VFD marka karmaşası

Yalnız AKZ alınmazmış. 5V'da direnç ekle diyor. Bizim ucuz lpt kartlarda bile buna gerek yok. Madem direnç gerekli üzerine bir jumper yap. 5V vs göre direk kart üzerindeki direnci kullansın. Resmen maliyetten kaçmışlar. AKZ alternatifi USB kart önerinizide alabilirim bu arada. Almaya niyetliydim. Resmen vazgeçtim.
https://planet-cnc.com/product/cnc-usb-controller-mk34-4-axis/ usbcnc proğramı ile çalışıyor, mach3 ile çalışmaz.
 
110KHz diyor. Düşük. Çin malı usbler 100khz.
 
USB olarak akz guzel ama ben paralel veya ethernet olanlarini tercih ederim. Usb kartlar gercek zamanli haberlesme yapmiyor. Buffer ediyorlar. Ornegin makine calisirken stop a basinca makine yaklasik yarim saniye sonra duruyor cunku oncesinde buffer edilmis kodun bitmesi gerekiyor. Paralel ve ethernette oyle degil. Gercek zamanli islem yapiliyor.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
 
USB cihazlarda oldum olası nefret etmişimdir. HDD bağlarsın bozarsın vs vs.. Dosya atarsın bi şekilde yarım kalır vs.. Benim HDD kutum bile ethernet girişli.

SmoothSteppers ethernet parasına değer ancak soket kısmı sıkıntı. IDE kablosu yerine elle çakabileceğimiz türde soket takılabiliyor mu oraya? Bunun için bir de shield yapmışlar o soketler için ama çok pahalı...

Bakın adamlar taa eski versiyonunda o jumperları yapmayı akıl etmiş.
 
ESS alinca kablo da istiyorsun, gonderiyorlar.

Ben tornada C11GS kart kullanacagim. Daha sonra bir de ESS alip takacagim.

ESS'in baska bir guzelligi 15 input ve diger tum output lari kullanabiliyorsun. ESS'te 3 tane DB25 oldugu icin 3 ile carp, o kadar input ve output elde ediyorsun.
 
Arkadaşlar sürücüyle ilgili son durumu elimden geldiği kadar anlatayım.

Hem PNP hem NPN denedim. PNP çalıştı, NPN çalışmadı. Kullandığım röle 12v ve harici 12v güç kaynağına diyot ekleyip kullandım.

Hatırlayacaksınız, kartın 0-5v PWM çıkışına sürücünün 10v pinine 1k direnç ekleyip 0-10v elde etmiştik. O kısmı multimetre ile test ettim. Gerçekten 0-10v alabiliyorum. Mesela Mach3'te hızı 24000 yapınca tam 10v alıyorum. Yarısını ayarlayınca 5v alıyorum. Buraya kadar tamam.

Yalnız, sürücünün motora gönderdiği akımda kararsızlık var. İngilizcede "surging" diye tam buna uygun bir kelime var ama bizim dilimizde nasıl tarif edebilirim bilmiyorum. Motor kararsız kalıyor. Rampa çıkarken çıksam mı çıkmasam mı diyor ama gene de çıkıyor. Lineer biçimde ayarladığım hıza çıkamıyor. Çıkıyor ama bocalayarak çıkıyor işte. Bir video çektim ama yüklemesi bir iki saat sürer.

Benim şüphelendiğim şey, 12v röle kullanmak için harici 12v güç kaynağının - kutpunu AKZ250'nin gnd girişine bağladım. Bundan kıllanıyorum. Acaba o " - " kablosunu panonun topraklamasına bağlasam röle yine de çalışır mı?

Bir de, AKZ'nin çıkış tarafında 2 tane GND var. Bir tanesini PWM için kullandım. Diğerini de röle için kullandım. Yukarda bahsettiğim 12 voltun " - " kutpu yani. Bu GND bağlantısı ile diğer GND bağlantısı kartta ortak mıdır? Yani demek istediğim, ortak ise 12 voltun " - " kutpu diğer GND'yi de etkilemiştir.

Şimdi okudum da ben bile anlamadım. İnşallah siz anlamışsınızdır.
 
Bu arada, röleyi iptal edip sürücüdeki iki pini el ile birleştirip start verdiğimde (ama hız ayarı hala Mach3'ün kontrolünde) Mach3'ün istediği hızı mükemmel biçimde elde edebiliyorum. Yani rölenin 12 volt meselesi işi bozuyor gibi geliyor bana.

Acaba AKZ250'ye harici 5v verebiliyor muyum? Yani USB'den değil de 5 voltu güç kaynağından alsın. Böylece 5v röle kullanabilirim.

AKZ'nin kılavuzu da maşallah. İşaret diliyle anlatsan daha iyi anlatırsın. Çinli bir kart yapıp binlerce satmış, muhtemelen zengin olmuş ama adam gibi bir kılavuz yazdıramamış.
 
abi diyotu doğru bağladın mı ters ise röledeki bobin kararsızlık yaptırır bu sapıtma ondan olabilir
 
Diyotun bir tarafında çizgi var ya, o tarafı 12 voltun + tarafına getirdim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,834
Mesajlar
920,859
Kullanıcılar
450,929
Son üye
tuanayildiz

Yeni konular

Geri
Üst