içinde de varmış. fotoğraf ile işaretlemişler bu linkte gördüm. elimde çok sayıda hurda güç kaynağı var. yarın bir bakayım onlara. bu emi filtre ne işe yarıyor bu arada :) anladığım kadarı ile iyi bi şey ondan o bölümü alacağım.
 
Konumuzla pek alakalı değil sadece alternatif sunayım dedim daha önce de söylediğim gibi çivi kullananını da gördüm. Bobin zaten genel amaçlı devre elemaındır, devrede besleme girişindeki kullanım amacı girişteki dalgalı akımı düzenlemek, düşme ve yükselmelere ters etki göstermek bir nevi tahtarevalli. EMI filtre dersen o da devreyi dolayısıyla cihazı düzenli düzgün beslemek, kaynaktaki parazitleri yok etmek ve olabildiğince düzgün bir sinüs dalgası şeklinde giriş sağlamak.
Tam aradığım resim "hat bobini" http://easy-electronics4u.blogspot.com/2012/02/make-joule-thief.html (demek istediğim nüvenin halka olma şartı yok resim ve sayfaları incelersen 2 ayrı bobini de yan yana kullanabilirsin. İşte örnekler:)
3types+transor+joule+thief.jpg


DSC_0200S3-300x219.jpg


http://www.talkingelectronics.com/projects/LEDTorchCircuits/LEDTorchCircuits-P1.html
LEDTorchCctA.gif


Simple%20JT%20Light[1].png
 
Merhaba.Buradaki anahtar kelime "BOOST CONVERTER" dir.Burada yapılmak istenilen olay,ayni bir pc'nin maliyeti yüksek diye mikrodenetleyicilerin maliyetinin daha düşük olması ve onun seçilmesinde olduğu gibi benzerdir.1.5 voltluk pil voltajını oluşturulan bu basit DC-DC konverterl,LED'lerin yanabileceği üst voltaj seviyelerine anahtarlama yaparak yükseltmek,bir diyotla doğrultup (Ayni tv'deki,psu'daki bir smps besleme trafosunun çıkışındaki çok yüksek frekanslı ac.nin tek bir diyotla doğrultulup,besleme devrelerine verilmesindeki gibi) ancak burada led/ledlere verilmesi söz konusudur.Yalnız burada smps trafolarında çok değişik voltajların alınması için,çok amaçlı sargıların kullanılması yerine,sadece iki adet sargı (İkinci sargının sarım metrajı artarsa çıkış voltajı trafo prensipli olarak lineer olarak da artacaktır) dc devresinde anahtarlama görevini yapacak basit bir transistör (Profesyonel smps'lerde ise çok iyi özellikleri yüzünden mutlaka MOSFET transistörleri de kullanılır bbildiğimiz gibi.) tercihen de kullanılır.

Bunu DELCO'ya (Platin-bataryalı klasik ateşleme sistemi) benzetirsek,otomobildeki ateşleme bobinindeki primer sargıların kesilmesi işlemini bir platin (Paralel bağlı ve platinin uzun ömürlü olmasını sağlayan bir meksefe=kondansatör) üstlenir,joule-thief'de ise bir transistör.Transistörün bozulmaması için koruyucu bir direnç üzerinden tetiklenmesiyle,anahtarlama 1. sarımda oluşur,ancak bu geçen zayıf akım toroidde mağnetik akıyı oluşturamayacak kadar azdır,bu voltajı oluşturacak olan asıl mağnetik akı ise,2. sarımdan,yani transistörün emitter-kollektöründen geçerken oluşur.2. sarımdan geçen bu yüksek akımlar,yine bu ayni bobinde (2.sarımda) zıt indüksiyon (e.m.k.) lerini oluşturur,yani bir ateşleme bobininde de (Rumkorf bobininde) olduğu gibi, toroiddeki 2. sarımda oluşan bu mağnetik akıyla,sarım sayısıyla da doğru orantılı olarak bir e.m.k.'ni yani bir ac. voltajını da oluşturmuş olur.Diyottan geçip dc.'ye çevrilip ledi normalde 1.5 voltluk dc. pil gerilimi ile yakamadığımız bu voltaj,daha yüksek voltaj seviyesine bu şekilde de yükseltmiş olur.

Anahtarlamada girişten önce ve çıkıştan sonra uygun voltajlı ve sığalı birer kondansatör kullanmak (Sn. by lent'in en son verdiği "flashlight" devresinde kullanıldığı gibi) stabilite (Sürdürülebilir voltaj dengesi,kararlılığı) için oldukça iyi olacaktır.Zaten tüm profesyonel smps cihazlarında da anahtarlama öncesinde ve sonrasında,girişi yapılacak ve elde edilecek bu dc. voltaja uygun değerli elektrolitik kondanasatörler yaygın olarak da kullanılmaktadır hepimizin de bildiği gibi.

Bu devrede çıkış akımının sürekliliğini sağlayan neden de primer ve skonder sarımların değişken mağnetik akılarının,ayni toroidal çekirdekte yer alıp da,birbirlerini sürekli osilasyonun sağlanması yönünde olacak (balangıçtaki bu osilasyonun hiç kesimeyerek,düzgün,sinüs şekilli ve yüksek frekanslı ac. çıkışı olacak şekilde) indüksiyon yoluyla (Geri besleme sargısı yoluyla oluşan bir osilatör devresiyle) etkilemeleridir.Ayni durum çok iyi de bildiğiniz gibi tek transistörlü dc-ac konverterli devrelerinde vardır.Ancak bunlarda transistörün geri beslenip sürekli çalışması(tetiklenmesi) için az sarımlı bir sargı,transistörün asıl kuvvetli akımının (emitter-kollektör akımı) trafonun primer sargısından aktığı bir sarım ve istenen voltajın,örneğin 220 VAC'nin alındığı sekonder bir sarım bulunur.Bizim bu joule-thief devresinde ise bu 3. sekonder sargı yoktur (Oto transformatör ilkesi gibi de denilebilir) alacağımız yükseltilmiş bu ac akımı (Diyotla dc.'ye çevirdikten sonra) biz direk,yani sargıda oluşan bu zıt e.m.k. sayesinde bu istenen voltajı da alıyoruz ve doğrultup ledi yakıyoruz.Bu devrenin çalışma prensibi konusunda aklınızda iyi bir imaj da oluşabilmiştir sanırım.

İPUCU: Toroidde kablolu,bu amacın dışında kalan iletkenleri kullanmak yerine,uygun kesitte bobin teli (Çeşitli smps,ışıldak devrelerinden,psu'lardan,vb.yerlerden çıkma) yani emaye,izole edilmiş bakır tel kullanırsanız,hem daha az hacime daha çok sarımı sığdırmış olursunuz,hem de söylediğiniz türden oluşabilecek vasıfsız malzemeler yüzünden,gerilim düşümü,güç kaybı,vb. sorunları da daha az yaşarsınız diye düşünmekteyim.Kolay gelsin.Başarılar.
 
Son düzenleme:
(Oto transformatör ilkesi gibi de denilebilir) alacağımız yükseltilmiş bu ac akımı (Diyotla dc.'ye çevirdikten sonra) biz direk,yani sargıda oluşan bu zıt e.m.k. sayesinde bu istenen voltajı da alıyoruz ve doğrultup ledi yakıyoruz.Bu devrenin çalışma prensibi konusunda aklınızda iyi bir imaj da oluşabilmiştir sanırım.

Çok teşekkür ederim. fakat bu devrelerin hiçbirisinde diyot ile doğrultma yapmıyorlar. hep ac ile led yakıyorlar. çünkü 3 V yani 2 pilden aldığın dc gerilimi 5.2 V ac ye çevirdiğinde, bunu diyot ile doğrultmaya çalışırsan doğrulma işlemi sonrasında gerilim 3 V nin altına düşüyor. çıkışta 2.8 V dc çıkış alıyorsun. şu anda aşamadığımız nokta bu sayın binbaşı.

Bunu nasıl aşarız?
 
3types+transor+joule+thief.jpg


Merhaba.Bakın,yukarıdaki uygulamalardan ikisi EMİ filtre kullanılarak az sarımlı yapıldıklarından sölediğiniz gibi tek diyotta 0.65-0.70 voltluk gerilim düşümü nedeniyle de diyot kullanılması durumunda muhtmelen de led yanmayacaktır.Çaresi,yani hem diyot kullanıp da hem de voltaj düşümü olmaması için,sn.by lent'in son verdiği devredeki (Flashlight) gibi devre girişinden evvel ve diyot çıkışı sonunda da uygun değerli elektrolitik kondansatörler kullanmak ve 2. sarımdaki spir sayısını,toroide sığabileceği ölçüde bir miktar kadar da artırmaktır.Ledlerin alt yanma eşik voltajı olan örneğin 3-3.5 volttan 0.70 volt kadar daha fazla bir voltaj diyotla doğrultulup,kondansatörle de tam doğrultularak dengenirse bu sorun kolayca aşılır diye de tahmin etmekteyim.Kolay gelsin.Başarılar diliyorum.Hayırlı cumalar.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,276
Mesajlar
935,015
Kullanıcılar
453,528
Son üye
ardaazimtsz

Yeni konular

Geri
Üst