İşçi Mühendis
Profesyonel Üye
Benden yaşça büyük insanlarla polemiğe girmiyorum , yanlış bilgim benim olsun , siz doğrusunu yazın , size dua ederiz....
Kondansatörler yarı iletken maddelerdir. AC devrelerde üzrinden bi miktar akım geçer ancak belli bir direnç gösterirler. Bu direnç değeri:
XC = 1/(2πfC) formülü ile hesaplanır.
XC = kondansatör direnci
f=Frekans
C= Kondansatörün kapasitesi
Kondansatörler AC devrelerde Kompanzasyon için kullanılırlar, DC devrelerde ise doğrultma, filtreleme ve geçici depolama için kullanılırlar. DC devrelerde üzerinden akım geçirmezler.
AC devrede de üzerinden akım geçirmez !
Soru gayet açık iletkenmidir ? Hayır !
AC ve DC devrelerde akım sadece iletkenlikle alakalı bir şey olmadığını düşündürmek için sordum.
AC devrelerde faz açısından dolayı sürekli akım çeker.
DC devrede levhaların(elektron yükü) boş olmasından dolayı yük etkisi yaratır(Doluncaya kadar).
***Bu arada mesajından alıntı yapmam raslantısaldır. Kişisel bir amacı yoktur.
DC devrede akım çekmesinin nedeni iletken olduğundan dolayı değil plakaların + iyon ile yüklenmesinden dolayıdır.
Kafam karıştığı için soruyorum; AC devrelerde akım çekmiyorsa eğer bu kapasitif reaktans ne oluyor? Üzerinden akım geçmeyen şey nasıl direnç gösteriyor?
Kaynak: http://www.emo.org.tr/ekler/d0a9bd083154d3d_ek.pdf
Şimdi baktım EMO böyle demiş ama yine tatmin olmadım. Neden sonuç ilişkisi kurmak için hesaplamaları tekrar gözden geçirmem gerek. Bi sonuca varınca buraya yazarım. Kolay gelsin.
.. direnc gibi davrandigini soy..