Selam
Öncelikle kondanser temiz mi ona bakmalısın.Belki de en önemli şey odur.Kireç tutmuşsa verimsiz çalışır.
Bir süre sonra da yüksek basınç alarmı verir.
Kondanser kireçli ise bu iş için özel üretilmiş kimyasal madde kullanmalısın.Temiz olup olmadığını anlamak için kuleye giden suyun girişindeki kapağı açıp bakabileceğin gibi,kuleye giden suyun ısısından da anlayabilirsin.Kondanserin girişi ile çıkışı arasındakı ısı farkı yaklaşık 8 derece olmalıdır.ama en sağlamı açıp bakmak.
Temizlemek için kondansere giren su burusu vanalarını girişi de çıkışı da kapatmalısın.Eğer vanalar kesmiyorsa flanşın arasına şamrel gibi bir conta koyup vanasını kapatırsan da olur.
Sonra kondanserin giriş ve çıkışında temizleme için vanalar olur normalde.Yoksa KONDANSERE DEĞİL giriş çıkış borularının kondansere yakın bir yerinden 2 tane 3 çeğrek vana koysan yeterli.Sonra bir de kimyasala dayanıklı pompan olması gerekir.Ve kimyasala dayanıklı bir tank(pvc ya da pprc işini görebbileceği gibi eski bir bidon da olur).Daha sonra bu tanka ya da bidona kimyasalı ve üzerinde önerilen kadar suyu koyup pompa ile kondanserde devir daim ettireceksin.Kirine göre 1-2 saat ya da daha fazla olabilir.Bu işlem bitince bir de temiz su ile kondanseri durulayacaksın.Yoksa kimyasal kule pompasına gider ve pompayı bozabilir.
kimyasalla kirler,kireçler yumuşadıktan sonra bir de özel plastik harbi ile(sapı da mutlaka kondanseri çizmeyecek bir maddeden yapılmalıdır) harbileyeceksin.hortumla kondanser içindeki pislikleri yıkayacaksın.Temizlenmemişse kapatıp tekrar aynı işlemi yapmalısın.
Eğer kondanser temizse fazla sorun yok.DRY ler senede bir değiştiriliyor büyük chillerlerde.Normalde kompresörün yağ analizi de yapılmalıdır.Ama imkanınız yoksa çok ta dert değil.Motorların omajı kontrol edilir,megerle bakılır.Akımları kontrol edilir.Kontaktörlerin vidaları ve klemensler sıkılır,o kadar.Bir de genel temizlik yapılır.
Bir de kulenin girişleri tıkalı mı değil mi,su rahat akıyor mu ona bakılır.Kulenin dibinde çamur pislik v.s. birikmiş mi birikmemiş mi kontrol edilir.Evoparatöre genelde arıza olmadığı sürece müdahale edilmez.
Pompalar da kontrol edildikten sonra,gaz basınçlarını kontrol edersin ve olur biter.
Tabii bu bahsettiğim yıllık bakımı.Bir de 4 ayda bir genel durumuna bakarsın,gaz basınçlarını kontrol edersin o kadar.
Kolay gelsin