Metal işlemek için makine fikirleri

Ee abicim buda küçük değilki,
 
Merhaba, Ramazan dolayısı ile epeydir foruma göz atamadım, çelik işlemek için yapmayı planladığınız makine için bazı önerilerim olacak, daha önce işyeri için yapmış olduğum Router Çelik gövde ve x ve Y eksenleri 30 mm Z ekseni 25mm Lineer kızak olmasına rağmen kendim için yaptığım kestamid kızaklı dik işlem freze kadar rijit olmadı, routerde çeliğe 0,5mm den fazla talaş veremiyorsunuz halbuki yapmış olduğum dik işlem frezede 6 mm parmak freze ile 2mm talaşı çok rahat alabiliyorum tek sorun Spindle nin düşük devirlerde tork kaybı, çelik işlemek için Router biraz sakıncalı çünkü Z ekseni x ekseni üzerinde x ekseninde Y ekseni üzerinde olduğu için rijitlik sağlamak oldukça ğüç eksenlerin bağlantılarını dağıtarak yani birbirinden bağımsız (en azından Z ekseninin) olarak tasarlamak daha mantıklı, Bence mesafe kayıplarını gözardı ederek dik işlem türü bir makine sizi tatmin edecektir üstelik Z eksen hareketi mesafesine epeyce fazla yapılabilir, kolay gelsin.
 
@hikmetsapmaz bence de hikmet abi haklı. Modaya uyarak bizden üstten köprü yaptık. Fakat şimdiki aklım olsa aynı hikmet ağabeyinki gibi yapardım. Hem daha az maliyetli. Çünkü yok yan paneli kestir, ön paneli kestir derken daha maliyetli oluyor ki bir de kullanışlılık meselesi var.

Bahsettiği modelde makinanın sağı solu ve önü açık. Yükseklik fazla vs... Kesinlikle hikmet ağabeyi dinlemelisin.

Düşük devirdeki tork kaybı olayını @asenyurt düzeltmişti. Bende öyle kullanıyorum. Düşük devirde daha fazla akım çekerek daha fazla tork sağlıyor.
 
Son düzenleme:
@hikmetsapmaz hocam dik işlemle ilgili döküman paylaşırmısınız acaba?
 
@hikmetsapmaz bence direk cad çizimlerini vermeyim. Bu sefer hazırcılar alıp bu nasıl olacak diye kafa yormadan bir şey yapabileceğin zennediyor. Cad çizimlerin görüntülerini paylaşırsanız en azından adam kendi ölçüsüne göre hesap kitap yaparak bir şeyler öğrenir.
 
@hikmetsapmaz bence direk cad çizimlerini vermeyim. Bu sefer hazırcılar alıp bu nasıl olacak diye kafa yormadan bir şey yapabileceğin zennediyor. Cad çizimlerin görüntülerini paylaşırsanız en azından adam kendi ölçüsüne göre hesap kitap yaparak bir şeyler öğrenir.


Hatta ben yaptım,ben yaptım diyip g**ü bile kalkar, dimi mazallah!!
Elindeki parçalar değerlendirilsin diyerek ''bedava'' malzeme gönderen,
İşi görülsün diye buradaki tanıştığı arkadaşına (Hiç görmemiş )''bedava'' parça yapıp gönderen,
Onlarca MB. Cad çizimi, Cam dosyası paylaşan, incik boncuk demeden vaktini ayıran, en azından resim karalayıp paylaşım yapan dostlar,, kulaklarınız çınlıyormu,

@togitogi , @akg , @Suat_Korkmaz , @lydra , @hikmetsapmaz , @asenyurt , @KAYSERİ @Yusuf&CNC , @Yusuf SEYLAN @c.berkan ve diğer yazamadığım forumdaşlar...
Bu yazı sadece sitemdir,
Yanıldığımı düşünen arkadaşlar kusuruma bakmasın.

Hikmet hocam, dosyaların paylaşımı, tasarrufunuzdadır.
Her koşulda,teşekkür ederim.
 
Haklisin kardesim. Ne desen haklisin.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
 
Aslında anlatılmak istenen anlatılamadı diye düşünüyorum yoksa bu işin hazırcısı buralarda pek gezmez aslında hazır alır. Ha belli taslağa göre makina yapmakta zaten hepimizin yaptığı şey belli projeleri alıp kendimize uyarlıyoruz bu anlamda cad çizimleri katı çizimleri bunlar elinizde hazır mevcut olsa dahi belli bir brikime ulaşamdan bellibir hesap yapmadan malzeme üretimi yapmadan makina yapmak çalıştırmak mümkün değil zaten. yıllardır bilgilerinden istifade ettiğimiz üstadların bu birikimleri hatta daha fazlası zaten mevcut. Yinede uyarı şu şekilde olsa kanımca daha iyi olurdu hazır çizimler dahi olsa mantığı tam kavrayarak çalışmaya başlamak lazım aksi halde çok sorunlarla karşılaşılır. Paylaşma noktasında bilgisini esirgemeyen arkadaşımızında anlatmak istediği buydu sanırım.
 
bu yorumları iyi mi kötü mü anlamak lazım orasını pek anlayamadım ama,

benim konularımdaki ve hatta son yaptığım makinenin bütün solid çizimlerini montaj tasarımlarının hepsini forum ile paylaştım.
zaten olaydan anlayan az kafası çalışan arkadaşlar bu tasarımı kendilerine göre düzenleyip içine kendi düşündüklerini de katarak daha değişik tasarımlar yaptı. kimisi de paylaştı..

asıl benim sitemim kafası bu konulara hiç basmayanlar (biraz ağır olabilir ama maalesef öyle)
step motor ne demek onu dahi bilmeden cnc makinesi yapacam diyen tipler..
youtube da sayısız video izledim diy cnc olarak ve halen daha izliyorum her hafta diy cnc tagiyle eklenmiş yeni videoları mutlaka takip ediyorum..
çünkü insanların yapmış oldukları değişik tasarımlar sizin ufkunuzu genişletecek.
kimi arkadaş araştırır ve kafasındaki soruların cevaplarını bulur, kimisi de "cnc yapacam kaçlık motor kullanıyım?" diye soru sorar...
kimisi motorun omajına kadar incik cincik araştırır. buna da karşıyım :D

demem o ki bu tip insanlar maalesef istemesemde (şahsi düşüncemdir) her türlü etrafımızda olacak. sadece burada değil farklı alanlarda da mutlaka olacaktır.

onlarla yaşamayı öğrenin :D
 

Forum istatistikleri

Konular
128,307
Mesajlar
916,566
Kullanıcılar
450,145
Son üye
sukruseker

Yeni konular

Geri
Üst