Laptop Windows 10 BIOS a giremiyorum

Windows 10'da Bios'a girmek için "shift" Tuşuna basarak bilgisayarı kapatın yada yeniden başlatın.
Shift tuşu ile bilgisayarımızı açtığımızda gelen ekranda sorun gider-gelişmiş seçenekler-UEFI donanım yazılım ayarlarını seçtiğimizde yeniden başlat seçeneği ile bilgisayarımızı başlattığımızda bize direk BIOS u açıyor.Ancak benim bilgisayarım UEFI BIOS olmadığı için shift tuşuna basarak bilgisayarı açtığımda UEFI donanım ayarları seçeneği ekrana gelmiyor.Bu nedenle de shift tuşu ile biosa giremiyorum.
HDD söküldüğü halde bios'a girilemiyorsa doğru tuşa basılmıyordur.Hangi tuşun doğru olduğu ise genelde firmaya göre değiştiği için üretici bazında bakmak lazım bunu için ise aşağıdaki linke bakın:
Benim bilgisayarımda 2011 den beri F2 tuşu ile BIOS a girmişimdir.Ama sorun Windows 10 un hızlı açılmasından ayrıca SSD olmasından kaynaklı diye düşünüyorum.

Teşekkürler.
Lenovo Z570.jpeg

İşletim sistemini flash belleğe kuruyorsan bence yanlış iş yapıyorsun. Çünkü bağı kesilmiş bir donanımın BIOS'a tekrar tanıtılabilmesi sürücü sorunundan kaynaklanıyor ise ana sistem komutları yükleninceye kadar klavye sürücüleri yine yüklenmeyebilir.
Olmadı zaten :D ben de olmayacağını tahmin etmiştim ama ya tutarsa dedim tutmadı.:D

Son düzenleme:
Shift tuşu ile bilgisayarımızı açtığımızda gelen ekranda sorun gider-gelişmiş seçenekler-UEFI donanım yazılım ayarlarını seçtiğimizde yeniden başlat seçeneği ile bilgisayarımızı başlattığımızda bize direk BIOS u açıyor.Ancak benim bilgisayarım UEFI BIOS olmadığı için shift tuşuna basarak bilgisayarı açtığımda UEFI donanım ayarları seçeneği ekrana gelmiyor.Bu nedenle de shift tuşu ile biosa giremiyorum.

Benim bilgisayarımda 2011 den beri F2 tuşu ile BIOS a girmişimdir.Ama sorun Windows 10 un hızlı açılmasından ayrıca SSD olmasından kaynaklı diye düşünüyorum.

Teşekkürler.
SSD ile alakası olması çok mümkün değil.

Bios denilen yazılımın açılımı : Basic Input-Output System (Temel giriş Çıkış sistemi) demktir. Daha anlaşılabilir bir dille yazmak gerekirse Bios Bilgisayarda bulunan tüm temel bileşenleri kontrol eder ve sonra ona göre boot eder (bilgisayarı o kısımdan açar). Yani İşlemciden, Ram'e SSD'den klavyeye kadar tüm bileşenleri denetler ve onaylayarak açar. Böyle olunca SSD'nin bir dahlinin olması zor.Z ira kendisi denetlenen konumdadır, Windows'u açma daha doğrusu çalışma vazifesi ona bios tarafından verilir.

Alıntı yaptığınız ekranda da gözüktüğü üzere Bios'a F2 ile girmeniz lazım. Eğer bu tuşla giremiyorsanız iki ihtimal var. Ya klavyenin ilgili tuşu çalışmıyor yada F2 tuşu kombinasyona bağlı. Kombinasyon ne derseniz bazı bilgisayarlarda F2 tuşu direkt çalışmaz shift veya alt tuşu ile ancak aktif olur. Yani F2 komutu ikinci yada üçüncü seçenek olarak atanmıştır o tuşa.

Tavsiyem harici bir klavye ile bir deneyin F2 tuşunu.

Önceleri F2 ile girebiliyorsan ve şimdiki testte win10 üzerinden BIOS'a girebilmişsen BIOS POST konfigürasyonlarını ayarlayabilirsin.
Benim uyduruk HP de hızlı bios post seçeneği bulunuyor. Sanırım aynı özellik sende de vardır.
Hızlı yı devre dışı bıraktığımda sistem birkaç sn BIOS ekranında bekliyor ve F tuşlarına basmam için gözlüyor. Basmamışsam direk başlıyor idi.
Madem sistem çok hızlı açılıyor sen de restrart yaptığın anda F2 yi tetiklemeye başla. En azından bir yerde yakalayacaksın.
Ama klavyede bazı fonksiyonlar çalışmıyorsa klavye sürücülerinden şüphe ederim ben. Kazara kısa anlık bölgede amerikan USA klavye yapılandırılması bile yapılmışsa girememen normaldir.
NOT:
SSD nin bununla hiçbir ilgisi yoktur. Önce BIOS post yüklenir arkasından SSD ye geçer. Senin sorunun BIOS POST olayında.
Zaten SSD ile ilgili olsaydı SSD yi söktüğünde girebilmen lazımdı.

Önceleri F2 ile girebiliyorsan ve şimdiki testte win10 üzerinden BIOS'a girebilmişsen BIOS POST konfigürasyonlarını ayarlayabilirsin.
Benim uyduruk HP de hızlı bios post seçeneği bulunuyor. Sanırım aynı özellik sende de vardır.
Hızlı yı devre dışı bıraktığımda sistem birkaç sn BIOS ekranında bekliyor ve F tuşlarına basmam için gözlüyor. Basmamışsam direk başlıyor idi.
Madem sistem çok hızlı açılıyor sen de restrart yaptığın anda F2 yi tetiklemeye başla. En azından bir yerde yakalayacaksın.
Ama klavyede bazı fonksiyonlar çalışmıyorsa klavye sürücülerinden şüphe ederim ben. Kazara kısa anlık bölgede amerikan USA klavye yapılandırılması bile yapılmışsa girememen normaldir.
NOT:
SSD nin bununla hiçbir ilgisi yoktur. Önce BIOS post yüklenir arkasından SSD ye geçer. Senin sorunun BIOS POST olayında.
Zaten SSD ile ilgili olsaydı SSD yi söktüğünde girebilmen lazımdı.
Mümkün değil BIOS açılmıyor.Klavye ayarlarına da baktım. yineleme hızını sona getirdim.Klavye sürücüsünü de kontrol ettim.Olmuyor.
Ya klavyenin ilgili tuşu çalışmıyor yada F2 tuşu kombinasyona bağlı.
Online klavye testi yaptım F2 tuşu çalışıyor.

https://teknikbilgim.com/Klavyetesti/

Son düzenleme:
Mümkün değil BIOS açılmıyor.Klavye ayarlarına da baktım. yineleme hızını sona getirdim.Klavye sürücüsünü de kontrol ettim.Olmuyor.

Hard diski ve bios pilini çıkardıktan sonra F2 ile açılması gerekir.

Online klavye testi yaptım F2 tuşu çalışıyor.

https://teknikbilgim.com/Klavyetesti/
İşletim sistemi açıldıktan sonra klavyenin sürücüsü yükleniyorsa klavye testi anlamsızdır.
Bahsetmiş olduğum sürücü GENERIC sürücü olup, bios içerisine yüklenmektedir. Generic sürücü biosta yüklü değilse klavyeyi bios tanımaz.

Hard diski ve bios pilini çıkardıktan sonra F2 ile açılması gerekir.
Harddiski sökmüştüm ama yine açılmamıştı.Bios pilini sökme ne gibi bir etki yapıyor?Bios pili saat ve tarihi hafızada tutmak için değil mi?
İşletim sistemi açıldıktan sonra klavyenin sürücüsü yükleniyorsa klavye testi anlamsızdır.
Bahsetmiş olduğum sürücü GENERIC sürücü olup, bios içerisine yüklenmektedir. Generic sürücü biosta yüklü değilse klavyeyi bios tanımaz.
Generic sürücünün biosta yüklü olup olmamasını nasıl anlayabiliriz ki?

Harddiski sökmüştüm ama yine açılmamıştı.Bios pilini sökme ne gibi bir etki yapıyor?Bios pili saat ve tarihi hafızada tutmak için değil mi?

hiren boot var onu denedin mi? parmak bellekten de çalışır cd den de

BIOS'a girmen gereklidir. Orada input aygıtlarından görülür.
Ancak Linux yüklemiş olsaydın linux sürümlerinde kontrol edebilirdin.
KLA.png
Şimdi test için senin windowsu aç ve anakart kaynaklarına bak.
input aygıtlarında klavye nasıl görünüyor.

Ekli dosyalar

• Klavye.jpg
    Klavye.jpg
    160.9 KB · Görüntüleme: 14

Forum istatistikleri

Konular
129,877
Kullanıcılar
452,745
Son üye
azirr

Yeni konular