"Viko 35mA görüp açmayabilir."
Ani bütün KAKŞ'leri 30ma'e varınca hatta varmadan açma yapabilmektedir, üreticilerin beyanı bu yöndedir.
"Adam orada Siemens söküp viko takıp işi çözmüş. Hangi tip Kakr söküp hangi tip taktığı bile belli değil. "
VİKO'nun AC Tipten başka tipi olmadığını bilmeyen ama KAKŞ söz konusu olunca "firmada kalite kontrol personeli olan arkadaş".
"https://mall.industry.siemens.com/mall/en/ww/Catalog/DatasheetDownload?downloadUrl=tedservices/DatasheetService/DatasheetService?control=%3C%3Fxml+version%3D%221.0%22+encoding%3D%22UTF-8%22%3F%3E%3Cpdf_generator_control%3E%3Cmode%3EPDF%3C%2Fmode%3E%3Cpdmsystem%3EPMD%3C%2Fpdmsystem%3E%3Ctemplate_selection+mlfb%3D%225SV4314-0%22+system%3D%22PRODIS%22%2F%3E%3Clanguage%3Een%3C%2Flanguage%3E%3Ccaller%3EMall%3C%2Fcaller%3E%3C%2Fpdf_generator_control%3E
Bu linke gidip Pdf'i indiriyorsun ve önerilen çalışma şartlarına bakıyorsun. Bu ortam ısılarının üstüne çıkar ya da altına inerse kararsız çalışabilir demektir. Bunu da diyen ben değilim, üreticinin kendisi."
Senin bugün söylediğini bak ben ne zaman söylemişim;
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/kaçak-akım-koruma-Şalteri-anma-akımı-seçimi.133711/
Bütün şalt malzemeleri ancak ve ancak, tasarım değerleri altında düzgün çalışabilir, bu değerlerin dışına çıkıldığında doğru çalışmayı garanti edemez! Bir cihazı, tasarım değerlerinin dışına çıkarıp ondan düzgün çalışmasını bekleyemezsiniz. Dolayısıyla In'nın üzerine çıkan KAKŞ'nin düzgün çalışmayacağını söylemek için hiçbir ispata gerek yoktur.
"Peki panonun ortam sıcaklığı 45ºC olursa ne olur? Size söyleyeyim 30mA'de açma yapmayabilir. Yani iş sizin dediğiniz kadar basit ve sığ değil." "Isı açtırma yapmaz demiyorum"
İki ifade de kalite kontrolcü arkadaşa ait.
"Bir Kakr'nin In değerini yükselterek bir şeyi çözmüş olmazsınız."
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/kaçak-akım-rölesi-atması-Çözüldü-mesaj-56.130458/post-846196
Yukarıda ibretlik bir çözüm var, kendi yaptığım işleri gösteremiyorum, video kaydı oluşturmadım ama bundan sonra video kaydı oluşturup onu da paylaşacağım.
"40A bir rölenin kontakları ısınacak derecede üzerinden akım geçiyorsa devrede önünde bulunan koruma ünitesi işini yapmıyor demektir."
Üzerinden 40A Yük geçen 40A KAKŞ rölesinin termal durumunu birgün gözlemle, bak bakalım ısınıyor mu yoksa soğuyor mu(?) Fakat üzerinden 45A Yük geçen C Tipi bir MCB'nin buna t≥1h süresi boyunca toleransı vardır, üretici bunun garantisini verir. Fakat sen böyle bir tesisatta 40A KAKŞ kullanırsın, senin için gayet sağlıklı bir seçim olur(!)
"Koruma ünitesi 25A iken Kakr'nin 63A olması mantık dışıdır."
Bunu kimin söylediği belli değil, yalnızca senin kullandığın bir karşılaştırma ve çarpıtıcı bir cümle (Fakat ben böyle bir uygulamayı yanlış bulmam, onu da sana söyleyeyim).
"Standartta 40A seçilmesi yeterlidir."
Hangi standart, neye göre, kime göre?
"Koruma ünitesi 25A iken Kakr'nin 63A olması mantık dışıdır."
Mantık dışılık nedir?
"Akımdan ısınması için 25A'in üzerine çıkması ve 40A'ya yakın akım çekmesi gerekir. Siz iddianızı hangi testlerle destekliyorsunuz? Deneme yanılma ile mi?"
Kendi yazdığı cümlede kendisi ile çelişen şahıs, üzerinden Yük geçen her iletken ısınır ama bunun dereceleri vardır, neyin testini istiyorsun? Sen bize anlatsana KAKŞ'nin kaç Derece ve hangi Yük Tiplerinde ne tür fiziksel özellikler gösterdiğini, her birim derece için açıklama yap çok biliyorsan? Sen ne testi yaptında benden test sonucu istiyorsun?
In sınırlarına gelen KAKŞ'nin kararlı çalışmadığını kendi tecrübelerime, araştırmalarıma ve bilgime dayanarak söylüyorum, zoruna mı gitti? Bana hiç bir kimse itimat etmek zorunda değil, peki sen kimsin de sana itimat edelim?
"Ayrıca asıl siz Kakr'lerin In değerinin açtırma yapmasıyla alakası hakkında bir kaynak vermiş değilsiniz hala. Dediğim gibi üreticilerin böyle bir verisi yok. Tek iddia eden de sizsiniz. Paylaşın görelim."
- Kullanılan kaçak koruma şalterlerinin akım taşıma kapasitesinin kendisinden önce devreye bağlanan otomatik sigortadan düşük olması dolayısıyla ürünün deforme olması.
Yukarıdaki Federal
Elektrik'ten alıntı: In Akımı'na bağlı deforme olan KAKŞ açmalarının In ile ilişkisi vardır.
In'nın düşük veya yüksek olmasına bakmaksızın yapılan bir doğrulamadır bu.
"Panolarda da genelde önündeki koruma ünitesi 25A ise Kakr IN değeri 40A seçilir. Koruma ünitesi 40A ise Kakr 63A Seçilir."
İşkembeden salla, kaç tane konut projesi gördün bütün hayatın boyunca?, sende sallamanın ayarı bile yok. Genelleme yapılacak olunursa bütün konut projelerinde Ana MCB ile sonrası KAKŞ aynı In'nda seçilir. Nasıl olsa hesap soran yok, salla gitsin.
"Arkadaşlar başınıza gelirse önünde 25A Sigorta olan 40A'lık KAKR'yi 63A'ya yükseltmek gibi bir iş bilmezlik etmeyin. Altında yatan sebebi arayın. Benden tavsiyedir."
KAKŞ'in başlıca açma nedenleri: İki Temel Nedene dayandırılabilir:
-İç Kaynaklı Açma Olayları
-Dış Kaynaklı Açma Olayları
İç Kaynaklı Açma Olayları: Cihazların üzerinde bulundurduğu bileşenlere bağlı açma olan Yük Tipi'ne Bağlı Açmalar, Hata Akımı'a Bağlı Açmalar, Artık Akıma Bağlı Açmalar vs. Bunları alt başlıklara bölebiliriz (Kapasitif Etkiler, İndüktif Etkiler, Rezistif Etkiler gibi). Sayılabilecek onlarca alt nedene bağlı olarak; Sıcaklığa, neme ve diğer nedenlere bağlı olarak KAKŞ içerisindeki Güç Kablosu'nun İzolasyonu üzerindeki etkiler ve kayıplar başlı başına ansiklopedi olur.
Dış Kaynaklı Açma Olayları: Gerilim Kaynağındaki Bozulmalar (Gerilim Büyüklüğünün normal değerlerin dışına çıkması, Frekansın normal değerlerin dışına çıkması), Yıldırım gibi Doğa Kaynaklı Açtırmalar. Bunlar da ayrıca alt başlıklara ayrılabilir.
Şimdi sen bütün bu kompleks nedenleri dünyada bir tek senin "kesin ve net bir biçimde tespit edebildiğini ve diğer elektrikçilerin de tespit edebileceğini" iddia ediyorsun.
Sen hayatında kaç defa Yüke Tipi'ne Bağlı, bir KAKŞ arızası tespitinde bulundun ve bu tespiti yaparken hangi cihazı kullandın? Bana soracak olursan ben hayatımda bir kere bile bu pahalı ölçüm cihazları ile tespit yapmadım.
Zaten benim iddiam, senin gibi kendini bilmezlerin romantik yorumlarına karşın şöyledir; Altta yatan nedene gelmeden önce yapılması gereken iyileştirilmelerin yapılması, olmuyorsa bir sonraki aşamaya geçilmesi yönündedir. Bu sebeple işin pratik olarak nasıl çözülebileceğiyle ilgili kendi tecrübeme ve gerektiği yerde belgelerle destekleyerek yardıma ihtiyacı olana yardımcı olmaya çalışıyorum.
Sen de diyorsunki: "hayır arkadaş ortada sorunlu bir röle duruyorken onu değiştirmeden önce giderim evin altını üstüne getiririm, çıkartırım hayalet avcısı gibi cihazları, ne kadar Topraklama Linyesi varsa söker ölçerim, bütün Sigorta Linyelerini söker ölçerim, bütün Notr Linyelerini söker ölçerim, olmadı geçen bir üyenin paylaştığı gibi sıfır klima EMI salınımı yapıyor diye cihazı dağıtır içinde Artık Akım ararım"
Her Artık Akımı Hata Akımı sanıp arıza aramaya kalkmak ancak senin gibi aceminin işidir, aslında acemi bile bir seviyedir, sen acemi bile değilsin.
"Ben 25A sigortanın sonrasına 100A KAKR takılamaz demedim. 25A sigortadan sonra gelen 40A KAKR açıyorsa bunu 63A yapmak bir işe yaramaz dedim. Teknik olarak da açıklamasını yaptım."
Sen bunları hangi arızaya göre iddia ediyorsun ki?, sanıyorsun ki bütün KAKŞ'leri aynı nedenden dolayı Açma yapıyor.
"Senin yazılarından da bir şey öğrenmedim. Fikrine katılmayan herkes terbiyesiz oluyor galiba sana göre. Sigorta ve Kakr selektivitesi diye bir şey yoktur. Selektivite, termik-manyetik koruma yapan üniteler arasında yapılır. Kakr'nin böyle bir koruma özelliği yoktur. Selektiviteymiş."
Selektivite'nin Türkçesi "Seçicilik"tir. Seçicilik, elektrik tesisatında şalt aksesuarlarının, elektrik olayları karşısında önce hangisinin açması gerektiğini ifade eden bir kavramdır. KAKŞ In'ndan dolayı Açıyorsa burada MCB ile KAKŞ arasında bir Seçicilikten söz edilmesi gerekir. Ama senin seviyen için bu kavram fazla, sen Seçiciliği yalnızca Sigortalar için duyduğundan dolayı başka olaylarda kullanılmasını kavramanı beklemiyorum.
"" En az kendinden önceki devre kesici ile aynı nominal akımda olmalı, yüksek nominal akımda seçilmesi ise daha uygun olacaktır. "
arkadaşım yukarıdaki cümlenin sahibi ben değilim, röleyi üreten adamlar. Lol.
40A'yı beğenmeyip 63A takarak seneye bir büyüğünü alırız mantığı sana ait bir şey haha."
Aynı cümlenin içinde iki defa zıtlaşarak benim dediğimi onaylıyorsun ama farkında bile değilsin.
"Ve evet eşit değer takmak yerine bir üstünü takmak garantidir. Çünkü önündeki sigorta termik açtırmayı gecikmeli yaptığı için röleyi eşit değerde seçersen zarar görebilir. Bunun için üstünü takmak garantidir."
Benim söylediğimi biraz daha değiştirerek söylemişsin ama halen tartışmaya devam ediyorsun.
"Ama 40A 30mA röle ile 63A 30mA rölenin kaçak akımda açma mantığı aynıdır. In değerini 40 yerine 63A yapmak probleminizi çözmez. Kendinizi kandırırsınız. Bu kadar hırs yapmana gerek yok. Çelişkili bir şey söylediğim de yok."
Güç Kablosu In'ndan dolayı ısınan KAKŞ'nin aynı nominal özellikte çalışabileceği iddiası sana ait bir iddiadır. 40A KAKŞ ile 63A KAKŞ Güç Kablosu Kesitlerini aynı zanneden bir insansın.
"Kakr'lerdeki selektivite In değerinden yapılmaz. 300mA kaçak akımların 30mA kaçak akımların sonrasında bağlanmaması gerektiği gibi. İlk önce 30mA atacaktır. Bize anlatır mısın termik koruma yapan bir üniteyle Kakr arasında nasıl bir seçicilik yapılıyor."
KAKŞ'leri arasındaki Seçicilikle konuyu bulandırmaya teşebbüs ediyorsun, KAKŞ Seçiciliğininden senden başka bahseden yok. 30mA'den sonra 300mA röleyi ancak senin gibi bilgisiz bağlar.
Termik Koruma yapan üniteden kastın sanırım MCB'dir. Defalarca sorduğun ve defalarca cevabını verdiğim sorunu yine cevaplıyorum, aşağıda benim paylaşımım var;
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/kaçak-akım-koruma-Şalteri-anma-akımı-seçimi.133711/
beğenmezsen Federal Elektrik'in paylaşımı var;
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/kaçak-akım-koruma-Şalterinin-açma-nedenleri.129216/
her iki Bağlantıda da KAKŞ In Seçimi'nin yanlış yapılması sonucu oluşabilecek derformasyondan bahsediliyor, In'na bağlı deforme olan KAKŞ bulunduğu pozisyonda MCB ile arasında Seçicilik sorunu yaratıyor anlamına gelir. Sen bunları okuyunca KAKŞ'nin MCB gibi davrandığını söylediğimizi sanıyorsun. Anlatılan şey çok basit, KAKŞ bir MCB değildir, bulunduğu pozisyonda bir önceki MCB'nin izin verdiği toleransların geçişine izin vermesi gerekir. Gerekli In'nda değilse bu durum KAKŞ'ni deforme eder ve deforme olan KAKŞ açmaya başlar.
"Tamam sen kendi çalışmanı göster. Termik koruma yapan bir üniteyle Kakr arasında nasıl selektivite yapıyorsun? Koruma ünitesi 25A iken KAKR'yi 63A takmak mı selektivite sağlıyor?"
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/kaçak-akım-koruma-Şalteri-anma-akımı-seçimi.133711/
Konu bu bağlantıda anlatılıyor, oku, anlayamazsan sırf sen anlayamadın diye manipülasyon yapma.
"Ben bir pano firmasında kalite kontrol personeliyim. Bu konu hakkında ne çalışman var? Amerika'yı yeniden keşfetmek gibi bir şey olsa gerek. Çünkü bunlar zamanında çalışılmış ve belli standartlara göre üretilmiş şeyler."
Bunlar zamanına göre standartize edilmiş olsaydı, sonradan yeni KAKŞ Tipleri imal edilmezdi. Bu konuda standart olarak referans alınan tek özellik 30mA'dir. Sen sanıyorsun ki 30mA röle olsun In düşük bile olsa IΔn'a etkisi olmaz. Tesisat bileşenleri ve Gerilim bileşenlerinden bihaber olduğun için 30mA'den ileriye gidememişsin. KAKŞ Güç Kablosu üzerindeki her türlü anormal etki, IΔn'a etki eder. Sürekli ısınıp soğuyan KAKŞ Güç Kablosu ve İzolasyonu deforme olarak nominal çalışma özelliğini yitirir. Nominal özelliğini kaybeden röle düzgün çalışmaz.
"Kakr'lerin kendi arasındaki seçilme şartlarını konuşmamız gerekiyor ve konu değişiyor. Ama bekliyorum bu konu hakkındaki çalışmanı."
Aynı soruya aynı cevap, sen kimsin KAKŞ Seçiciliği kim?
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/ka%C3%A7ak-ak%C4%B1m-koruma-%C5%9Ealteri-anma-ak%C4%B1m%C4%B1-se%C3%A7imi.133711/
"Komik. İlk bağlantıdaki açma eğrileri Kakr'lere değil otomatik sigortalara ait. Termik manyetik açma eğrileri. Ve Kakr selektivitesi ile alakası yok."
Görselin altında diyorki; -Otomatik Sigorta Akım Zaman Karakteristikleri-
Kaynak: Federal Elektrik.
MCB ile KAKŞ In'ları arasındaki Seçicilik sorunu başka nasıl anlatılabilir? Hokus pokus bekliyorsun benden.
"İkinci bağlantıdaki şu yazıya takıldın sanırım;
- Kullanılan kaçak koruma şalterlerinin akım taşıma kapasitesinin kendisinden önce devreye bağlanan otomatik sigortadan düşük olması dolayısıyla ürünün deforme olması.
Burada Kakr In değerini önündeki koruma ünitesinden düşük seçerseniz deforme olur diyor. Benim dediğimin aynısını diyor yani. Hemen her firmada koruma ünitesinden yüksek takmanızı öğrenir. Sebebi açıktır. Buna rağmen Kakr atıyorsa sorun In değerinden kaynaklanmaz."
Senin birşey dediğin yok, tereciye tere satıyorsun. Devresinden 40A geçen bir tesisatta 40A MCB ile 40A KAKŞ kullanılmaz ve siz hangi kullanıcının hangi cihazları hangi anda kaç tanesini birlikte kullanacağını bilemezsiniz. Bu yüzden KAKŞ In seçimi önemlidir ve kesinlikle MCB'den büyük olması gerekir. Bunu da kendi tecrübeme dayanarak söylüyorum zoruna gitmesin.
Bütün KAKŞ açma nedenleri tek bir sebebe bağlıymış gibi aynı şeyi sayıklayıp durmuşsun, biz diyoruz "KAKŞ birçok nedenden ötürü açma yapar" bu kendini bilmez de diyor "KAKŞ atıyorsa sorun In değerinden kaynaklanmaz" ne bildin de konuşuyorsun? In ve üzerinde Akıma maruz kalan KAKŞ In'ndan dolayı açma yaptırır arkadaşım. Çok biliyorsan sen aksini ispat et, yap bir AR-GE, bekliyorum
"25A c tipi sigorta da olsa 40A kakr yeterlidir. 63A takmanın anlamı yoktur."
Yine söylemediğim birşey için beni itham ediyorsun ama 25A MCB'ye 63A KAKŞ takmanın hiçbir zararı olmayacağını da söyleyeyim.
"YAHU hepsini geçtim başlıkta sorunu belirten arkadaş bile gitmiş çözümü başka yerde arayıp bulmuş. Yoksa adam gidip Kakr'yi değiştirecekti boşuna. Bu tip durumlarda altta yatan sorunu bulmak şarttır. Deneme yanılmayla Kakr değiştirilmez. Bozuk olduğundan şüphe ediyorsan değiştirirsin anca."
Sorunu çözmüş dediğin şeyin Artık Akım'mı, Hata Akımı'mı olduğu bile belli değil, hiçbir görsel paylaşmadılar ısrara rağmen, ayrıca çözemediğini iddia eden de olmadı. Ama senin gibi tecrübesizin yapacağı şey de buna benzer; EMI salınımı yapan Klima'nın Topraklaması arızalı diye kablosunu değiştirirsin ya da Klima arızalı dersin ancak.
"Sonuç olarak sorulara cevap veremeyip konuyu bulandıran ne yazık ki sensin. Sigortayla Kakr arasında selektivite düşünecek kadar bihabersin. Kavramlar kafanda birbirine girmiş ve cevabını bilmediğin soruları da bana soruyorsun. Zamanım olduğu kadar cevaplamaya çalıştım. Gerisi insanlara kalmış. Ama tavsiyem senin denediğin yoldan gitmemeleridir. Çünkü savunduğun şey hakkındaki tek bilgin kendi tecrübelerin sonucu tesadüfen çözülen sorunları gerçek sanman"
Selektivite kavramının yalnızca MCB'ler için kullanılabileceğini sanan kısıtlı mantığınla yazmışın işte birşeyler.
"25A sigortayla korunan devreye 63A Kakr takmak bir şeyi çözmez diyorum. Ama sen çözüm olarak onu vermişsin adama."
Ben bunu nerede yazmışım paylaşmazsan adam değilsin! Ama istersem tak derim.
"Daha doğrusu sigorta değerini sormamışsın bile."
Onu da sen sorsana!
"Oysaki Kakr'lerin anma akımı önündeki sigortadan yüksekse 40A olmasıyla 63A olması arasında tek fark yok."
Yine alakasız bir cümle, sanki biz bunu söylememişiz gibi.
"Sorabilir miyim hangi çalışmayla, hangi ölçümle arkadaşa Kakr'nin In değerini yükseltme tavsiyesi verdin?"
Al yine aynı soru aynı cevap:
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/kaçak-akım-koruma-Şalteri-anma-akımı-seçimi.133711/ Çalışma bana aittir, buna itimat etmek zorunda değilsin.
"Ev mi? Evlerde işimiz yok ya, daha büyük tesislerde daha komplike sorunları çözüyoruz. Evde gelişe gelişe bu kadar olunuyormuş demek ki. Allah muhafaza."
Sen de o çözdüğün komplike sorunlarla(!) ilgili bir makale yaz veya bir yayın hazırla da bildiğin yerden oku faydan olsun, bilgin varsa.
Bir KAKŞ arızası için eve girmemiş ukalanın yazdıklarına bak.
"En sonunda da sorunu kendisi bulup çözmüş. Belki devredeki sigorta 25A bile olabilir. Belki de 40A'dır o bilgiyi göremedik. Bu durumda adama Kakr'yi 63A yap demek abes."
Evet sorunun Hata Akımı'mı Artık Akım'mı olduğunu bile tespit etmeden çözülen bir sorun. Ama buna itirazımız olmadı. Yüksek In'lı röle tavsiyesi için arıza olmasına bile gerek yoktur, alttaki MCB ile aynı ise kesinlikle yükseltilmesi gerekir, anlatılmak istenen budur. Üyenin Sigortası'nın değerini sen de bilmiyorsun, ne diye konuşuyorsun?
"Burada müteahhitlik değil Kakr hakkında tartışıyoruz, konuyu eve bacaya getiren sensin. Kakr sorunları bir tek konutlarda oluyor sanıyor olabilirsin. Tecrüben bununla kısıtlı demek ki."
Günlük kaç adet KAKŞ arızasına bakıyorsun?
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/kaçak-akım-koruma-Şalterinin-açma-nedenleri.129216/
- Kullanılan kaçak koruma şalterlerinin akım taşıma kapasitesinin kendisinden önce devreye bağlanan otomatik sigortadan düşük olması dolayısıyla ürünün deforme olması.
yukarıdaki metnin matematiksel ifadesi:
KAKŞ < MCB
Kaçak akım koruma şalterinin nominal akımı kendinden önceki devreye bağlanan otomatik sigortanın nominal akımından küçük ise ürün deforme olur.
.................................................................................................................................................................
orijinal metne ilave yapıyorum:
- Kullanılan kaçak koruma şalterlerinin akım taşıma kapasitesinin kendisinden önce devreye bağlanan otomatik sigortadan düşük ''veya eşit'' olması dolayısıyla ürünün deforme olması.
yukarıdaki metnin matematiksel ifadesi:
KAKŞ ≤ MCB
Kaçak akım koruma şalterinin nominal akımı kendinden önceki devreye bağlanan otomatik sigortanın nominal akımından küçük veya eşit ise ürün deforme olur.
Ben sabahtan beri bu vatandaşa bunu anlatmaya çalışıyorum.