Kabloların akım taşıma kapasitesi hakkında ?

c.berkan a katılıyorum.öyle bir formülün ya da hesaplama yönteminin olmaması gibi birsey söz konusu olamaz.
üretici firmalarda illaki bir katalog bulunur,çünkü kullanılan ekipmanın saflık derecesine göre bu değer değişir. % 99 bakır iletkeniyle % 55 lik bakır iletkeni doğal olarak aynı amperi tasıyamaz.
 
Yanlis anlasildim galiba elbette formuluzasyonu vardir ama ben bilmiyorum uretim kisminin disindada kullanilmadigini dusunuyorum.Eger bilen varsa paylasilirsa bizde ogrenmis oluruz.
 
söyle bir hesap yapılabilir sanırım.üretici kablonun değerlerini verir kablodan kabloya bu değerler değişir .
1km de tel direnci atıyorum 70 ohm gibi değer verir üretici. 500 metre tel cekeceksiniz. dolayısıyla 35 ohm tel direnciniz olur. 1 A yük cekecekseniz bu telden telin sonunda 1 A x 35 ohm = 35 volt voltaj düşümünüz olur. 35 volt voltaj düşümü fazla oldugu için direnci daha az kablo kullanırsınız. veya bu kablodan 3 tane koyarsınız. dolayısıyla voltaj düşümünüz 35/3 e düşer. (1 A yük için tabi)
 
ah güzel kardeşim benim formülsüz olur mu hiç yapma gözünü seveyim :)
 
benim mantıgımca düşünülmesi gereken diğer bir konuda tel üzerinde meydana gelebilecek ısı miktarıdır.
ince kablodan yüksek akım geçer mi ? elbetle geçer. iletken oldugu sürece Elektrik kalınlığına bakmaz telin. geçer gider. ama geçerken direçten dolayı telde bir kayıp olur. buda teli ısıtır. tel ısındıkça teli saran yalıtkan yanabilir. telin kendisi deforme olup kopar. (eski tip telli sigortalar var bilenler bilir).
incecik telden evinize elektrik gider. çok akım geçmediği sürecede bu ince telle beslenir eviniz.
çok akım geçerse tel yanar ve kopar. Sigorta atar yani. yeni bir tel koyarsınız oraya.

yani benim mantıgımca 2 sey gözönünde bulundurulmalı.

voltaj düşümü ve telin ısınmaması. voltaj düşümü diyelim sizin için uygun ama tel ısınıyorsa sıkıntı var demektir. yada tel ısınmıyor (öyle veya boyle bir şekilde soguk kalıyor)ama voltaj düşümü fazla. buda iyi değil gibi.

verdiğiniz ifadede 130A tel muhabbeti bu ısınma olayı için olabilir. birim uzunluktan daha fazla akım geçerse tel ısınmaya baslar demek olabilir. orada ki değer voltaj düşümü için değil sadece telin ısınmadan (güvenli olarak akıtabileceği akımı ifade ediyor olabilir. buda telin içindeki malzemeyle ve teli saran yalıtkanla alakalı bir değerdir benim mantıgımca.
 
Formülü var ve her kesit kablonun hesabı aynıdır.Nasıl ekmekte standart var her fırında çıkan ekmek aynı gramsa her firmada üretilen kablo aynı akımı taşır
 
diger konu.kablo dc de mi ac de mi kullanilacak. tam bil iyorum formulunu ama dc daha cok yoruyor ve direncle karsilasiyor. bunu da aklinizda tutun.
 
Formülü var ve her kesit kablonun hesabı aynıdır.Nasıl ekmekte standart var her fırında çıkan ekmek aynı gramsa her firmada üretilen kablo aynı akımı taşır
formul yerine kablo secerken hangi kriterler önemlidir onu acıklayabilirseniz daha faydalı olacağı kanaatindeyim.
 
faydalı bir link. gördüğüm kadarıylada daha önce kendi mantıgımca bahsettiğim sıcaklık artma olayına dayanıyor bütün iş.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst