Rüzgar Türbini için Alternatör Yapımı

Aleykum Selam Hocam. Cop kollari bu sekilde kivirmak benimde aklima gelmisti, germe esnasinda kablolar zarar gorur diye yapmadim. Bende cikriksiz sardim :D Elimde klima dis unite fan motoru var fakat stator cok kucuk oldugu icin kenarda oylece duruyor. Simdi elimde 1.5 klio civari kabloda kaldi. Bu yapmis oldugunuz alternator ile alacaginiz gucu bizimle paylasirsaniz elimde kalan kabloyu degerlendirebilirim. Gerci birtane daha buyuk stator alip onla calismak istiyorum :)
s.a.
sn ahmet_gr bu alternatöre sn şef bu konuyu açmadan başlamıştım ama o benden 2 hafta kadar önce bitirdi :) rotordan talaş alma işini kendim matkabın ucuna bağlayıp düşük devirde eğeleyerek yaparken rotor gevşemiş (her işi de kendin yapmıcan arkadaş:) ).uçları kısadevre ettiğimde sadece mil dönüyor bu yüzden de sağlıklı bir ölçüm yapamadım.tel kesitim 2x0,35 telden olduğundan gerilim boşta 20V. civarında elle çevirmede.ama ufacık yapının içinde 12 ad mıknatıs olunca ilk hareketi alması biraz güç oluyor açıkcası.tekrar içini açtıp rotoru mile kaynattırıp denediğimde net sonuçları paylaşırım
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Tekrar aramıza hoşgeldiniz sayın wolf.
Bu sardiğiniz 2 fazlı alternatör bitti mi yoksa çalışma devam ediyormu ? Bir de bunun rotorunda kaç mıknatıs kullanacaksınız ?
hoşbulduk sn şef'im.aslında hiç gitmedim sadece sessiz takipte idim.bu alternatöre siz bu konuyu açmadan evvel başladım ama sizden 2 hafta kadar sonra bitirdim.stator 24 oyuğa, 12 adet mıknatıs kullandım.40x20x5 ölçülerindeki mıknatıslardan 6 tanesini boylamasına ortasından keserek kullandım.kesme işini de:
20131201_160750.jpg20131201_155651.jpg20131201_153305.jpg20131201_164003.jpg ince taşla iki yüzeyinde 1mm kadar kestikten sonra tırpanı oyuğa yerleştirip üzerine çekiçle tatlı tatlı vurarak yaptım.rotor çok küçük olduğundan mıknatısları meyilli yapamadım, adımlamaları sert ve ilk hareketi biraz güç oluyor.bir de rotorun traşlamasını yaparken rotor sıkılığını yitirmiş uçları kısadevre ettiğimde sadece mil dönüyor :)
 
Sayın wolf,
24 oyuklu statora 8 mıknatıs kullanılması gerekirdi. Siz 12 mıknatıs kullandığınız için yeterli gerilim alamıyorsunuz.
 
hocam 2fazlı sarım yaptığım için 12 mıknatıs kullandım.bobin yerleşimi 1 er oyuk atlayarak yaptım ve herbir mıknatıs statorda 2 oyuğu karşılıyor.36 oyuklu 3fazlı olarak sardığım ilk alternatörde 12 adet olan mıknatıslar 3 oyuğu karşılıyordu ve 2oyuk atlayarak sarılmıştı.düşük devirde istenilen gerilimi yakalamak için 1 fazdan feragat ettim diyebiliriz.
 
Doğru bilinen bir yanlış da bu.
3 faz yerine 2 faz ya da tek faz sararsam daha çok enerji alırım.
Hatta mümkün olsa da 4 faz, 5 faz sarabilsek.
Statora sarılan hiçbir bobin gereksiz değildir. Sizin sardığınız şekilde 6 bobin manyetizma altında iken diğer 6 bobin nötr durumda. Yani elektrik üretmiyor demektir.
Halbuki 3 fazlı yapıp, 8 mıknatıs kullansaydınız 8 bobin manyetizma altında olurken sadece 4 bobin boş kalacaktı.
 
Sef'im daha once konusmustuk miknatislar hakkinda, siz demistiniz 15x10x5 yerine 15x10x10 olursa daha da iyi olur diye. Yeni bir site buldum fakat miknatis olculeri su sekilde verilmis:

1/2" x 1/3" x /6"

gibisinden inc olarak verilmis olculer. Simdi benim 15x10x5 ve 15x10x10 icin nasil bir olcu aramam gerek acaba fikriniz varmi?
 
En sondaki rakam için /6 demişsiniz. Herhalde 1/6 olacaktı. Böyle düşünerek ölçüleri mm.ye çevirdiğimizde,
12,5 x 8,3 x 4 mm. gibi ölçüler çıkıyor. Sizin rotora pek uygun görünmüyor.
Bahsettiğiniz site adresini verirseniz bir de ben bakayım.
 
Ahmet bey, bir kaç kere sormuştum ama hatırlayamıyorum, tekrar sorayım. Sizdeki rotor çapı 10 cm. onu hatırlıyorum da rotor uzunluğu kaç cm. idi.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,568
Mesajlar
928,017
Kullanıcılar
452,191
Son üye
Saygınemniyet

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst