Yüksek Endüktif

cheki

Üye
Katılım
18 Haz 2010
Mesajlar
57
Puanları
1
Yaş
43
Merhaba,

Bir müşterimin ana panosundan 48 saatlik enerji analizörü ölçümü yaptım. Ölçüm sonucuna göre Endüktif tüketim %90 seviyelerinde çıkıyor.

Müşterim elektriğini özel tedarikçiden aldığı için faturasında endüktif tüketim bilgileri ve dolayısıyla endüktif cezası yok.

Yani yüksek endüktif nedeniyle herhangi bir ceza almıyorlar bu nedenle bu durumun farkında da değiller. Bu konu ile ilgili rapor hazırlıyorum kendilerine.

Sormak istediğim şu bu yüksek endüktif tüketiminin tesise başka ne gibi maddi külfeti oluşuyordur? Bu konuda birkaç yazı okudum. Kablo kesitlerinden, trafo kapasitesinden vs. bahsediliyor.

Fakat asıl merak ettiğim endüktif tüketimin yüksek olması, aktif enerji tüketimine etkisi var mı? Yani bir tesis günde 500 kwh enerji tüketiyorsa ve reaktifi de %90 ise, reaktifi kompanzasyon ile düşürmesi sonucunda günde tükettiği 500 kwh enerji azalır mı?

Bildiğim kadarı ile,
görünür güç = aktif güç + reaktif güç
Faturalandırma sadece aktif güç tüketimi (özel tedarikçi) üzerinden yapıldığı için reaktif ne seviyede olursa olsun fatura tutarına etkisi olmayacak. Eğer özel tedarikçi reaktife bakıp ceza kesseydi iş farklı olurdu.

Bu konuyu siz üstadlarıma danışmak istedim. Ayrıca özel tedarikçiler neden reaktife ceza kesmiyorlar anlamış değilim. Ayrıca hazırladığım raporda reaktifin yüksek olması zararları ile ilgili neler yazabilirim?
 
kVarh/kWh yaptığımda %88,2 oran çıkıyor.

Screenshot_22.png
 
Özel müşteriden enerji alınıyorsa, reaktıf cezanız varsa, bu TEDAŞ dan, ayrı bir fatura ile gelecekdir.
Bu kadar yüksek reaktif de anlaşılır değil. Ya kompanzasyon tesisiniz yok, yada var ama çalışmıyor. Sigortalar, atık, kontaktörler arızalı, baglantılar yanık, kopuk vs. vs.BU tesıs önceden çalışıyor da sonradan cezaya giriyorsa, bu ve buna benzer nedenler olabilir. Herhangi bir nedcenle bir çalısma yapıldıysa, akım yönleri, gerilim sırlaması vs. vs de terslik olabilir.
 
Özel tedarikçiler de reaktife ceza kesiyorlar, sözleşmelerinde okudum, gördüm, sizin müşterinin çalıştığı tedarikçiyi de merak ettim doğrusu.
Sözleşmeyi siz de gözden geçirin, bu ceza yılda 1 kez toptan gelebilir.

Raporunuza ne yazarsanız yazın ama sonuna şu cümleleri ekleyiniz:

Reaktif enerjinin yüksek olması kişisel olmasa bile milli zarardır.
Ülkemizdeki Elektrik santrallarındaki yük, reaktif enerjilerden dolayı gereksiz yere artmakta, günün belirli saatlerinde artan yükü karşılayabilmek için de doğalgaz-elektrik santralleri devreye alınmaktadır. Bu durumda da doğalgazdaki dışa bağımlılığımızdan dolayı ülke ekonomisi dikiş tutmamakta ve sistemin yumuşak karnı "cari açık" sürekli artmaktadır ve bunun sonucunu da ortalama 10-15 yılda bir büyük çaplı ekonomik krizler olarak hep birlikte yaşamaktayız.
Ülkemizin ekonomik krize girmemesi için bir vatandaş olarak, kendi payımıza şu anda yapabileceğimiz bir şeyler vardır. Neden yapmayalım?
 
İlginize teşekkürler. Bahsettiğiniz cümleleri mutlaka ekleyeceğim.

Elektriği 2M enerjiden alıyorlar. Web sitelerinde reaktif ceza kesileceği belirtiliyor. Fakat sanırım sizin söylediğiniz gibi yılda bir ayrı bir fatura olarak gönderebilirler. Mevcut Elektrik faturalarında böyle bir kalem yok çünkü.

Bu işletmenin, aynı lokasyonda "üst saha" olarak adlandırdıkları bi bölümün elektrik faturası ayrı geliyor. Bu üst sahanın tüketimi düşük. Elektriği sakarya elektrik fatura ediyor. Burasının da reaktifi çok yüksek ve her ay faturalarına reaktif ceza yansıtıyorlar.
 
Bizde ozel tedarikciden aliyoruz reaktif icin farkli bir fatura kesiyorlar hicbir tedarikcini. Musterisinin reaktifini karsilacagini zannetmiyorum
 
Ölçüm yaptığınız firma ile Elektrik tedarikçi kuruluş arasında yapılan sözleşmenin iyi okunması lazım. Reaktif tüketim ceza uygulaması mutlaka yansır. Kompanzasyonu bir an önce devreye alın.
 
büyük bir ihtimalle kompanzasyon devrede değil yada akım trafosu veya role arızalıdır yoksa bukadar büyük bir reaktif oran olmamalı
 

Forum istatistikleri

Konular
129,834
Mesajlar
930,598
Kullanıcılar
452,662
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Geri
Üst