Oksijen tüpleri içindeki basınç kaç? Bir tahminin var mı?
Ben söyleyeyim, 150-200 bar arası olur genelde. Lütfen fikrinizin olmadığı şeyleri yazmayınız. Unutmayınız ki, burayı başkaları da okuyor. Sizin yazdıklarınıza inanabilirler !!!
Size bir anımı anlatayım,
Daha önce çalıştığım tüp doldurma ünitesinde dolu tüpü operatör yanlışlıkla elinden düşürüyor. Kurallara göre vana koruma başlığının takılı olması gerekmesine rağmen takmadığı için tüpün vanası kırılıyor. İçindeki yaklaşık 200 barlık basınç tüpü bir füze gibi fırlatıyor. Tüp 250'lik Dodge kamyonetin kasasını deliyor ve şoför kabininden çıkıyor.
Tüpün şeklini gözünüze getirin. dibi küt şekildedir. 200 bar basıncın ne demek olduğunu sanırım anlatabildim.
Başka bir anı. Ancak bunu bana anlattılar kendi gözlerimle görmedim. Aynı şekilde tüp dolum ünitesinde kamyonete yükleme platformundan aşağıya düşüyor. Vanası kırılıp pikabın altına giriyor. Olayın şahitleri pikabın resmen yerden havalandığını söylediler.
Gerisini siz anlayın artık.
Sahada çalışan arkadaşlar,
Siz siz olun kesinlikle oksijen tüpü gördüğünüzde vana başlığının takılı olduğuna inanın. Tüplerin zincirle sağlam bir şekilde duvara bağlı olduğuna emin olun...
Her ne kadar sahada oksijen tüpleri mekanikçilerin sorumluluğu olsa bile onları uyarın. Kazanın nereden geleceği belli olmaz. Unutmayın ki, onlarda kırık bir priz gördüler mi sizi uyarıyorlar. Siz de çekinmeyin ve tehlikelerini anlatın.
konunun açılma sebebi tam olarak sizin söz ettiğiniz tehlikelerin farkında biri olarak,bu işle ilgilenen deneyimli arkadaşların tecrübelerini paylaşmak ve onlardan fikir almaktır.havanın sıvılaştırılması (azot)ve diğer gazlar tabi
başlı başına bir iş.
söz ettiğiniz sıvı oksijen tüp içinde sıvı halde bulunuyor ve basınç çok yüksek
ama öte yandan ( ben sadece çakmaklardaki sıvı gazı görmüş ve bilen biri olarak) bir kabın içinde sıvı azot bulunmakta ve kullanıcı bu kabın kapağını açıp
deneyi için bir kase sıvı hava alıp kullanabiliyor.hiç öyle havaya uçan veya yüksek basınçların boşalması biçiminde tehlikeli durumlar yok yanlızca açılan kabın ağzında dumanlar tütüyor ve bu madde kaynar halde oluyor.
nasıl tehlikeli hale geliyor.
200 bar yüksek bir basınç ama söz ettiğim sistemlerde öyle yüksek basınçlar yok
bu nasıl oluyor?