Nötrün nötr olabilmesi için zaten voltajının sıfırlanması gereklidir
TN sistemlerde nötr elde edebilmek için zaten o hattı topraklamalısın. Aksi takdirde o hat nötr olmaz.
Nötr olmayan bir hatta bulunan herhangi bir akımın hangi koşulda hangi istikamate akabileceğini zaten falcılar bile bilemez.
Bana bozuk altyapıdan bahsedip te kendini küçük düşürme. Senin altyapın ne olursa olsun, bina girişindeki pano üzerindeki nötr hattı topraklanmazsa o hat zaten asla tam nötr olmayacaktır. Çünkü o hat üzerinden onlarca komuşunun cihazlarının akımları geçmektedir. Geçen bu akımlar sıfırlanamadığı sürece de o hat üzerinde yüke göre olağan dışı voltajlar olabilir.
O hat sıfırlanırsa (ki sıfırlanmak zorundadır) bu durumda o topraklama koruma topraklaması olmaz TN topraklaması olur. Çünkü üzerinde düşen gerilim izin verilen 2V un üzerinde olabilir.
Şöyle basit bir hesap yapalım.
20 aboneli bir bina var. Binanın toprak hattı ortak ve nötr ile toprak birleştirilmiş. Buradaki topraklama işletme topraklaması şeklinde yapılmayıp koruma topraklaması gibi yüksek empedanslı yapılırsa, bu topraklama o hattaki gerilim farkını toprağa göre sıfırlayamaz.
Bu durumda bina girişi ile senin BOX dediğin kutu arasında 50m nötr hattı uzunluğu olduğunu varsayalım ve bu telin omik direncinin 1 ohm olduğu düşünelim. (Bu değer yüksek frekanslar için geçerli değildir)
Bina toplam akımını da o an için 50A olduğunu (Her abone 2.5A çekiyor) kabaca düşünürsek BOX dediğin kutuya kadar olan o hat üzerindeki gerilim 50V civarı olacaktır.
Yani bina topraklaması gerçekten güçlü bir işletme topraklaması değilse bina panosu nötr hattı üzerinde 50V luk gerilim düşümü olacaktır. (Gerçek toprağa göre)
Bu 50V gerilim farkı, herhangi bir abonenin nötr hattını etkilerse, yani az da olsa bir abonenin nötr hattından dolaşırsa o abonenin KAR'ı atacaktır.
Ben burada tek bir abonenin KAR sinden bahsetmiyorum. Herhangi bir abonenin kaçak akım rölesinin rastgele atmasından bahsediyorum.
Günümüz cihazlarının çoğu SMPS güç kaynakları içermektedir. SMPS güç kaynakları parazit üreten ve şebekeyi çok fazla parazitlerle dolduran aygıtlardır. Zaten basit bir KAR olayında bir de yüksek frekanslara girersek ortalık savaş alanına dönecektir