Ben asıl yan plakalar titreşir diye düşünmüştüm.
Orta kısımdaki bölmeyi belki daha yukarı alabiliriz onun bilgisini de eklerim çizimi güncellediğimde. Bu hafta sonu plakaları alıp kestirip gelmeyi düşünüyorum aksilik olmazsa.
Zaten bu ölçülerdeki bir kabinin yanları titreşir.
Yanlar fazla titrerse tüm kabin boşa gider. Uğultu artar.
Teknikte kabin kenarlarının titreşimlerinin engellenmesi belli şekillerde yapılır.
1) Özel malzeme kullanımı.
Mermer beton gibi malzemeler titreşim yapmaz. Yapsa da çok önemsiz seviyededir. Bu sebeple bu tür malzemeler ilk sıradadır.
Ancak yapım zorluğu ve maliyetleri düşünüldüğünde pek te kullanımı mümkün olmaz.
2) Özel kimyasal emdirilmiş ağaç malzeme kullanılarak.
Günümüzdeki çoğu Hi-End kabinler bu yöntemle yapılmaktadır. Kabin malzemesi sadece sunta olmayıp, birkaç kat ağaç malzemenin birbirine preslenmesi ile yapılır. Bu katlardan biri ya da birkaçına titreşim engelleyici sıvı emdirilir. Zift gibi. Böylece titreşim en az seviyeye çekilir. Tabii ki bu tür kabinlerin en dış bölgesi ağaç kaplama ile yapıldığı için, çoğuları bu tekniği bilmez.
3) Bazı kabinlerin ön ve arka plakaları özel bir malzemeden yapılır. Demir veya döküm gibi malzeme ile kaplanarak destek verilir ve yan plakalar biraz ufaltılır. Böylece ideal titreşim seviyesine indirilmiş olur.
Bendeki GRUNDIG Hi-Fi BOX bu tür yapıya sahip kabinlerdendir.
4) Eskiden malzeme temini zor olmadığı için, işlenerek amaca uygun hale getirilirdi.
1970 li yılların üretimi olan bendeki HECO lar bu tiplerdendir.
Normal kalınlığı 3-4cm olan özel ve yumuşak bir masif ağaç, preslenerek inceltilir. Kabin malzemesi aşırı sıkıştığı için de titreşimi çok az olur. Belki
@ozgurece35 in sınayder kabinleri de bu tür üretimlerdendir.
5) SUNTA veya MDF gibi malzemeler.
Sunta ve MDF ler normal koşullarda suni press gibi düşünülürse amaca uygun düşünülebilir. Ancak günümüzdeki ÇİN işi MDF ler o kadar kötü ki, kabin yapımında kullanıma hiç uygun değillerdir. Ben 100Hz ila 400Hz arasında titreşim yapabilen MDF lere bile rastlamıştım.
Bu bilgiler ışığında izolasyon sorununu çözdüğümüzde en ideal malzeme SUNTA kalmaktadır.
Tabii ki suntaların da belli kaliteleri bulunmaktadır.
NOT:
Her iki tarafı kaplamalı olan suntalardan alacağını söylemiştin. Bu malzeme oldukça iyidir. Ancak iç kenarlardaki yansıma ve titreşimler için ince bir tabaka VİNİLEX ile kaplanmalı, vinilex üzerine ise ÇUL ÇAPUT tan yapılmış malzeme ile kaplanmalıdır.
Böyle yaparsan bir tık daha iyi olacaktır.
TEKNİK AÇIKLAMA:
Bir odanın zemininin beton veya fayans gibi sert zemin olduğunu düşünelim. Bu odada yürüyen bir kişinin ayak sesleri neredeyse tüm binadan hissedilebilir. Ama vinylex denilen yaklaşık 2mm kalınlığında suni deriye benzeyen malzeme ile zemin kaplanırsa, odada yürüyen bir kişinin ayak sesleri neredeyse hiç etki yapmaz.
Malzeme anlaşıldı ise araştırılabilir.
https://ozfloor.com.tr/pvc-zemin-kaplama-m2-fiyatlari/
https://www.hepsiburada.com/dives-t...kalite-dosemelik-suni-deri-5-p-HBCV000003EKFS