Proje 2: Smd Dizgi Makinesi [Pick And Place]

Maşallah, şu kosgeb işine de bi ağırlık verin.

Arkadaşlar @c.berkan 'da yazmıştı bunu ve daha önceki yazılım konumuzda da bunu biraz tartıştık. Hepinizin iyi niyetlilikle yazdığını biliyorum. Ancak bu işle haşır neşir olan arkadaşlarında söylediği gibi bu iş sanıldığı kadar kolay değil.

Konuyu çok farklı yerlere çekmek istemiyorum, hata bizde diyorum, olmuyor/olmayacak diyorum. Bizim o işin peşinde harcayacağımız enerjiyle bu makinadan bitane daha yaparız.

Sorulması ve öğrenilmesi gereken çok fazla şey var, ben hala bir dönercinin kosgebten 50bin TL destek alabilirken bir girişicimciye, hem de takım tezgahları üretmeye çalışan bir girişimciye neden bir sürü engelin çıkarıldığı yerde kaldım. (Dönerciyi ve işini küçümsemiyorum, hergün o arkadaşta yemek yiyorum iyiki de destek vermişler).
 
Son düzenleme:
Programlamasini yaparkennurunlerin yerlesimini filan siralama yapsaniz kamera vs daha hizli isleme koyabilir

Sent from my GT-I8200Q using KontrolKalemi Forumu mobile app

Evet öyle olacak, öncelikle bir tepsimiz olacak "REEL" dedikleri yuvarlak bir makara var, smd direnç ve benzeri küçük komponentler bu şekilde satılıyor, hepsi sırayla o makara da tane tane dizilmiş olarak, aralıkları da aynı olacak şekilde. Bu malzemelerin +,- kutbu yok, yani yön olarak ters de koycak pcbnin üzerine bir sıkıntı yok. Ancak bu makaralardan malzemeyi vakumla kaldırıp alırken oluşacak olan bir hata ve işlenmekte olan pcbnin makinaya göre tam gönyede olmama durumu var, bu nedenle örneğin 10 tane ardışık makaradan ilgili olanından malzemeyi kaldırıp sonra kamera götürüp açı anlamında hizalayıp döndürmemiz gerekli. İşin bu kısmı nispeten kolay.

Dizilmesi gereken bir diğer malzeme de değişik boyutlarda ve kılıflarda olan entegreler. Örneğin LQFP, TQFP, SSOP gibi kılıflar. Bunların kimisi tam kare kimi dikdörtgen ve varyasyonlu boyutlarda.

Tüm bu değişik kılıflar için bir kalıp hazırlayacağız, dizilmesi gereken çipleri bu kılıflara koyacağız işleme başlamadan önce. Makina zaten bu kalıpların yerini bilecek. Bu sayede gereken entegreyi gidip o yuvadan kaldırıp alacak. Bu kılıftaki entegrelerin bacakları 1mm'in altında olduğu için çok iyi pozisyonlama gerekiyor ve açı olarak hizalama gerekiyor. Kamera burada biraz vakit kaybettirecek bu işlemi hassas yapalım derken, ama sorun değil.

Ne demek istediğimi ilerleyen günlerde bu sorunları yaşarken daha detaylı resimlerle anlatacağım.
 
Yan kolların kalınlığı şuan 6mm bana kalırsa yeterli gibi uzunluklarını da düşününce.
Üst tarafı olabildiğince hafif tutmamız gerekiyor, hatta bu yüzden çok küçük ve ince olan ray-arabadan, 8mm vidalı mil ve ona ait sarı'dan basit somununu ve nema17 motor kullanıyoruz orada hafif olması gerektiği için.


6mm bence böyle bi iş için fazla..xy yi elinizden geldiğince aynı zemine yaklaştırmak lazım eğer hız cok öenmşi değilse sizin 6mm lerde

Sorulması ve öğrenilmesi gereken çok fazla şey var, ben hala bir dönercinin kosgebten 50bin TL destek alabilirken bir girişicimciye, hem de takım tezgahları üretmeye çalışan bir girişimciye neden bir sürü engelin çıkarıldığı yerde kaldım. (Dönerciyi ve işini küçümsemiyorum, hergün o arkadaşta yemek yiyorum iyiki de destek vermişler).

Kardeş söyleyeceğim sey kaba olabilir..
Tezgahta çalışan veya imalat yapan kişiler kaslarıyla yaptıkları seyi kosgebde beyinle yapmaları gerekiyor.. Laf dinlemeyen...anlattığını not etmeyen ..lafasına göre kural uyduran.. Evrak hazırlamaktan bi haber..insanlar nasıl destek alsın.. Kişi daha reami bir dilekçe yazmamış iş planı mali tablo yıllık iş planı yapması gerekiyor... Ama yapmıyor... Hadi yapamıuosun destek llması için bu işi yapan tanışlarımız var..inanın para verip destek aldığı kişiyi dahi takmıyo... Kurul olacak.. Netice seni ve iş planı görmeden bi destek açmıyolar..tutmuş deatek aldığı kişiye sen kurula girsene diyebiliyor..

Kosgeb in personeli normal bir memur değildir..
Kurallar ve olması gerekenler acık ve net ama kuralara uymadan evrak hazırlamak kosgebin ne işe yaradığını bilmeden işe girişmek.. İmalattıyı ya ben onlamı uğrasıcam diyo..

Bu bir harcadığını geri kazanma süreçi tabi istersen..

Basındaki kosgeb anlayışıda çok kötü gidin başvurun paranızın alın tarzında..
Bu işler inanın öyle olmuyo..

sisteme dahil olmak için zaten bi paranız olması lazım..
veya firmanızı kurmadan girişimcilik belgesini alın diyo.. Firmayı kurmuş faturaları döşemiş biz neden bundan faydalanamiyoruz diye dem yanıyo..

İşi kılıfına uyduranlar her destekten yararlanıyor..

Bu arada ülkedeki süreçten kosgeb de nasibini aldı usulsuz destek alanlardan verilen destekler fazlası ile geri alınmaya başlanacaktır..



Sent from my LG-K430 using KontrolKalemi Forumu mobile app
 
@rocco216 Çok iyi özetlemişsin durumu.
Ben şahsen kas gücüyle çalışan tipik bir sanayi ustası görünümde biri olmadığımdan, bu prosedürlere ayak uydurabilirim. Yani beyaz yakalılar gibi oturup uzun bir süre bu evraklarda çalışıp istenen şeyi bir şekilde çıkartabilirim. Ama kaçındığımız nokta bu değil.

Bize zor gelen bir takım kurallar. Bugün diyelim ki bir firmanız var 30 yıllık geçmişi olan bir firma, ve yıllardır imalat yapıyorsunuz, satıyorsunuz, kazanıyor ve kazandırıyorsunuz. Böyle yerel bir firma, taş çatlasın en fazla bulunduğu yerdeki Ticaret ve Sanayi Odası'na bağlıdır. (Keza çoğu hala götürü denen eski usulde iş yapıyor)

Bu piyasa koşullarında bir işletmenin büyümesi çok çok zor, ben kamyonlara damper üreteceğim veya bir cihaz üreteceğim diye yola çıkıp, işin içine resmi kanalları dahil etmeye çalıştığınızda (Örn: Kosgeb, Sanayi Bakanlığı, TSE, TPE) işin rengi birden inanılmaz derecede değişiyor. Sizden bir sürü evrak/belge/izin/tescil isteniyor, hadi bunları anlıyor ve bu belgelerin maliyetlerinin de ortalama 50bin tl üzerinde olduğunu buraya not ediyorum.

Ancak beni üzen nokta şu, bu işe yıllarını veren usta sadece usta olduğu için hiçbir yol katedemiyor. Bir damper yapıcak, makina mühendisinin onayı lazım kamyona koyulması için. İmalat demiyorum bakın, sadece bir adet damper yapacak.

İmalat yapacağım dediğinde ise, bünyesinde makina mühendisi çalıştırması zorunlu. İşi bilen bir mühendis 7-8binden aşağı çalışmıyor bu durumda sizin bu adama bu parayı ödeyip sigortasını falan yapabilmeniz için ya hırsızlık yapmanız gerekiyor ya da ihracat yapacak kadar pazarınız olması ve o kadar büyük olmanız gerekiyor. (Örn: Anıl Damper, Özünlü vs). Ya da başlangıçta birşeyleri kaçırmanız, haram yollardan bişeyler kazanmanız gerekiyor ki o aşamaya gelin.

İşi bilmeyen 25 yaşındaki bir mühendisin bizim burda meydancı dediğimiz hiçbir işten anlamayan sağa sola malzeme taşıyan birinden bir farkı yok? Ona bile 3-5bin tl arası bir ücret ödemek böyle küçük işletmeler için çok çok zor.

Velhasıl, ben CENECE Router yapacağım, bunu önce Türkiyeye sonra yurtdışına satacağım gibi ütopik bir hayalle yola çıkınca, KOSGEB gibi şeylerden uzak durasınız geliyor. Çünkü sizden istenen şeyler arasında bilmem kaç kişiyi bir süredir çalıştırıyor olmak, sigortalarını ödüyor olmak, kendi bağkurunuzda problem olmaması, bünyenizde bir takım imza yetkileri olan birilerini bulundurmak gerekiyor. Sakın bunun içinde KOSGEB destek veriyor demeyin, adam benim atölyeme gelecek çalışacak maaşını kosgeb ödeyecek peh, herhalde bir bakanın oğlu falan olmamız lazım?

Ve yine çok kızdığım bir nokta, yaptığınız şeyi diyelim ki kanunen herşeyiyle eksiksiz ve uygun yapmak istiyorsunuz. Sözde değil resmi garanti vermek istiyorsunuz diyelim. Ancak bunları sağladığınızda bir küçük işletme olmanıza rağmen piyasanın sizden beklediği rekabeti karşılamış ve güven vermiş olursunuz. Bu aşamaya adım atmak için hemen kaba bir hesap çıkaralım.

1- Basit esnaf olmamamız gerekiyor, Ticaret ve Sanayi Odasında olacaksınız, giriş maliyeti = 2000tl, her yıl maliyet ortalama 1000TL
2- Herhangi bir belge almadan önce Kapasite Raporu almanız lazım, bunun maliyeti yaklaşık 3000TL
Odaya parayı ödüyorsunuz ve gelip alakalı mühendislerle sizi inceliyorlar(?). Eğer geçerseniz bu sınavdan, tüm envanterinizi artık devlet biliyor. 12-13 Anahtarınıza kadar. Size %5 elektrik indirimi sağlıyor, ama belgeyi 3 yıl sonra (sanırsam) yenilerken o indirimi geriye alır.
3- Kapasite Raporundan sonra artık Sanayi Bakanlığına gidip Sanayi Sicil belgesi alabiliriz. Bu belge ne işe yarar bilmiyorum, ama bir sonraki belgeyi almak için lazım :D Tahmin ettiğim masraf yine 5-10bin tl arası. Bu belgeyi alınca sanırım devlet bizim varlığımızı kabulleniyor.
4- Sicille kendimizi tanıttık ya hani, artık devlet veya kamu ihalelerine iş yapmamız gerekebilceğinden ve bizi dikkate almaları için İmalatçı Belgesi ve İmalat Yeterlilik Belgesi de almamız gerekiyor. Bu aşamaya kadar koptuğum için fiyatlarını bilmiyorum.
5- Garanti vermek istiyoruz ya hani, sözde değil resmiyette. Ne yapıyoruz Sanayi ve Ticaret bakanlığına başvuruyoruz. Türkiyede en az 3 tane teknik servisle anlaşıyoruz imza attırıyoruz bizim mallarımızı tamir edecekler diye. Onları bayimiz yapıyoruz. Bir sürü kullanım klavuzu bastırıyoruz, belgeleri de bakanlık veriyor, masraf yine tonlarca.
6- TSE belgesine girmiyorum, yazarken ben sıkıldım, sanırım gelip dükkanımızda labaratuar var mı diye bakıyorlarmış. Bazı eski esnaf arkadaşların anlattığına göre kendilerine bir rakı sofrası kurmuşlar da laboratuvarımız bu deyip geçiştirmişler işi. Artık o da olmaz herhalde.

Daha işin ithalat ihracat kısımları da var da şimdi girmeyelim. Konuyu daha çok dağıtmak istemiyorum. Bu kadar prosedür içinde boğulmaktansa (KOSGEB de bu yaptırımların çoğunu uygulamak istiyor üzerimizde, çünkü sen ne kadar usta olursan ol, devletin gözünde vasıfsız ara eleman bile değilsin.)

Biz sınırlı bütçemizle devleti işin içine hiç karıştırmadan kendi yağımızda kavrulalım bize yeterli. Türkiyede işler nasıl sürüyor işte böyle yürüyor. Adam 2 tarla satıyor CNC Router imalatına başlıyor 2 tane sigma profilden çerçeve çatıp, Mach3ü dayıyor, bütün reklamcıları tek tek gezip satıyor. Garanti, garanti yok, servis ? Servis yok, imalatçı belgesi ? yok, Kapasite ? Yok, Sanayi Sicil ? Yok, TSE ? Yok, Fatura? götürü. Hay götürünüze :D

Kosgebden kim yararlanıyor, fuarı bile beleşe getiren büyük firmalar. Hani laf olsun torba dolsun diye heriflerin kataloglarını çantalarını alıyoruz ya? Aslında onlar zaten bizim paramız. Koskoca firma katalogu bile KOSGEB'e bastırmış.

Velhasıl ya bokta solucan yetiştirip çok ilginç ve aylağım ben böyle bişeyden para kazanıyorum deyip KOSGEBE başvuracağız, onlarda bizi televizyona çıkarıp destek verecekler, ya da hiç bulaşmayacağız.
Binlerce kişi kosgeb belgesi aldı, hangisi faydalı birşey üretti ve destek aldı bunlara bakmak lazım.

Napayım dükkanı kapatıp belge alıp bir daha sıfırdan mı kurayım da destek alayım?
Yoksa önce para kazanıp bir takım mercilere ben de varım buralarda deyip, kosgeb memurunun karşısına geçip bacak bacak üstüne atayım, bu parayı vereceksiniz mi diyeyim?
Yoksa böyle cepler tam takır kuru bakır, abi 5k verir misin pls? mi diyeyim
 
10,000 TL zor

Sent from my SM-N920C using KontrolKalemi Forumu mobile app

Yav zor tmm da, neden zor bi anlat bakalım? Bütün parçaları aldım bugün geldi 2000tl tuttu diyorum, çizimleri de koydum az çok ne kullanıyoruz belli herşey? Benim bilmediğim birşey mi var?

Arkadaşım 10 mesajın var, CNC bölümünde ilk defa mesaj atıyorsun, 10bin tl ile zor diyorsun. Yazdığın bu yorumun bendeki piskolojik etkisi çok büyük. Süper master guru usta isen mantıklı bir açıklaman varsa şimdiden özür dilerim?
 
Kırılmam usta en fazla üzülürüm bir kenarda ağlarım sonra geçer =)
 
İyi akşamlar mashadow
Sen boş ver benim ne kadar mesaj attığımı Cnc bölümünde ne kadar mesaj okuduğumu gorebiliyormusun?

0.5 saniye ile 2 saniye arasında çalışan bir sitem kurmak için önemli olan tek noktalardan bir tanesi tutuculara aldığın malzemelerin konumudur bu zaman zarfi içerisinde sana konum bilgisini verecek olan kamera araştırması yaptım (senin eklediğin videoyu izledikten sonra)yaklaşık 1 saat gibi en ucuz bulduğum 8,000€ ve sonrasında sana zor diye yorum yaptım psikolojik etkisi yüksek olabilir ama gerçek bu


Sent from my SM-N920C using KontrolKalemi Forumu mobile app
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,258
Mesajlar
934,846
Kullanıcılar
453,497
Son üye
irem266

Yeni konular

Geri
Üst