Nükleer Santral Kurulsun Mu?

nükleer santral kurarsak elektriği rusyadan ya da doğalgazı neyse işte daha az alacaz ya da almayacaz.ve de nükleer silah yapabilecek konuma gelecez ve bulunduğumuz coğrafyada dengeler lehimize değişecek.bu sebeple istenmiyor nükleer santral kurmamız arkadaşlar.ne olur biraz düşünelim başkalarının fikirlerine alkış tutmayalım.
 
dünyada nükleer santral kurma tekniği,bilgi ve becerisine sahip çok az sayıda firma var.
bunların sayısı tüm dünyada toplamda 6 firma.birde bunlara güney Kore li bir firma eklendi yakın zamanda.bizim santralı kurmaya bilgimiz ve teknolojimiz yetmiyor açıkçası.burdan ne çıkar bu firmaların birine dolayısıylada firmanın bağlı olduğu küresel güce yıllarca boyun eğmek anlamına geliyor.diğer sorunlar cabası .hammadde,atık,arıza,sızıntı vs vs. ben karşıyım arkadaşlar.kim ne derse desin.hele hele bu santralı götürüp Akkuyu ya veya Sinop a kurmak isterlerse tümden karşıyım.
 
Arkadaşlar o zaman Türkiye haritasına açıp bir bakalım baraj gölleri altında toprağı, geçmişi, doğal güzellikleri kalan kardeşlerimiz de zamanında bizim gibi düşünseler, bu sözleri yazmamızı sağlayan.... enerjiyi nerden bulurduk?

Nükler teknoloji bilmeyi öğrenmeyi ve bunun getireceği avantajları bir yana koyalım. Her geçen gün yükselen enerji talebine ne gibi alternatifler sunardınız?

5 dk elektrik kesintisi oldumu dünya başımıza yıkılıyor. Hele birde 1 gün falan kesinti olduğunda (son zamanlarda hiç yaşamıyoruzda) insan aklını yitirecek gibi oluyor. Fabrikaları düşünemiyorum bile?
 
adım aydın ben 2 yıldır çevre mühendisligi yapıyorum. bence nükleer enerjiye iltiyacımız var hatta geç bile kaldık.baktıgımızda gelişmiş ülkelerin çogu bu enerjiden yararlanıyor.ayrıca nükleer santralerin çevre üzrinde etkisi eskisi kadar yok yanı şüyle bir örnek veritim insanlar üzerinde etkisi bir baz istasyonunun 3 de biri kadar.teknoloji ilerledi artık eskisi gibi deyil. bizim halkımız cahil ve bilgisiz oldugundan bir takım kişi ve ülkelerin yellemelerine çabuk geliyor ve itiraz ediyorlar.çünkü dogalgaz petrol kömür vb saılmayacak bu kimsenin işine gelmiyor ve gelmezde. ülkemide bu gibi bir sorunda var altın madenini çıkatamıyoruz niye çok mu zor hayır çevre üzer,nde çokmu etkisi var.sadece altın metal eldesinde siyanir havuzlarındaki suların yeraltı sularına sızmaması lazım gerekli önlemleri alınca kirlenme neredeyse sıfır o halde. demek istiyorumki pasta gelişmiş ülkelerin elinde biz bu pastayı yiyemiyoruz bize yazıklar olsun bir türk milleti olarak herşeyi hak ediyoruz gelen geçen öpüp geçiyor. bunları yazdımki en azından birileri okurda bişeyleri görür.........
 
şimdi nükleer santral öyle canının istedigi yere konulmuyor en uygun konum ve ortam belirlenerek yapılacak.bakın şunu diyorum rusya nüller enerji kulanıyor oradaki santrallere bişey olması durumunda türküyede etkileniyor bir taraftan iranda bu işe girişti hala biz yapsakmı diye soruyoruz.ama santral yapımı çok pahalı ve bunu yapabilen birkaç ülke var.pahalı olması önemli deyil çünkü uzun vadede çok ucuza gelecek ama nasıl yaptırılabilir bilemiyorum.
 
aynı zananda nikleer santralde kulanılacak radyoaktif maddeleri bizim yapmamıza müsade etmezler fransa rusya abd israil gibi ülkeler yapabiliyor aynı zamanda santralde kulanılan radyoaktif maddeden silah olmuyor yami zenginleştirmek lazım.işte istememe sebebleri buya abd diyorki ortadoguda kardeşin sadece nükleer silah israilde olacak niye iranı vurmak istiyor amannn neyse bunlar politik işler
 
sayın aydın arkadaşımın dediği gibi nükleer santralin çevreye etkisi azalmıştır. kimse üzerine alınmasın halen nükleer santralin çevreye olumsuz etkisini savunanlar ya art niyetlidir ya da konu ile ilgilenmemekte, kulaktan dolma bilgilerle burada bişeyler paylaşmaktadır. örnek vermek gerekirse bu AMD işlemcilerin ısınma sorunu var demek gibi bişey. yani 10 yıl önce çözülmüş bi problem ama savunan arkadaşların haberi yok


ülkemiz radyoaktif elementler açısından zengin ve nükleer santral kurulmasını mütekip ve ya eş zamanlı nükleer zenginleştirme tesisleri de kurulacak ve sonuçta ülkemiz, bilim insanlarımız nükleer teknoloji bilgi birikimlerini arttıracaklardır.

fikir paylaşan tüm arkadaşlara teşekkürler, iyi çalışmalar

bu arada avrupa standartlarında 1 dakika ve üzeri elektrik kesintisi uzun kesinti olarak nitelendiriliyor. dağıtım şirketi günde 8 saatten fazla kesinti yapamıyor o da haber vermek koşuluyla. enerji bizim için o derece önemli yani
 
bence nükleer santral kurulmalı. ama bi alıntı msjdada okuduğum gibi ''Türkiye, santralı uluslararası standartlara göre güvenle işletecek bilgi ve teknolojik birikimden yoksundur''. bu çok doğru. ve ben eğer Türkiye'de bir nükleer santral kurulursa ikinci bir çernobil faciası olabileceği endişesi taşıyorum.
çernobil olayına gelince bu olay tamamen teknisyen hatasıdır. nükleer santralin Bakım zamanında teknisyenler aynı zamanda bir de deney yapmak istiyorlar ve 4 reaktörden birinin güvenlik sistemlerini tamamen devre dışı bırakıyorlar.patlamada bu deney aşamadında oluyor. iki patlama gerçekleşiyor ama ikinci patlamanın sebebi hala öğrenilebilmiş değil.nükleer santral yanlısıyım ama Türkiye'de kurulacak ve işletilecekse beraberinde endişelerde taşıyorum. o yuzden bu konuda net olamıyorum ???
 
Çernobildeki santral rbmk tipidir ve artık kullanımı giderek azalmaktadır. Batı tipi santrallar PWR, BWR tipindedir. Çernobilde patlama denilen hadise kızgın grafit ve suyun etkileşimi ile ortaya çıkan hidrojen gazı patlamasıdır. PWR veya BWR'ler nötron yavaşlatıcı olarak su kullanırlar. Su aynı zamanda soğutucudur. Patlama denilen hadise olması ihtimali çok çok düşüktür. Bu santrallarda da hidrojen gazı oluşur (gamma ışınlarının suyun moleküler bağlarını kırması ile ortaya çıkar). Ancak bu hidrojen miktarı çok düşüktür ve birikeceği yerler olan oda köşelerinde yakıcılar ve katalitik recombinerlar vardır. Bunlar TMI-2 kazası sonrası alınan tedbirlerdir. Yeni nesil santrallarda güvenlik marjinleri çok arttırılmıştır. Hatta en kötü durum olan kor erimesinde bile eriyik kor (corium) soğutulabilmektedir.

Endişe edecek bir durum sözkonusu değildir. Bu santrallar inherently safe denilen doğasından kaynaklı güvenliği vardır. Öyle çernobildeki gibi bir güç yükselmesi, veya oradaki gibi karasız çalışma bölgesi bulunmaz.
 
arkadaşlar bir nükleer santral kurulsa kim işletecek? biz. demek ki biz bilinçli olursak, gerekli eğitimi alırsak, işimizi önemsersek sorun çıkmaz
 

Forum istatistikleri

Konular
128,786
Mesajlar
920,489
Kullanıcılar
450,877
Son üye
oguzugurlu

Yeni konular

Geri
Üst