Laptop Windows 10 BIOS a giremiyorum

Öncelikli olarak BIOS kontrol edilmelidir.

https://pcsupport.lenovo.com/tr/tr/...M-UPDATE-UPDATE-DRIVERS-BIOS-AND-APPLICATIONS
Ekli dosyayı görüntüle 85819
Sistem 2. nesil olduğu için UEFI BIOS olmayacaktır. Windows içerisine kurulacak sistem update yazılımı BIOS'u görüyormu?
Yamyam Hocam merhaba BIOS legacy ve sürümü de en son sürüm.BIOS a giremiyorum. UEFI BIOS olsaydı zaten sorun yaşamayacaktım.İşletim sistemi üzerinden girebilecektim.Bu sorun nasıl oluştu anlamıyorum.

Ekli dosyalar

• Bios sürümü.jpg
    Bios sürümü.jpg
    136.9 KB · Görüntüleme: 9
BIOS legacy ve sürümü de en son sürüm.BIOS a giremiyorum. UEFI BIOS olsaydı zaten sorun yaşamayacaktım.İşletim sistemi üzerinden girebilecektim.Bu sorun nasıl oluştu anlamıyorum.
Zaten win üzerinden BIOS'a giremezsin.
Buradaki sorun BIOS POST esnasında BIOS'a girebilmek.
Sistem diskini çıkarttığında da giremediğine göre BIOS bir şekilde disable edilmiş gibi görünüyor.
Ancak böyle bir şey mümkün mü bilemiyorum.
Test için şunu önerebilirim.
Eski bir HDD ye win7 kurmaya çalış. Bu işlem için iptal ettiğin bir donanım varsa özellikle DVD/ROM gibi onu da takmalısın.
Hatta win 7 değil de herhangi bir linux sürümü kuruyormuş gibi bile yapabilirsin. Bazı linux sürümlerinde sistemi kurmadan önce donanım uyumluluk testi ve donanım tanılama bulunmaktadır.
Kurulumu öncelikle DVD/ROM üzerinden yapmalısın.
Kurulum başarılı olursa tüm kaynakları inceleyebilir gerekli yönergeleri verebilirsin.
NOT:
Linux sürümlerinde kurulum yapmak zorunluluğun yoktur. Çoğu linux sürümleri kurulum yapmadan zaten çalışmaktadır.
BİR NOT DAHA:
EN SON SÜRÜM demişsin.
Eğer win 10 üzerinden BIOS güncelleme yapmışsan işler karışmış olabilir.
Bunun tek çaresi BIOS RECOVERY'dir.

Bende geçtiğimiz günlerde pro2000 adında bir pc ye format atmam gerekti. Biosa girip ayarları yapmak için tüm Fx tuşlarını denedim açılışta ama hiçbiri bios a giremedi malesef.

Nerede bu bios allah aşkına. Eskiden F2 yada F10 ile girilirdi neden bunun yerini değiştirirsin arkadaş.

Kızdım.

Bende geçtiğimiz günlerde pro2000 adında bir pc ye format atmam gerekti. Biosa girip ayarları yapmak için tüm Fx tuşlarını denedim açılışta ama hiçbiri bios a giremedi malesef.

Nerede bu bios allah aşkına. Eskiden F2 yada F10 ile girilirdi neden bunun yerini değiştirirsin arkadaş.

Kızdım.
PC de usb klavye kullanıyorsanız PS2 klavye ile denemeniz fayda verebilir.Ama bendeki gibi bilinmeyen bir sorunsa işiniz zor.Denemediğim tuş kalmadı benim de.

PC de usb klavye kullanıyorsanız PS2 klavye ile denemeniz fayda verebilir.Ama bendeki gibi bilinmeyen bir sorunsa işiniz zor.Denemediğim tuş kalmadı benim de.
Belki de BIOS POST esnasında klavye tanımlanmıyordur.
Win10 sistemi kendisine göre mıncıklamışsa klavye de aktif olmayabilir.
Sen de boş tuşa habire basıp BIOS'a girmeye çalışıyorsundur.
Linux kurulumunda bu olay rahatlıkla anlaşılabilecektir. Linux kurulumunda klavye görünmüyorsa BIOS'tan bağı kesilmiş olabilir.
PC-2 klavye bağlamak bu tür PC lerde mümkün olmaz. Sadece USB klayve bağlanabilir. Ancak klavyenin sisteme sürücülerinin yüklenilmesi için bağladıktan sonra aygıt yöneticisinden görülmelidir.
Sistem bir kez daha restart edilerek açılışta harici klavyenin çalıştığına dikkat edilir ve harici klavye ile BIOS'a girmeye teşebbüs edilebilir.
Benzer bir olay benim de başıma gelmişti.
Topladığım 8. nesil PCye bir türlü klavye ve fareyi bir türlü tanıtamamıştım. Tabii ki Win7 kurmak istiyordum. Sonra öğrendim ki illa win 10 kurulması gerekli imiş.

Belki de BIOS POST esnasında klavye tanımlanmıyordur.
Win10 sistemi kendisine göre mıncıklamışsa klavye de aktif olmayabilir.
Sen de boş tuşa habire basıp BIOS'a girmeye çalışıyorsundur.
Linux kurulumunda bu olay rahatlıkla anlaşılabilecektir. Linux kurulumunda klavye görünmüyorsa BIOS'tan bağı kesilmiş olabilir.
PC-2 klavye bağlamak bu tür PC lerde mümkün olmaz. Sadece USB klayve bağlanabilir. Ancak klavyenin sisteme sürücülerinin yüklenilmesi için bağladıktan sonra aygıt yöneticisinden görülmelidir.
Sistem bir kez daha restart edilerek açılışta harici klavyenin çalıştığına dikkat edilir ve harici klavye ile BIOS'a girmeye teşebbüs edilebilir.
Benzer bir olay benim de başıma gelmişti.
Topladığım 8. nesil PCye bir türlü klavye ve fareyi bir türlü tanıtamamıştım. Tabii ki Win7 kurmak istiyordum. Sonra öğrendim ki illa win 10 kurulması gerekli imiş.
Yamyam hocam internette bakıyorum yıllar öncesinde bile forumlarda bu biosa girememe sorunu var.Bu kadar geliştirdikleri işletim sistemleri, donanımlar ama yıllardır dön dolaş aynı sorunlar .

Ben şimdi Flash belleğe kali -linux live kuruyorum.Umarım bana biosa girme seçeneği sunar.:D

Ağalar beyler...ve dahi Romalılar...

Windows 10'da Bios'a girmek için "shift" Tuşuna basarak bilgisayarı kapatın yada yeniden başlatın.

Bütün bilgisayarlarda (Sony istisna) Bios tuşu Delete,F10 veya genel olarak F2'dir. Lakin Windows on yapısı itibarı ile hızlı açılmaya odaklandığı için bu kısmı olabildiğince pas geçer ve siz F2 ile falan Bios'a giremezsiniz.

EFİ bios denilen şey ile Açılışta girdiğimiz bildiğimiz Bios arayüzü alakalı değildir.O yüzden UEFİ bios'a giremiyorum diye bir durum yok.Çünkü EFİ bilgisayar arayüzü diye bir şey yok.

HDD söküldüğü halde bios'a girilemiyorsa doğru tuşa basılmıyordur.Hangi tuşun doğru olduğu ise genelde firmaya göre değiştiği için üretici bazında bakmak lazım bunu için ise aşağıdaki linke bakın:

https://www.technopat.net/sosyal/konu/boot-menuesue-kisayol-tuslari-veritabani.10898/

Yamyam hocam internette bakıyorum yıllar öncesinde bile forumlarda bu biosa girememe sorunu var.Bu kadar geliştirdikleri işletim sistemleri, donanımlar ama yıllardır dön dolaş aynı sorunlar .

Ben şimdi Flash belleğe kali -linux live kuruyorum.Umarım bana biosa girme seçeneği sunar.:D
Falla CD/ROM olayı da önemli idi. Ama senin PC yi göremediğim için emin de olamıyorum.
İşletim sistemini flash belleğe kuruyorsan bence yanlış iş yapıyorsun. Çünkü bağı kesilmiş bir donanımın BIOS'a tekrar tanıtılabilmesi sürücü sorunundan kaynaklanıyor ise ana sistem komutları yükleninceye kadar klavye sürücüleri yine yüklenmeyebilir.
Esasen bu tür sorunlar kullanıcılardan ziyade internetin suçudur :D
Win7 zamanında çıkmış bir PC ve firmanın hiçbir garanti vermediği win10 işletim sistemini kurmak günümüzde forumlarda dönüp dolaşan bir cühela aldatmacasıdır.
Hatta ilgili olabilecek bir konu dahilinde neler denilmiş :D
https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,7978.0.html
Sadece DVD/ROM'un sökülmesinden doğan bir aksaklık için BIOS güncelleme bile önermişler :D
Windows 10'da Bios'a girmek için "shift" Tuşuna basarak bilgisayarı kapatın yada yeniden başlatın.
Çözüm olursa yanaklarından ısırırım :D

Forum istatistikleri

Konular
129,877
Kullanıcılar
452,745
Son üye
azirr

Yeni konular

Geri