Kaçak Akım Koruma Rölesi

kardeşim bu işin o açmazsa bu açmazsası olmaz sen genelgeçer kurallara uy gerisine karışma kendini sıkıntıya sokmanın alemi yok odalarda 30 ma olacak katlarda 300 ma bu işin kuralı budur neden kendinini zorluyosun her ay hayat koruma rolelerini test edebilirsin yok ben illa uğraşacam diyosan sen bilirsin kolay gelsin....
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
bence yapılacak işlem tali panodaki kaçak akımı 1 sn gecikmeli olan kaçak akımla degiştirmek en uygunu vede atan kaçak akımın trifaze ise ona baglı olan yuklerde büyük güçlü sık devreye giren çıkan yuk varsa o yuku o kaçak akımdan geçirmemek uygun
 
Daha önce eklemiş olduğum dokümanı tekrar ekliyorum.
 

Ekli dosyalar

  • kaçak akımda istenmeyen açmalar.rar
    152 KB · Görüntüleme: 109
odalardaki kaçak akımlar sorunsuz olduğunu varsayarsak 30Ma'nın altında bir kaçak durumunda bu röleler tehlike arzetmediği için açmayacaktır.Otel diyorsunuz oda sayısı fazladır diyelim 10 odada 15Ma ortalama ile kaçak var ise 125ma geçer ve röle atar.Sebebi bu olabilir..
 
y.k.ş sorunu çözmez prensip olarak 2.ye gerek yok diyede bişey olmaz amaç arızaya kıstırmak kat panosundaki kaçak akımı söküp dene
 
Sevgili arkadaşım arka arkaya aynı özellikte iki koruma cihazı kullanılmaz. ister kaçak akım rölesi ister sigorta. Arka arkaya aynı özellikte iki cihaz kullanmışsınız. Biri tek bir odaya bağlı diğeri 10 odaya. Taktir edersinki tek odaya bağlı olanın 10 odaya bağlı olan atmadan atma şansı yok. Bu sebeple 10 odaya bağlı olanın ya açma zamanı yada akım değeri büyük olmalıdır. Duruma göre her ikisi birden.

Aslında 10 odanın kaçak akımlarının toplamını gören rölenin değilde tekbir odanın kaçak akımını gören rölenin atması gerektiği fikrine nasıl kapıldın anlayamadım.

Aynı özellikte olduklarına göre tek odanın kaçak akımını gören rölenin değilde 10 odanın toplam kaçak akımını gören rölesinin atması gayet doğal değilmi.

Kolay gelsin.............
 
Çözüm bencede sayın fahri yetiş ve ali rıza beyin belirttiği gibi selektif kaçak akım koruma rölesi ile tespit edilebilir. Tabi eğer kattaki odaların hepsinde de belirli miktarlarda kaçak akım var ve bu değer 30 mA den küçükse, ve kattaki odaların kaçak akımlarının toplamı 300 mA den yüksekse sadece 300 mA olan kaçak akım rölesinin açması gerçekleşiyorsa bu durumda selektif rölede işinizi görmez tüm katı kontrol etmeniz gerekir...
 
KAÇAK AKIMKORUMA ŞALTERLERİ ARASINDA SEÇİCİLİK ( SELEKTİVİTE ) Hata süresinin algılanmasına göre kaçak akım korumaşalterleri gecikmeli ve gecikmesiz olmak üzere 2 farklı tipte üretilirler. Gecikmesiz tip kaçak akım koruma şalterleriherhangi bir hata durumunda gecikmesiz olarak anma kaçak akımseviyelerinde 300 ms den daha kısa birsürede ani olarak açma yaparlar. Uygulamada zaman zaman sistemde 300 mA in üzerinde oluşan hata akımlarındadaire girişlerindeki 30 mA lik kaçak akımdan daha önce sayaç çıkışındaki 300 mAlik kaçak akım koruma şalteri açarak tüm sistemi enerjisiz bırakabilmektedir.Bu yüzden sayaç çıkışında kullanılacak kaçak akım koruma şalterinin gecikmeli tip olması istenir.Zira gecikmeli tip kaçak akım koruma şalterleri hata durumunda anma kaçak akım seviyelerinde hata oluştuktan minimum 130 ms sonra devreyi açarlar. Böylece gecikmesiz tip ilearalarında seçicilik özelliği sağlanarak seçicilik sağlanmış olur.

kaynak; Sigma elektrik katalogu

Not: Sigma SDM-2 veya SDM-4 tip Kaçak akım koruma şalterleri gecikmeli tiptir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,945
Mesajlar
921,902
Kullanıcılar
451,126
Son üye
eforc

Yeni konular

Geri
Üst