reaktif ve kapastifden aynı anda ceza gelirmi

emrecevik

Üye
Katılım
23 Kas 2008
Mesajlar
35
Puanları
1
Yaş
40
reaktif ve kapastif tarifeleri cezaya girerse fatura edilirmi
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
evet hangisi fazla gelirse ondan faturalandırılır diye biliyorum.
 
TARİFE UYGULAMALARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

A) Endüktif reaktif enerji (sistemden çekilen reaktif enerji):

A.1) Reaktif enerji uygulamasına tabi olan müşteri, sistemden çekeceği reaktif enerjiyi ölçmek için 1 (bir) adet geri dönmesiz reaktif enerji sayacını tesis etmek zorundadır.

A.2) Zorunlu olmasına rağmen, sistemden çekilen reaktif enerjiyi ölçme sistemi olmayan müşterinin o dönemde çektiği aktif enerjinin 0.90 (yüzde doksan) katı reaktif enerji çektiği kabul edilir ve buna göre reaktif enerji bedeli alınır.

A.3) Çekilen reaktif enerjiyi ölçmek üzere gerekli ölçü sistemini tesis eden müşteriden, Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği 16. maddesinde belirtilen endüktif reaktif enerjiye ilişkin oranların aşılmaması halinde reaktif enerji bedeli alınmaz. Bu sınır aşılırsa, çekilen reaktif enerjinin tamamına (endüktif sayaçta ölçülen değer) reaktif enerji tarifesi uygulanır.

B) Kapasitif reaktif (sisteme verilen reaktif enerji):

B.1) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yayımlanan “Elektrik Projelerinin Hazırlanması ve Elektrik Tesislerinin Gerçekleştirilmesi Sürecinde Güç Faktörünün İyileştirilmesine İlişkin Tebliğ”e göre kompanzasyon tesisi yapma zorunluluğu bulunan müşteri, aşırı kompanzasyon sonucunda sisteme vereceği reaktif enerjiyi ölçmek için 1 (bir) adet geri dönmesiz reaktif enerji sayacını tesis etmek zorundadır.

B.2) Zorunlu olmasına rağmen, sisteme verilen reaktif enerjiyi ölçen sayacını tesis etmeyen müşteriden, o dönemde çektiği aktif enerjinin 0.90 (yüzde doksan) katı kadar sisteme reaktif enerji verdiği kabul edilir ve buna göre reaktif enerji bedeli alınır.

B.3) Sisteme verilen reaktif enerjiyi ölçmek üzere gerekli ölçü sistemini tesis eden müşteriden, Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği 16. maddesinde belirtilen kapasitif reaktif enerjiye ilişkin oranların aşılmaması halinde reaktif enerji bedeli alınmaz. Bu sınır aşılırsa, sisteme verilen reaktif (kapasitif sayaçta ölçülen değer) enerjinin tamamına reaktif enerji tarifesi uygulanır.

C) Endüktif ve kapasitif sınırların ikisinin birden aşılması:

(A) ve (B) bendinde belirtilen endüktif ve kapasitif reaktif sınırların ikisini birden aşan müşteriye, endüktif reaktif ve kapasitif reaktif sayaçlardan en yüksek değeri kaydeden sayaç değerinin tamamına reaktif enerji tarifesi uygulanır.
 
Hangisi daha fazla ise,ceza o miktar üzerinden tahakkuk ettirilir.
 
Yarın bir gün forumda birisi sorar diye olmasa da ,ben bizzat denedim, test ettim :) Sayın Fahri Yetiş'n dediği gibi, en yüksek olan miktar hangisi ise, o cezayı ödüyorsunuz.
Bir ara indüktif epeyice fazla olmuştu, kapasitifle hemen hemen aynı seviyeye getirdim. bu durumda kapasitif te sınırı aşmış oldu fakat, ben bir tanesinden ceza ödedim. Böylece , örneğin %45 endüktif , % 5 kapasitif şeklinde ceza yemektense, %20 ye %20 gibi bir oranla cezaya girmiş oldum.
 
Yarın bir gün forumda birisi sorar diye olmasa da ,ben bizzat denedim, test ettim :) Sayın Fahri Yetiş'n dediği gibi, en yüksek olan miktar hangisi ise, o cezayı ödüyorsunuz.
Bir ara indüktif epeyice fazla olmuştu, kapasitifle hemen hemen aynı seviyeye getirdim. bu durumda kapasitif te sınırı aşmış oldu fakat, ben bir tanesinden ceza ödedim. Böylece , örneğin %45 endüktif , % 5 kapasitif şeklinde ceza yemektense, %20 ye %20 gibi bir oranla cezaya girmiş oldum.

Yorumunuzun yanlış anlaşılmasını önlemek açısında açıklama getirme gerekliliği gördüm;
Endüktiften sınırı aşılmış bir tesiste sayaç endeksi okunmasına birkaç gün kalmışsa yapılması gereken en doğru şey cosQ'nin endüktif tarafa geçmesini önlemektir buda sistemi çok az kapasitif tarafta çalıştırarak gerçekleştirilebilir. Bunu abartarak fazlalaştırmak aşırı kapasitif yazmasına sebep olmaktan başka hiç bir işe yaramaz. Püf noktası akımtrafosunda hiç endüktif akım akıtmamak çok az kapastif çalışmayla sırf aktif tüketim sağlayarak cosQ açısını düşürmektir.
 
tabii ki, o şekilde. Fazladan kapasitif yazdırmak şeklinde değil. Zaten bu yöntemde, düşen endüktif oranıdır, ceza değil.Cezayı sabit tutmuş oluyor, artmasını engelliyoruz. Bir kere %40 orana geldikten sonra, oranı %21 e düşürmek, cezanın yarıya düşeceği anlamına gelmiyor. Çünkü ceza, oran üzerinden değil, kvar üzerinden geliyor. yazılmış bir kvarı, azaltamayacağımıza göre, yapılacak şey ,endüktifi durdurmak. Geçici bir röle- kontaktör arızası dışında, %40 lara ulaşan bir oranınız varsa, zaten kompanzasyon sisteminizde, tasarımsal olarak bir sorun var demektir. Hele hele ,yükler dengesiz ve, fazın birisi kalk gidelim, öteki de otur oturduğun yerde diyorsa, yani birisi aşırı endüktif iken, diğeri aşırı kapasitif gidiyorsa, sayacın aşırı yazan endeksinin, aksi yöndeki endeksi, fazlaca artırmanız gerekiyor. Bu durumda da diğer taraf artıyor. Dediğim şey, bu durumlar için geçerli. Aslolan diğer tarafı artırmak değil, fazla olan kısmı durdurmaktır.
 
vermis oldugunuz bilgiler icin tesekkurler arkadaslar ıyıkı varsınız
 

Forum istatistikleri

Konular
129,694
Mesajlar
929,056
Kullanıcılar
452,399
Son üye
alilin

Yeni konular

Geri
Üst