seha_elektrik
Üye
bugün 5 daire li bir binanın sayaç panosunun sayaçlarını montaj kablaj yaparak düzenlemeye gittim tesisatı yapan başkası iş bitmiş ben sayaç panosunu düzenleyeceğim şantiye sayacından çıkan uçlar 5 ad 4x6 nym toplamda 33 ad 6 lık nya eder karmaşık biçimde pano ortasında ek yapılmış tüm ekleri kabloları kestim 4 dairenin nötür leri mavi ancak 5 ci daire nötürü sarıyeşilmiş 4 trifaze sayacı bağladım 5 ci saatte diğer lerine aldanarak maviyi nötür sarıyeşili faz yaptım gerçek olması gerekende buydu ancak sarıyeşil nötür yapmış bende faz verince sayaç inanılmaz derecede dönmeye başladı sanki 200 kw lık motor kalkış yapıyor saonra bir patlama sesi Sigorta attı yukarı çıktım ama titremeye başladım içime doğdu evsahibine sordum nereden duman çıktı digital uydudan dedi oh çok şükür dedim diğer cihazlara baktık çalışıyo uyduyu yaptırmakda bana düştü arkadaşlar mavi nötürdür ısrar edin herkes bunu uygular bilirse sorun kalmaz bu bizden sonra gelenleri yanıltmaz bilakis kalite kazandırır. teşekkürler
arkadaşım senin anlattığın olayda yanlış var sen kazara 380 vermiş olmayasın faz nötürün yerini değiştirmekle cihaz yanmaz faz sigorta üzerinden gidecektide direk gitti bunda sakınca şu tesisatta elektriği kesmek gerektiğinde sigortaları kapasanda Elektrik kesilmez veya sıfırlama falan yapılmışsa(tavsiye etmem) direkt kaçak olur sen fazla nötürün yerini değiştirdin diye herhangi bir cihaz yanmaz ayrıca kablo sıralaması benim yaptığım mühendislerinde tavsiye ettiği bir linyede toprak yok ise nötür yeşil sarı yapılır toprak varsa toprak yeşil sarı yapılır uluslar arası renk kodlamalarına göre
yeşil sarı = toprak
mavi = nötür
kahve =faz
ve diğer diğer renklerde faz yada devre bunu biliyoruz ama istediğimiz an istediğimiz renkleri bulamadığımız için bulamadığımız için bizde farklı renkler kullanıyoruz ama bunu renk dağılımında bir sıra düşürerek yada yükselterek yani en yeşil sarı ve mavinin olduğu yerde yeşil sarıdır nötür çoğunluktada böyledir