Önce şunu aydınlığa kavuşturalım. Düşük gerilimde yüksek güçlü alternatör olmaz. Haliyle gerilimde yüksek olmak zorunda. Rüzgar türbininde akü şarj etmek için 5000 w. çok fazla. Gerilimi 100 volt desek bile 50 amper söz konusu olur. 50 amper alabilmek için 5-6 mm.lik tel kullanmak lazım. Bu telden oyuklara en fazla 7-8 sipir sığar, bu durumda tel uzunluğu çok az olur. Tel uzunluğunu artırmak için statorun çok uzun olması lazım. Haliyle mıknatıs sayısı da çok fazla artar. Ayrıca gerekli gerilim ve akımı almak için devir sayısınında artması gerekecek. Piyasadaki 20 kw.lık motordan alıp modifiye etmek gerekir. Siz, gerilim kaç volt olmasını düşünüyorsunuz ?
Önceki sayfalarda vermiştim, 10 kw.lık motordan modifiye ettiğim alternatör var. Bu motor 54 oyuklu. 4x1 mm.telden 22 sipir sarmıştım. Bir sırada 18 mıknatıs ve 4 sırada toplam 54 mıknatıs kullanmıştım. Bu alternatörden 333 devirde fazlararası 220 v. almıştım. Gücü de 5000 w. Motorun büyüklüğü 20 lt.lik damacana büyüklüğünde.
Görülüyor ki düşük gerilimde büyük güç elde etmek mümkün değil. Güç arttıkça gerilimde artmak zorunda. Haliyle motor gövdesi de büyümek zorunda.
Tek tel yerine çok tel kullanmak dediğiniz gibi oyuklarda boşluk bırakmadan daha çok tel sığdırmaktır.