"Tatlı tatlıcıda yenir topraklama direncide topraklama megeri ile ölçülür". Bu yorumunuzda yüzde yüz haklısınız (canım tatlı istedi).
Bu olayda megeri aldık gittik diyelim megerimizin refrerans uçlarını bağlayacak (kazıkları sokacak) toprağı da bulduk diyelim. Enerjiyi kestik ve faz iletkeni dışında (o belli) diğer iki ucu ölçtük sonuç alamayız çünki birinde işletme topraklamasının değerini diğerinde koruma topraklamasının değerini ölçeriz (nötrü ana girişten biryerlerden ayırmassak). Ve yukarıda anlattığınız gibi neyin ne olduğu belli olmaz.
Bir tesisatcı çağır demek doğrudur fakat arkadaş bu konuda iddalı olan yüzlerce tesisatcıyı çağırmış (forma soruyor) ehil olmayan tesisatçıların bu işin içinden çıkamadıklarını hepimiz biliyoruz. Hatta ölçü aletinden bahsadebiliyorsa birçok tesisatçıdan daha iyi olduğunu bile söyleyebiliriz.
Bukadar tantanadan sonra direk bu konuya çözüm olabilecek bir cevap vermek lazım.
Öncelikle iki enerjisiz kablo da aynı renkte olduğu için tesisata şüphe ile yaklaşmalıyız. (ne yazık ki bunu da yapan bir tesisatçı). İğeyi de çuvaldızı da kendimize batırdıktan sonra
yine ehliyetli bir tesisatçı çağırın ve BANA GÖRE yapılması gereken gereken şu işlemleri yaptırın.
1- Tüm almaçları prizlerden çıkaracağız , enerjiyi keseceğiz , Ana giriş panosunda topraklama bağlantısını bulacağız (daire ise daire panosunda) ve topraklama bağlantılarının hepsini birbirinden ayıracağız.
2- Daha sonra enerjiyi verip adı geçen buzdolabı prizinin yanına gidip (Örneğin 100Watlık ) bir lambayı faz ile her iki bilinmeyen uca ayrı ayrı bağlıyacağız. (DİKKAT TOPRAK OLAN UCA LAMBAYI BAĞLADIĞINIZDA EVİNİZDEKİ DİĞER TÜM TOPRAKLAMALI METAL AKSAMA GERİ DÖNÜŞ VOLTAJI GİDECEKTİR BU ANDA BİRİ DOKUNURSA ÇARPILIR) lamba Yanmayan uç topraktır yanan uç nötr dür. Ya da enerji kesikken ölçü aletinin omaj kademesinde Pano ile priz arasına çekeceğiniz bir yardımcı kablo ile topraklama kablosunu bulabilirsiniz.
3-Her iki bağlantıda da lamba yanarsa başka bir yerlerde nötr ile toprak karışmış demektir. Sonra ayırdığınız toraklama kablolarını ana giriş topraklamasını bağlamadan hepsini biribirine bağlayıp lambayı aynı prizde (yada başka bir prizde) faz toprak arasına bağlarsanız ve lamba yanarsa gene tesisatınızın bir yerinde toprak ile nört karışmış demektir.
4-tesisatım / topraklamam iyimidir derseniz: bu işlemi yaptıktan sonra enerjiyi kesip Açtığınız topraklama bağlantılarını tekrar yapın ve enerjiyi verip bu sefer Artık bildiğiniz Faz-nötr arasına yüksek güçlü bir almaç bağlayın (örneğin 2000 watt bir soba) Almacın uçlarındaki voltajı her iki iletkende her iki (yüklü- yüksüz) durum için ölçün eğer aralarındaki voltaj farkı 3-5 voltu geçmiyorsa topraklama / tesisat iyidir denilebilir.
Örneğin: Boşta faz nötr arası 225 volt yükte faz nötr arası 222 volt boşta faz toprak arası 221 volt yükte faz toprak arası 218 volt iyidir.
Boşta faz nötr arası 225 vot yükte faz nötr arası 116 volt boşta faz toprak arası 221 vot yükte faz toprak arası 218 volt toprak iyidir tesisat zayıftır (şebeke+bina)
Boşta faz nötr arası 225 volt yükte faz nötr arası 222 volt boşta faz toprak arası 221 volt yükte faz toprak arası 210 volt tesisat iyidir toprak zayıftır diyebiliriz.
5- Bu ölçümler sonuçta daire içi için bize bir fikir verir eğer apartmansa ve apartman girişinde yada kofrelerde toprak ile nötr karşmışsa benzer işlemleri ana girişte de yapmamız gerekir. Kaçak akım / yangın koruma varsa bunlar yapılırken geçici olarak devre dışı edilmelidir
Arkadaşlar her zaman söylediğim gibi bildiklerimi yazarım bilmediklerim yada yanlış bildiklerim mutlaka vardır. Bu anlatıklarım kompleks ölçümler yapamıyacağımız durumlar için aklıma gelen pratik çözümlerdir (ne pratik ya neredeyse komple tesisatı söktürdük). Tartışmaya açıktır saygılar.