Bana, Kaçak akım koruma rölelerinin hangi IN değerlerinden etkilendiğiyle alakalı tek bir kaynak göstersenize. Asıl tahmin olan sizinki. 40A röleyi 63A ile değiştirerek iş çözmüşsünüz. Kaçak akım rölelerinin hassasiyetleri zamanla bozulabilir. Siz cidden Kaçak akım rölelerinin tam 30mA görünce devreye girdiğini mi sanıyorsunuz? Sıcaktan, nemden, uzun süre çalışmaktan etkilenmiyorlar öyle mi?
Peki diyelim toroidal kaçak akım rölesi kullanıyorum panoda, bunların çoğunda nominal akım değeri bile yoktur. İçinden geçecek kablo ya da baraya göre boyut seçer, kaçak akım değerini seçer alırsınız. Bu tip bir toroidde sorun yaşarsanız ne yapacaksınız?
Burada kaçak akım koruma rölelerinde nominal akım değeri olmasının tek sebebi yanmamasıdır. Bu kadar basit. Önündeki koruma ünitesi 25A ise 40A seçin derler. Çünkü 25A açma yapacak ünitede zaman toleransı da olabilir akım toleransı da. O açma süresinde KAKR zarar görmesin diye üstünü seçersin. Siz diyorsunuz ki bütün KAKR'ler işletme akımından etkilenip açıyor. Bu söylediğiniz ciddi bir iddia olmuyor, benim söylediğim 30mA'de açmayabilir, erken açıyor olabilir lafım büyük iddia oluyor, kafadan sallama oluyor.
Burada kendi deneme yanılma yöntemiyle, ortada hiçbir teknik veri olmadan sallayan tek kişi sizsiniz.
https://library.e.abb.com/public/3c6a47e859654c7490f08587faee7230/INFO_0215__LR.pdf
Burada kaçak akım rölelerinin hangi durumlarda duyarsızlaştığını, bunun teknik açıklamasını bulabilirsiniz.
Legrand kaçak akım rölelerinde "-25ºC / +40ºC çalışma sıcaklığında herhangi bir kayıp yoktur " diye açıklama var örneğin. Peki panonun ortam sıcaklığı 45ºC olursa ne olur? Size söyleyeyim 30mA'de açma yapmayabilir. Yani iş sizin dediğiniz kadar basit ve sığ değil.
Adam orada
Siemens söküp viko takıp işi çözmüş. Hangi tip Kakr söküp hangi tip taktığı bile belli değil. Neyse bir gün karşınıza toroid tipi kaçak akım koruması çıkarsa söküp daha büyüğünü takarak sorunu çözersiniz.
Madem siz bu kadar bilgili ve denediğiniz çözümden eminsiniz, kaynağı siz verin. Kaçak akım röleleri işletme akımından etkileniyorsa bunun kaynağı nedir. Şayet üreticilerin hiçbiri, ne viko ne legrand ne schneider ne de siemens'te böyle bir veri yok.
Yukarıda
ABB'den bir kaynak verdim. Hangi tip kaç ms'de açma yapıyor, hangi yüklerde hangi tipler kullanılıyor okursunuz artık. Belki boşu boşuna 40A'dan 63'e yükseltmemiş olursunuz. LOL.