Yapma korku kültürü nedir bilir misiniz? Topluma bir şey öyle aşılanır ki toplum ona inanır ve öyle olacağını zanneder. Şimdi bu nükleer enerji veya
Elektrik üretme ile ne alakalı diyebilirsiniz. yukarıda yazı gönderen kimi arkadaşları(küçümseyerek demiyorum) ''bu şart-kesinlikle olmalı-mum ışığını ararız- gibi ibareleri var. Yani nükleer bu kadar gerekli diyen bir kısım insanlarımız var. Bu türden düşüncesi olan arkadaşlarıma şunu belirtmek istiyorum:
1: Türkiyedeki kayıp-kaçak oranı %27 civarındadır. gelişmiş ülkelerde %7
2: Türkiye'nin güneş enerjisinden faydalnma potansiyeli avrupanın 4 katıdır.
3: Türkiyenin rüzgar gücü şu ana kurulu toplam gücünun 2,5 katına yakındır
4: Türkiyenin kömür kaynakları (yanma kalitesi düşük dahi olsa) 300 seneye yakındır
5: Türkiyenin hidroelektrik gücünün şu ana %25 kullanımına izin veriliyor.
bunlardan iki tanesi çok önemli. ilki kayıp-kaçak oranı: bu oran iyileştirme yapılıp %7 civarına düşürülürse üretimde 2 adet nükleer santrale tekabül ediyor. bir nükleer santral 25 milyar$ ,iyileştirmenin maliyeti 1$ civarı
ikincisi hidrolektrik üretimi %25 civarında dedim niye mi bakın sene 1999 da bir yaygara kopardılar,işte elektrik kesintileri olacak ,günlerce elektrik verilemiyecek dediler ve bolbol doğal gaz santralleri yapıldı. Tabii buna uygun olarak bolcan da doğalgaz fahiş fiyattan satın alındı. hidrolik gücü azalltılar bir kaç gün de elektrik kesilince hooop halk da bunu yedi
sonra!!! sonrasında devlet doğal gaz ile enerji üretimine ALIM TAMİNATI(adamlar üretsin veya üretmesin parasını tıkır tıkır alma garantisi) verildi. bunların hepsi de bizim cebimizden çıktı. bu konuyu burada kesiyorum yukarda yazdıklarıml beraber değerlendireceğinizi düşünüp nükleer enerjiye geçeceğim.
şimdik nükleer enerji santralleri en az 15 ylda tamamlanıp işletmeye alınabilmekte.verimli ömrü de fazla uzun değil.ömrünü doldurduğunda bir de sökülmesi lazım.diğer bina yapıları gibi olduğu yerde kalamıyor radyasyon yaydığından tecrit edilmesi lazım vs vs daha da yazarım da neyse
okulda iken(elektrik teknikeriyim) bir bilim insanı olan Tanay Sıdkı UYAR gelip şöyle demişti: ''GELİRLER NÜKLLERİ KURARLAR ATIKLARI İÇİNDE BİZLERE ŞİRİN GÖZÜKMEK AMACIYLA TOROS DAĞLARINA(EN UYGUN YER ORASIYMIŞ) ATIK DEPOLAMA YERİ YAPARLAR KENDİ PİSLİKLERİNİ DE ORALAR GETİRİR ,ONLARIN PİSLİKLERİ BU TOPRAKLARI KİRLETİR, SEFASINI ONLAR CEFASINI BİZ ÇEKERİZ.'' demişti.
Dünya 20 yıla kadar füzyon(fizyon olabilir) yani hidrojenden,hidrojen bombası yoluyla yine nükleer olup AMA çevreye zararı olmayan santraller kurmak için çalışıyor. bence eski ve zararlı teknolojiyi kuracağımıza yenisini beklemeli ve bilim insanlarımızı bu sürece dahil etmliyiz.