Nükleer Santral Kurulsun Mu?

Çernobil faciasında kaç kişi ölmüştür?
Sadece geçen sene türkiyede trafik kazalarında kaç kişi ölmüştür?
O halde otomobile hayır :)
Nükleer santraller ya da her türlü doğal olmayan oluşum direkt ölüm bir yana çevreye zarar veriyor.Nükleer santral çevreye ısı yayıp küresel ısınmayı artırmayacak mı?
Tamam nükleer enerji iyidir.Ülke için bir güçtür.Şu da var ki nükleer enerjinin diğer enerjilerden daha ucuza gelmediği söyleniyor.
Hidroelektrik santral daha iyi bence.Olmadı güneş enerjisi.Olmadı rüzgar enerjisi.Bunların hepsi doğal kaynak.
ama şunu net olarak söyleyebilirim ki,nükleer tesis iyi bir halt olsaydı Ankara'ya kurulurdu.Memleketimin yeşil köşesi garip sinop'a kurulduğuna göre kesin kötü bir şeydir.Benim memleketimin güzel karadenizine giden doğru düzgün yol bulunmazken,santral garip geldi.
Sinopa gitseniz (ki ben gitmedim) ne doğru dürüst iş imkanı bulursunuz,ne gençler için sosyal tesis.Ama olsun Yüce büyüklerimiz yıllardır gitmeyen hizmetin özrünü defetmek için nükleer santral kuruyor.Sinop'lu gençler ;sizin işiniz,fabrikanız,otobanınız,spor kompleksleriniz dershaneleriniz,üniversiteniz,yat klübünüz varsaaaa,bizim de nükleer santralimiz var,çatlayın da patlayın diyebilsin diye...
 
Bu yaz otellerdeki jeneratörler bile çalıştırılarak Elektrik üretilecek. Yoksa çok ciddi sıkıntı yaşanacak. Türkiye'de kararlı, krizlerden etkilenmeyecek, üretim maliyetlerini mümkün olduğunca karalı tutacak güç santrallarının kurulması gerekmekte. Japonya'nın temel felsefesi bu yönde. Önümüzdeki 30 yılda mutlaka bir petrol krizi çıkacak ve bundan en karlı Japonlar çıkacak. Bu bana 2001 yılında japonlar tarafından anlatılmıştı. O zaman 2 aylığına Nükleer Güç Üretimi kursuna gitmiştim.

Gelişmiş ülkelere bakarsanız onlar bizden daha cahil ve milletini bizden daha az düşünüyorlar gibi bir görüntü mü veriyorlar?
 
Eninde sonunda yarın olmasada yarından sonra kurmak zorundayız, bu enerji talebiyle zaten kaçınılmaz.

önemli olan bu yarışta (Enerji, teknoloji,...) geride kalmamak. Forum içinde Elektrik direklerini görüp şaşırdığımız Hindistan bile uzay teknolojisinde bizden ileride.

Elektrik olmayan yerde, elektrikçide olmaz. Nükler santral olmayan ülkede de, nükler tecrube de olmaz. Sadece kitaplarda resimlerini görmeye, diyerlerinin bize verdiği kadar bilgiyle yetinmeye devam ederiz.
 
faturalara %30 bile yansısa bunada şükür.bunun yanında büyük ve güçlü bir ülke olmak istiyorsak önce güçlü bir ordu ve son teknoloji silahlarımız olmalı(nükleer silah)
 
santral yeri için sinop seçilmesindeki temel etkenlerden biri soğutma suyu ihtiyacının kolay karşılanabilir olması.sinoptan sonraki adaylardan biri memleketim konya idi.ve ben santralin konyada kurulmasını isterdim mesleki tecrübelerimin gelişmesi açısından.çünkü bir şekilde staj ya da çalışma fırsatı bulabilirdim. diğer yazılarda da belirtildiği gibi bu radyasyonda devlet sınırına geldim hadi bu tarafa geçemem durumu yok, zaten şu an tehlike altındayız.o nedenle kendi santralimiz olsa en azından nükleer enerjiyle daha barışık yaşardık.

bundan kaçış yok arkadaşlar bu teknolojiyi eninde sonunda öğrenmeliyiz. belgesellerde gördüğümüz ser sefil insanların yaşadığı hindistan ve pakistan gibi ülkeler asyanın önde gelen nükleer güçleri. bu benim ağrıma gidiyor.sadece silah açısından değil teknoloji açısından.ama illa ki söylemem gerekirse ben nükleer silah yapılması da taraftarıyım -şu an elimizde olmadığını kimse söyleyemez- kullanmak için değil tabiki savunma amaçlı
 
Sn.demirhan santrali burda kurmayı düşünmedik zaten sadece faydalımı, zararlımı sonucuna varmaya çalışıyoruz.

Bu konuda fikir sahibi olmak için illaki fizik yada atom mühendisi olmak mı gerek. Bu konuda engin bilgilerinizi (Türkiye' yi baz alarak, Tecrübelerinizi diyemiycem) bizimle paylaşın bizde aydınlanalım.

Zira ben böğle bir santral ne çalışırken nede yakınında bulunmadım görmedim bile.

Ayrıca Nükler silah geliştirmek için santralin bir faydası olmaz demişsiniz. (Biz böğle düşünmekle tecrübe kazandıracağı için lazım düşüncesindeyiz.

yoksa yanlışmı değerlendiriyorum önce nükler silah yapıp sonramı santral yapalım?

Ben fizik ve ya nükleer uzmanı değilim ama uzmanlar yazıp çiziyo bil. tek v.b. dergilerde yayınlanıyo oralardan isteyen okur okumayanda bildiği gibi ahkam kesmeye devam eder.

Uzmanlık alanıma gelirsek Elektrik talebini %100 çevreye zararsız kaynaklardan ( Güneş Rüzgar, jeotermal v.b.) karşılamak malesef mümkün değil ancak mümkün olduğu kadar yerli kaynaklardan karşılamak hele bu kadar dış borcu olan bi ülke için çok önemli olmalı dışarı bir kuruş para vermeden baraj yapabiliriz barajların elektrik ve sulama yönünden sayısız faydası olduğunu bilen bilir ayrıca nükleer santralden ucuz ve işletme maliyeti sıfıra yakın atıkları imha problemi yok v.b. bu seçenek önümüzde dururken nükleer santral yapıp tonla parayı dışarı vermek yakıt temini açısından dışa bağımlı olmak için bi sebep göremiyorum. Nükleer teknolojiyi ülkeye getireceklerini sananlar yanılıyo ülkeyi daha fazla dışa baımlı yapmakdan başka bi işe yaramayacak tarafsız uzmanları okumadan ahkam kesmeyelim sonuçta bu tip kararlar politik ve o politikaları belirleyenler malesef uzmanlar değil kalabalıklar
 
uzmanların tarafsız olduğu ne malum ki.
 
Demirhan,

ülkenin bir su gücü potansiyeli var ve sınırlı. ekonomik olan havzaların hepsi değerlendirilmiş durumda. Hatta küçük yatırımcılara da HES kurma izni verildi. 3000 üzerinde küçük HES kurulması planlanıyor. Hemen hemen hepsinin de lisansı verilmiş durumda.

Şu an termikler çok büyük bir paya sahip. Doğalgazdan enerji üretimi %50'ye yaklaştı. Yani enerji üretimimiz neredeyse %50 dışa bağımlı. Bu da problem değil zira Japonya %95 dışa bağımlı.

Önemli olan dışa bağımlılıkta kaynak çeşitliliği ve krizlerden en az etkilenecek kaynaklara yönelmektir.
 
arkadaşlar ne olursa olsun biz bu teknolojiyi öğrenmek zorundayız. elimiz mahkum
 
Demirhan,

ülkenin bir su gücü potansiyeli var ve sınırlı. ekonomik olan havzaların hepsi değerlendirilmiş durumda. Hatta küçük yatırımcılara da HES kurma izni verildi. 3000 üzerinde küçük HES kurulması planlanıyor. Hemen hemen hepsinin de lisansı verilmiş durumda.

Şu an termikler çok büyük bir paya sahip. Doğalgazdan enerji üretimi %50'ye yaklaştı. Yani enerji üretimimiz neredeyse %50 dışa bağımlı. Bu da problem değil zira Japonya %95 dışa bağımlı.

Önemli olan dışa bağımlılıkta kaynak çeşitliliği ve krizlerden en az etkilenecek kaynaklara yönelmektir.



Bugün için 129,9 milyar kWh olan ekonomik hidroelektrik potansiyelimizin %35’i (45.930 GWh) işletmede, %8’i (10.518 GWh) inşa halinde ve %57’si (73.459 GWh) ise çeşitli aşamalardan oluşan projeler (ilk etüt ön inceleme, master plan, planlama ve kesin proje) düzeyindedir.

Kaynak

http://www.eie.gov.tr/turkce/HESproje/turkeyhidro.doc
 

Forum istatistikleri

Konular
129,833
Mesajlar
930,575
Kullanıcılar
452,658
Son üye
yılmaz_yılan

Yeni konular

Geri
Üst