Monofaze aydınlatma armatürlerine çekilen trifaze beslemedeki gerilim düşümü

test
Topraklamanın mevsimsel değişimini göz önüne aldınız mı?Pek çok yerde yaz aylarında toprak direncinde ciddi artışlar olabilmektedir.
Bizim meslek erbabı olarak önerimiz nötr kesitini artırmak olmalıdır.Eğer nötr yerine toprağı kullanacaksak dağıtım şirketleri boşu boşuna 1 kablo çekip memleketi zarar sokuyor sayılır.

Nötr hattı trafonun yıldız noktası topraklamasıdır Adınada işletme toprajklaması denir bu topraklama diğer parafudur ve şase topraklamalarından 12 metre uzağa yapılır ayrıca trafodan sonrakki ilk drekte ve her 10 drekte ayrıca hat sonu dreklerde nötr topraklaması yapılır
Yer altı tesislerde doğıtım panolatından nötr topraklaması yapılır.
Nötr hatı cekilmsi ise topraklamalar arasında iletim sağlamak
Hiç bir zaman nötr hatında gerilim ve akım olmaz. o nedenle nötr hattı ince olur.
 
Nötr hatı cekilmsi ise topraklamalar arasında iletim sağlamak
Hiç bir zaman nötr hatında gerilim ve akım olmaz. o nedenle nötr hattı ince olur.

Çok talihsiz bir açıklama olarak görüyorum. Nötr hattında oluşan gerilim ve nötr hattından geçen akım ile ilgili bilgiye forumda arama yaparak ulaşabilirsiniz.
 
Peki arkadaşlar monofaze bir yük için çekilen trifaze hatta gerilim düşümü hesabının doğrusu nedir?
bana öyle geliyorki güç monofaze güç hesaplandıktan sonra gerilim düşümü hesabını trifazeye göre yapmamız gerekiyor(trifaze formülünü kullanmalıyız).
yükün dengesizliği elbette mümkün olacaktır. bu durumlar içinde en iyi çözümün nötr içinde eşit kesit seçmek olduğunu düşünüyorum.
burada da şu aklıma takılıyor. trifaze olarak çektiğim hat monofaze yükleri beslerken nötr iletkeninde oluşabilecek max gerilim 220 v mudur yoksa dahada artabilirmi?
 
Arkadaşlar konuile ilgili olarak benimde düşünme fırsatım oldu ve çıkardığım sonuca göre;
nötr hattı üzerinde dengesiz 3 fazlı yada tek fazlı yüklerde bir akım akışı söz konusu , dolayısıyla gerilim düşümü kaçınılmaz. Tabi bu gerilim düşümünün nekadarına kadar müsade edilebilir?
Burda yönetmelikler 2V sınırı koyuyor. Yani nötr - toprak arası 2V sınır kabul ediliyor. Bu problemden kaçınmak için sıfırlama yada TN sistemine başvururlar. TN sistemde problem; nötr hattında ki akımın topraklama direncine bağlı olarak belirli seviyelere çıkabilmesi. yani toraklama sistemi empedansı 10ohm ise 5 amp. dönüş akımından nötr hattında 50 volt gözükür. buda 220 faz gerilimine karşın nötrde aynı faz açısında 50 gerilim demektir, doayısıyla 170v cihazlar için yetresiz kimi cihazlar içinde aynı oranda fazla akım demek olur ki sıkıntı yaratır.
yani burda sıfırlama yapmak nötrü topraklam sistemine irtibatlamak tehlike yaratır.
peki son kullanıcının nötrü direk topraklaması nasıl sonuç verir?
Bu durumda koruma topraklmasına bir irtibat yok ama, enerji alınan noktadaki trafonun nötr topraklama direnci değeri önem kazanıyor. direk topraklma direnç değerine bağlı olarak akımlar paylaşılır. Yani;
ben nötrü hat sonunda direk topraklar isem enerji aldığım trafonun beslediği direk yüklerinyada harmoniklerden kaynaklı oluşan dengesizlik nötrde kaymaya neden olur ve enerji aldığım trafodan beniim nötr hattım boyunca dengesizlik akımı gelerek benim yaptığım nötr topraklamamdan toprağa akar.
Budurum ciddi problem yaratır.
OG de kablo başlıklarının kısa mesafelerde 2 noktadan topraklanması yasaktır bu nedenle. tamamen topraklama direnç değerlerinin aynı değerde yapılamamması nedeniyle. hatam varsa düzeltin lütfen
 
" OG de,kısa mesafelerde,kablo başlıklarının,2 noktadan topraklanması yasaktır " ifadesini,
hangi kaynağa göre söylediniz ?
 
sayın ali rıza ellerinize sağlık üşenmemişsiniz yazmışsınız kendi adıma çok mutlu oldum , dedikleriniz çok mantıklı ve somut şeyler ne var ki kendi bildiğimi de ekleyerek doğru sonuca ulaşmak adına bir düzeltme yapmak isterim tabii yanılıyorsam arkadaşlarımdan şimdiden özür dilerim.
Böyle bir sistemde nötr iletkeninin 2/3 lük kısmından bir lambanın akımı geçer diyemeyiz kanımca.Ama şunu diyebiliriz en uçtaki 2 direk ve onlara ait hat üzerindeki nötr iletkenlerinde akım (en uçta bir lamba ondan bir öncekinin nötründe 2 lamba akımı ) geçer ve bu da sistemde hafif bir dengesizlik oluşturur (çok da önemli değil gerçi). Dolayısıyla direk sayısı çok olan sistemlerde lamba gücü de çok yüksek değilse öyle önemli bir durum sayılmaz. Onun dışında izahatınız takdire şayan .
Bildiğimi esirgememek adına yazdım yanlışsa lütfen dikkate almayın... Saygılarımla.

Sayın fahri beye katılıyorum.Topraklamanın iki uçtan yapılmasının her zaman daha sağlıklıdır. Böyle bir yasak duymadım varsa bilmek isterim. Hangi koşullardan konuşuyoruz önemli ...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ali bey;
Yazdıklarınıza ek olarak şunu da söyleyeyim, yazıda anlattığım gibi, uç uca dizilmiş monofaze aydınlatma armatürleri trifaze beslendiğinde, ne kadar dengeli olursa olsun,nötr akımı söz konusudur. Dengeli beslemede kaynağa nötr akımı dönmese dahi, armatürlerin aralarındaki nötr kablolarının toplam sayısının en az 2/3 tanesinde akım olacaktır. Bu akım da gerilim düşümlerine neden olacaktır.
...
Kırmızı ile işaretlediğim hesaplama, yazımda adı geçen, yanlış olduğunu belirttiğim hesaplama şekli ise, o hesap yönteminde bulunan gerilim düşümü doğru sonuç değildir. Neden doğru olmadığını da yazının içinde elimden geldiği kadar anlatmaya çalıştım.

anlamadığım bir konu var Ali Rıza Bey, monofaze armatürlerin trifaze beslenmesinde aynı hesabı bende gördüm özellikle park ve sokak aydınlatmada, rst fazları sırası ile armatürlere gidiyor nötr de beraber , burada tüm armatürlere nötr gitmiş olmuyormu neden en az 2/3 nötr de akım vardır hesabı nereden çıkmıştır, tüm nötr hattında akım yokmudur? bu hesabı açarsanız sevinirim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Monofaze aydınlatma armatürlerine çekilen trifaze beslemedeki gerilim düşümü formülünü yazarmısınız sn Ali rıza
 
arkadaşlar 3 fazlı sistem de de 1 fazlı sistemde de hatta 6 fazlı sistemde de fazlardan çekilen akım toplamı nötr den geri döner yani faz akımları toplamı nötr den dönen akıma eşit olmak zorundadır giren neyse dönen de o olur. burda benim sormak istediğim birşey var neden nötr hattı ince çekilir.
 
Monofaze aydınlatma armatürlerine çekilen trifaze beslemedeki gerilim düşümü formülünü yazarmısınız sn Ali rıza

Monofaze gerilim düşümündeki formüle göre gidersek eğer:
%e=200.L.N/k.s.U.U
Buradaki 200, 2x100 den gelir. 100 yüzdelik hesap yapıldığı için, 2 de faz+nötr hattı (aynı akımın gidiş+dönüş mesafesi) olduğu için.
Biz şu şekilde bir dönüşüm yaparsak formüle sonuç değişmez aynı kesitteki iletken için:
%e = (100.L.N/k.s.U.U) + (100.L.N/k.s.U.U)

Şimdi bu formüldeki birinci kısımdaki s yerine faz iletkeninin kesitini, ikincici kısımdaki s yerine de nötr iletkeninin kesitini yazarsak eğer, trifaze beslemedeki monofaze yükün gerilim düşümünü teorik olarak buluruz sanırım.



arkadaşlar 3 fazlı sistem de de 1 fazlı sistemde de hatta 6 fazlı sistemde de fazlardan çekilen akım toplamı nötr den geri döner yani faz akımları toplamı nötr den dönen akıma eşit olmak zorundadır giren neyse dönen de o olur. burda benim sormak istediğim birşey var neden nötr hattı ince çekilir.

Üç fazdan geçen akımın toplamı nötr hattından dönmez sn. korkuncibo35. Vektörel toplamı sıfırdan farklı ise fark akımı kadarı nötr hattını kullanır.

Deneysel olarak görmek için üç adet eşit güçte lamba (veya ısıtıcı) alın. Her birinin birer ucunu üç faza sırasıyla bağlayın. Lambaların ikinci uçlarını da birleştirip, bu noktaya nötr hattını verin.
Lambaların çektikleri akımları bir fazlardan ölçün bir de ortak olarak çekilen nötr hattından.
Daha sonra lamba güçlerini birbirinden farklı yaparak deneyi tekrar edin.
Sorduğunuz sorunun cevabını kendiniz bulacaksınız.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,039
Mesajlar
932,485
Kullanıcılar
453,011
Son üye
zekican1

Yeni konular

Geri
Üst