kaçak akım rölesi

arkadaşlar gevşek bağlantı olsa enerji gider gelir evde.. böyle bir şey yoktu. enerji bir anda kesildi. zaten faz giriş kablosununu yerinden bile çıkaramadım. o bölgeye yapıştı resmen..

kendin söylüyorsun işte gevşek baglantı ark yaparak yapışmış kablo ayrıca belli bir süre sonra tüm işlerimi gider sigortaları bir defa kontrol eder ve tüm sigortaların giriş ve çıkışlarını kontrol ederim vidalarda çok nadirde olsa gevseme olabiliyor yüke baglı olarak.
 
Bir binanın ana girişinde diyelim ki 100A Sigorta var. Sonra daire için buna seri sayaçtan önce dairenin 40A kolon sigortası, daha sonra dairenin dağıtım panosunda yine seri olarak 32A ana sigorta ve buna da seri olarak linyelerden birisinin 10A sigortası bağlıdır. Yukarıdaki devreyi çizip göndereyim istiyorsan. Hatta bu seri sigortalar zinciri santrallere kadar gider. Evet bir kolon hattına paralel bağlı diğer linye sigortaları vardır ama bu onların da şebekeye seri olmadıkları anlamına gelmez.
Ayrıca yazımda ben hiç güç ifadesi kullanmadım. Isı enerjisi açığa çıkar dedim. Kömürleşme olana kadar orada ısı açığa çıkmış gözüküyor. Yani (diyelim ki) 200W'lık bu güç yeterince uzun süre meydana çıkmış. Kısa sürede olduğunu nereden anladın pek anlayamadım. Her neyse kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Bence kakr den önce sigortayı bağlasaydınız hiç bir sıkıntı kalmazdı..
 
Aslında soruyu soran arkadaş cevabı kendisi vermiş. Kablo tutuştuğuna göre büyük ihtimalle kesiti düşük(Tahminimce 2,5'luk kablo). Ya da Sn.lufubas' ın söylediği gibi gevşek bağlantı var. 32 Amper sigortanın atmaması için bir neden yok. Tek damar kabloyu Sigorta girişinden çok fazla sıkarsanız kesiti çok incelir küçük akımlarda iletime devam ettiğinden sorun olmaz o bölge aşırı derecede ısınacağından kabloyu tutuşturabilir.
 
gevşeme nasıl ark olayına sebep veriyor? temas direnci azaldığından dolayı akım azalmayacakmı? dediğiniz olabilir.. gevşeme olabilir ama sanırım k.a.r önüne bir Sigorta koysaydım. sigorta düşecekti. k.a.r kurtulmuş olacaktı.. doğrumudur? çünkü malumunuz k.a.r sigortadan çok daha pahalı bir cihaz!! onu kurtarmak daha önemli!!
 
yüksek akımlarda kabloyu aşırı sıkarsak kesit incelir dediniz. buda tabi kablonun dayanma gücünü azaltacaktır. ama aşırı sıkmayla kesit nasıl inceliyor onu anlamadım çünkü bi yeri sıksak bile kabloyu koparmadıkça kablonun diğer yerleri şişmeyekmi? ayrıca k.a.r sinin vidasıda kesiti artırmaktadır.
 
gevşeme nasıl ark olayına sebep veriyor? temas direnci azaldığından dolayı akım azalmayacakmı? dediğiniz olabilir.. gevşeme olabilir ama sanırım k.a.r önüne bir Sigorta koysaydım. sigorta düşecekti. k.a.r kurtulmuş olacaktı.. doğrumudur? çünkü malumunuz k.a.r sigortadan çok daha pahalı bir cihaz!! onu kurtarmak daha önemli!!

Kaçak akım rölesinin önüne koysanızda birşey farketmezdi. Sigorta mesela 32 Amperlikse akım 32 Amper olduğunda aniden açmaz. Tipine göre gecikme süresi vardır. Bu sürede sigortayı kaçak akımın önüne veya arkasına koymanıza göre fark edecek kadar kısa bir süre değil.
Kesit incelmesinden kastım kabloyu tam vidanın altına getirip kuvvetinizce sıkın biraz kıprdatın tık diye kırılır. Anlatmak istediğim bu. Kesitin artması değil azalması önemli bizim için. Sizin kablonuzun kesiti nedir inceyse ondanda yanmış olabilir. Gevşek bağlantıda bağlantı noktasıyla kablo arasında ark olur ark ısısı çok yüksek olduğundan kabloyu tutuşturur gevşek bağlantının sakıncası budur.
 
doğru geriye bir tek sigortaları belli aralıklarla kontrol etmek kalıyor. ama yinede bu aralıklarda bu olay yine başıma gelebilir. bunun kesin çözümü nedir arkı hisseden sigortalar vardı sanırım onların fiyatları ne civardadır? sizce?
 
Bu yaşadığın olayın tek mantıklı cevabı gevşek bağlantıdır.düşündüğün gibi 32 A veya 40 veya daha farklı seçenekteki diğer Sigorta amperajlarıyla alakası yoktur...K.a.r nin giriş ucundaki gevşek bağlantıdan kaynaklıdır.kablo yapışmış dahi olsa sert bi şekilde çektiğinde cevabı sende anlayacaksın...Kolay gelsin
 

Forum istatistikleri

Konular
129,755
Mesajlar
929,697
Kullanıcılar
452,505
Son üye
ironman2112

Yeni konular

Geri
Üst