PC'ler ve teknolojik sohbetler.

Hocam teşekkür ederim ama biraz sıkıntılar var benim sistem ile ilgili. Bendeki sıralama tam olarak bu şekilde olamıyor. İşlemcimin on board görüntü çıkışı bulunmadığından dolayı harici ekran kartı takılıyken kurulum yapmak zorundayım.
Anakarttaki tek görüntü çıkışı olan DVI-D portu da bazı özel Ryzen Vega gibi işlemciler dışında hiçbir işlemci için kullanılamıyor.
Ben chipset sürücülerini şuan indirip formattan sonra offline olarak kurmaya çalışacağım. Olmazsa Msı Center kullanmak zorundayım tabi yine.

Sonraki donanımların ve programların kurulumu aynen sizin söylediğiniz gibi olacak.
 
Benim işlemci listede varmış Diğer NVMe gibi donanımların sürücülerini de gördüm buradan indireceğim onları da.

İşlemcim ve anakartım W11'i de kıl payı destekliyor gibi görünüyor. 1. Nesil için chipset sürücüsünü kontrol ettiğimde uyumsuz görünüyor. 2. Nesil işlemci ile kurtarıyorum
Şimdi kurmayacağım ama dikkatimi çekti.
https://www.amd.com/en/support/kb/release-notes/rn-ryzen-chipset-5-02-19-2221

Dip not: İleride sistem değişikliği yaparsam bu sefer Intel alacağım.
 
Son düzenleme:
Bende 8. nesil i5 8400 işlemci asus TUF H310-PLUS anagart ve bol miktarda RAM var. Ekran gartını da daha önceden MSI1050Ti low profil almıştım.
https://www.cimri.com/anakart/en-ucuz-asus-tuf-h310-plus-gaming-intel-anakart-fiyatlari,81534002
Bu ana gartı seçmemin sebebi 3 tane PCI soketinin olması idi.
Çünkü benim bazı donanımlarım örneğin video capture kartı, ses kartı gibi PCI slot idi. Yeni nesil çoğu PC de PCI slot bile bulunmuyor.
2019 yılında almışım ve İşlemci RAM ve anagart için 2.878 lira vermişim.
Faturası duruyo.
Win7 de çalışmamasından dolayı bu PC yi kullanamıyorum. Sadece test için linux kurmuştum o şekilde bekliyo.

Benim işlemci ile senin işlemciyi dövüştürdüm
https://versus.com/en/amd-ryzen-5-2600x-vs-intel-core-i5-8400
Benim işlemci iki sumsuk fazla vurmuş
Sanırım aynı yıllarda çıkmış işlemciler.
 
Son düzenleme:
O sisteme W10 kurmanız daha uygun olabilir hocam.
İşlemciler yakın zamanlarda çıkmış olabilirler.

Benim bu sistemi alırkenki amacım hem oyun hemde iş için kullanmak içindi. Anakartta yeni soketli usb3.0 olmasını istediğim için de bu uygun fiyatlı anakartı seçmiştim. Ekran kartını da 2K çözünürlükte oyun oynatabilecek seviyede seçmiştim.
Sadece büyük talihsizlik olarak ekran kartını da alıp sistemi kurduktan sonra RTX serisi çıkmıştı

O halde sistemi alırken bildiğim olayları hatırladığım kadarıyla yazayım

O zamanlarda hatırladığım kadarıyla Intelin artan donanım fiyatları AMDye ciddi anlamda avantaj sağlamıştı. Zaten site üzerinde de fiyat farkı görülüyor. Aralarındaki performans skoru siteye göre çok az ama fiyat farkı çok ciddi oranda fazla.
Ek olarak AM4ün yeni çıkan işlemcilere de uyum sağlayacağının garantisi de vardı. O zamanlarda Intel bu konuda çok eleştiriliyordu. Hala da aynı sistem devam ediyor sanırım. Bu gibi avantajlarından dolayı hiç ısınmasam da fiyat avantajından dolayı AM4 sistem almıştım.

O zaman aldığım sistemin fiyatı monitör hariç yaklaşık 8bin liraydı.
 
Son düzenleme:
Win 10 için lisanslama sorununu halledemedim. Ya 125$ a win10 kutulu alacaktım, ya da internetten satılan tek kullanımlık anahtar alacaktım.
Ben bu PC yi iş istasyonu olarak kullanacağımdan dolayı, bazı uyumluluk zorunluluğu bulunuyordu. AMD tabanlı sistemlerden performans alınması için anakartlara o yıllarda en az 500-1000$ gibi paralar yatırılması lazımdı. Yine de AMD tabanında 3 PCI soketli anakart bulunmuyordu.
Sonuçta gelişen donanımlar özel komutlar da gerektirdiği için windows yüzünden o PC yi kullanamıyorum.
Hadi windowsu satın alsam, bu sefer de eski donanımlarımın sürücü sorunlarından dolayı kullanamayacağım yeni video kartı ve ses kartı almam gerekecek.
Kasa ve güç kaynağı için bile 500$ gibi para vermiştim.
 
Donanım ve yazılım birbiriyle uyumsuz olunca ikisinden birini değiştirmek şart oluyor dediğiniz gibi.

Orijinal Windows halledilir de diğer konular biraz zor.
Acaba aldığınız anakartın içinde windows 10 keyi var mıdır? Ben kendim hiç key girmiyorum otomatik kendiliğinden etkinleşiyor Windows.
 
Anakartımda TPM var. Bir kez anahtar girilince artık hep otomatik etkinleşir.
 
Yamyam hocam bu ampli bendeki V7000'den daha üstün müdür?
Level dB kontrolü yapan pot baya ilginç görünüyor.

https://www.radiomuseum.org/r/grundig_v5000v_500.html


4K çekim yapmışlar cihazın yer yerinde kırmızı kırmızı kondansatörlerden var


Geçen sene Aralık ayı gibi çok uygun fiyatlı satış ilanını görmüştüm. Arızalı olarak satıştaydı da yetişememiştim
 
Son düzenleme:
V5000 daha yüksek çıkışa sahip.
Bununla birlikte extra ton kontrol eklenmiş. Yani ton kontrol 4 ayrı frekans bölgesinde yapılabiliyor. Bu olay dinlemede extra özellik sağlasa da mid seslerin kontrolüne zaten fazlaca ihtiyaç duyulmaz. Yani sen bass ve tiz sesleri daha fazla istersin ama mid frekansları genellikle duymak istemezsin.
Level db kontrolü bizim loudness devremizdeki LF bass bölgesi kazancını ayarlamaktadır. Ancak aşırı yükseltmede uğultunun arttığını duyabilirsin.
O yıllarda üst seviye hoparlörler pek alınamıyordu. Ancak parası çok olan alabiliyordu. Ufak hoparlörlerle dinleyen orta gelirli insanlar ise kullandıkları hoparlörlere göre bu ayarı sabitleyip bırakıyordu.
V5000 ler zamanında müzik meraklıları için üretilmiş olsalar da, çoğu kullanıcılar V7000 gibi bir ampliden alınan haz'ı alamadılar. Çünkü o yılların üretim tekniği düşük güçte (20-30W) yeterli dinamik bandı rahatlıkla sağlayabiliyor, yüksek güçlü cihazlara ihtiyaç duyulmuyordu.
Zaten alaman üretimi olduğu için apartmanda oturan bir kişinin sesi fazlaca açabilme şansı yoktu
Çok fazla kondansatör kullanılması o yıllarda mecburi idi. Çünkü devreye bakacak olursan tamamen transistörlü bir yapıya sahip olduğunu görebilirsin. Modern yarı iletken teknolojisinde bir entegre ve birkaç kondansatörle daha kaliteli ton kontrol devreleri yapılabiliyor.
Grundig firması günümüzde faaliyette olmamasına karşın o yıllarda kaliteli malzemelerle ürettiği ürünlerle nam yapmıştır. O yıllarda bizler japon mallarını en üst sınıf cihazlar olarak görsek te, alamanlar kendi üretimlerini biliyor ve japon üretimlerine rağbet etmiyorlardı.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…