Joule Thief Devre elemanları ne işe yarar?

onu değil de geçen sorduğum o 400 V lik olan kondansatörü koydum denedim. kondansatöre 1,3 V dc akım doluyor. fazlası yok. 2 pille yaparsam da 2,4 V dc doluyor. neden fazlası yok oluyor onu da anlamış değilim.

Transistörler akım kazancı mantığı ile çalışan parçalardır hiç direnç takmadan bir dene bence bu devrede tek diyot ile doğrultma yapabilirsin fakat burda kullandığın diyot sıradan denebilecek (1N400X) serisi ise o devreye uygun hızda değil 1N4148 türünde daha hızlı bir diyot ile dene, bobini bir nüve üzerine sarman da verimi oldukça artıracaktır. en önemli nokta 1. ve 2. sargı yönünün zıt olması zira transistörün 1,5v altında belki değil ama normalde yanabilir.

Hmm o diyotu da araştırayım o zman. şimdiki denememde nüve olarak bir hopörlürden söktüğüm
m027.jpg
bu mıknatısın aynısına sarsam? Voltaj artar mı yoksa manyetik alan oluşacak olan manyatik alanla çakışıp tüm voltajı kendine mi çeker?

Hoparlörlerdeki sıradan mıknatıs diye biliyorum. Yüksek frekans devresi olduğu için ferrit nüve kullanmak zorundasın diyebilirim. Nüve kullanmamızın amacı manyetik akıya az direnç gösterecek bi manyetik devre oluşturmaktır böylece nüve kullanımında manyetik akı daha fazla olacaktır bu da daha fazla voltaj demektir. Yani teoride böyle ama pratikte bu devrede sana ne kadar kazanç sağlar onu bilemicem.

ilk denemem mıknatısın üzerine sarma yönünde idi. mıknatısın da bir manyetik alanı olduğu için bu yaptığımız toroid e ne kadar etkisi olduğunu inceleme maksatlı idi. yapmış olduğum inceleme sonucunda mıknatısa sarılmasında hiçbir değişiklik olmadığını görmüş oldum. mıknatısa sarsan da normal sarsan da aynı voltajı alıyorsun.

şimdi bu gün tüm elektronikçileri gezdim. ellerinde 1k lık direnç yok. hurda boardlara da baktılar olsa sökeceklerdi ama yok. hep 10 k ve 50 k var. birde diyot olarak 1N4148 diyot ellerinde yokmuş onun yerine elinde olan diyotlardan topladım. elimde şu anda farklı olarak,

UF5407 UPM , UF5408 , HER307 EL , A59 EL DİYOTLAR var. bunları bulabildim. ismail bey bunlardan birisi dediğin özelliği taşıyor mu?

Sana bi tavsiye Abuzerefendi, çıkışta fazla mA elde etmek için 2. sargıyı çapı daha kalın tel ile yapmanı tavsiye edeceğim.

şu anki denemem bu konu üzerine. 2 metrelik cat5 kablosunu kestim. içinden çıkan kahverengi beyaz ve mavi beyaz kablolarının 4 ucunu eşit seviyede iken birbirine burkturdum. kalın bi kablo demeti oluştu. bu kablo demetini ortadan 2 ye katladım. sonra bir daha ortadan 2 ye katladım ve buradaki düz mavi olanı kestim. dolayısı ile diğerlerinin 4 te 1 uzunluğunda ve ince bir mavi kablom oldu. 4te3 lük kalınlıktaki mavi kabloyu da aracan çıkararak tekrar kabloları birbiri üzerine burktum. şimdi bu kablo demeti ile yeni bir toroid bobin sarıyorum. kısa olacak olan 1.ci sargı yani mavi kablo 1 Tam tur dönecek( Yani bir yuvarlağı tamamlayacak ), diğerlerinin 3 ünü de tek kablo gibi birbirine bağlayıp kalın bir kablo olarak kullanacağım ve diğer sargının üzerine ondan epeyce bir çok tur dönecek. bakalım sonuç ne olacak onu da burada sizlerle paylaşacağım.

Son düzenleme:
Sana bi tavsiye Abuzerefendi, çıkışta fazla mA elde etmek için 2. sargıyı çapı daha kalın tel ile yapmanı tavsiye edeceğim.
Evet dediğini denedim. çıkışta normalde 0,09 veya 0,10 a lık değerler görürken bu sefer 0,16 ile 0,08 arasında sürekli değişin değerlerde akımlar ölçtüm. ama voltaj düştü. 2,7 V veriyordu şimdi ise 2,4 V veriyor. sanırım o da kablonun uzunluğunun artması ve kablonun tipinin değğişmesinden dolayı.

UF serisi olanlar görüyor fakat diğerlerine bakmadım
Cevabı bekleyemedim. hepsi ile tek tek denedim ve hiçbirinde verdiğim dc gerilimin üzerinde bir dc gerilim alamadım. Hep verdiğim dc gerilimin altında bir dc gerilim ölçtüm

Sanırım aynı kablo üzerinde hem dc hemde ac olmasından ötürü böyle bir şey oluşuyor. diyotla doğrultmaya çalışınca kablodaki dc akım karşıya geçiyor ac akımdaki değer ise görünmüyor. peki ben dc akımı geçirmeyecek ve sadece ac akımı geçirebilecek bir devre elemanı kullanamazmıyım? ne bileyim öyle bir eleman yok mu? 7805 i direk ac ye bağlayamıyormuyum? bağlarsam 5 v nin altındaki akımı geçirmeyeceği için otomatik olarak dc akım devre dışı kalacak.

tabi 7805 ac akım ile çalışıyor ise. bunun bilgisini sizden alayım da zar zor elimde olan 1 tanecik 7805 imi de harcamamış olayım. :)

üstad konu aslında basit bir yapı ve basit bir uygulama sorunu başka şeyler üzerinde oynamalar yaparak denemeni tavsiye derim zira konu çok fantastik bir hal alır. öyle ac ve dc beraber diye bir şey yok ilk sıralar çalışma mantığını yazmıştım. transistörü değiştir sargı sipirleri ile oyna nüve koy vb.

zira meşhur bir fıkra aklıma gelmeye başladı "sonuç: pirelerin ayaklarını kopartınca anladım ki kulakları duymadığı için zıplamıyor" mevzusuna dönüşmesin

denemeye devam

Forum istatistikleri

Konular
129,851
Kullanıcılar
452,706
Son üye
nurbay aktaş

Yeni konular

Geri