Ayarlı güç kaynağı projem ( 0 - 30 volt 0 - 10 amper )

Açıkcası büyük sevinç yaşadığınızı tahmin edebiliyorum, insanın kendi elleriyle yaptığı bir şeyin tam istediği gibi çalışması harika bir duygu, aynısından piyasada başka yok, ve harika çalışıyor.
Benimki birazcık emek hırsızlığı olabilir ama yardımlarınızla aynı güç kaynağından bende yapmak istiyorum. Bu şekilde stabil çalışan, bol özellikli ve güçlü bir güç kaynağı her zaman ihtiyaç.

Eğer yapmak isterseniz her türlü bilgiyi veririm elimden gelen yardımı esirgemem. Amacım zaten her zaman bilgi paylaşımı. Kendi yaptığım bir cihazı kullanmak daha bi güzel. Hazırını almaya elbette gücüm yetiyordu ancak bu yolla bir çok şey öğrenmiş oldum. Benim için bir artı oldu. Yapımı çok zaman aldı ama değdi.
 
@serkan_48 hocam. öncelikle merhaba.. bende uzun zamandır bir güç kaynağı yapmayı planlıyordum. baya bir araştırma yaptım. fakat en sonun bende bu devreyi yapmaya karar verdim. yalnız sormak istediğim bazı şeyler var. öncelikle devrenin orijinalinde verilen elemanlardan farklı bir eleman kullandınız mı, ya da değerleriyle oynama yaptınız mı?
başka bir sorum daha var. bende aynen sizin gibi display ile gösterge yapmak istiyorum. mikrodenetleyici kullanmak istemiyorum. yalnız bunu tam olarak nasıl yapacağım hakkında pek fazla bir bilgim yok. yani bu 7107 ile ilgili devreyi kendim mi yapayım yoksa hazır modüller var onlardan mı alayım? gerçi bana sorarsanız kendim yapma taraftarıyım :) yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim. kolay gelsin.
 
@MmertT ,

Merhabalar. Yaptığım devrede küçük modifikasyonlar mevcut. Bazı kısımları kaldırdım bazı eklemeler yaptım. Kısaca açıklarsam,

1- Devre üzerindeki voltaj ve akım okumak için konulmuş olan seri direnç ve kalibrasyon için ayırılan trimpotları kullanmadım. Nedeni ise voltaj ve akım okumalarını dışarıdan bağlayacağım 7 segment display ile yapacağım ve kendi üzerinde kalibrasyon fonksiyonları olmasıdır.

2- Güç transistörü olarak 2N3055 kullanmak yerine daha verimli ve güçlü transistörler olan MJ15003 transistörlerini kullandım.Bu transistörlerin power dissipation değerleri daha düşük ve atık ısı daha azdır.Adet olarak projede 3 adet kullanılmış aslında yeterli bir rakam ancak ben gücü her transistöre bölmek için 4 adet transistör kullandım.

3- Devrede akım okuma için kullanılan direnç 0.22 ohm 5 watt kullanılmış. Bu şekli ile maksimum 3 amper için yeterli ancak ben devreden yaklaşık 10 amper çekebilmek için akım korumasına geçmemesi için ve direnç üzerinden bu akım geçerken aşırı ısınmaması için 4 adet 0.22 ohm 5 wattlık direnci paralel kullandım. 10 amper geçerken azda olsa ısınıyorlar. Ancak sorun teşkil etmiyor.

4- Devrede girişte kullanılan yatık tip kondansatörler yerine dik tip kondansatör kullandım ve pcb yi buna göre düzenledim.

5- 7107 ile yapılmış 2 adet voltmetre yaptım. akım okumak için olanı tam skalada 200 mV okuyacak şekilde düzenledim. Seri şönt direnci üzerinde düşen ( 0.01 ohm direnç yaptım ) voltajı okutarak akım okuma göstergesi yaptım.

6- Trafo olarak orjinalin de 2 adet trafo yada çok sarımlı trafo kullanılmış. Güç katını besleyen trafo olarak 33 volt 4 amper tek sarımlı trafo kullanılmış. Bense elimdeki trafoları değerlendirmek için 2 x 13 volt toplamda 26 volt trafo kullandım. Girişte güçlü bir seçici anahtar kullanarak kullanacağım gerilim 0 - 12 volt aralığında ise trafonun düşük kademesini 12 - 24 aralığında ise trafonun çıkışlarını seri bağlayarak kullandım ve transistörler üzerinden atılacak ısıyı azalttım. Daha sağlıklı bir çalışma elde ettim.

Eğer elinizde imkan var ise şahsen 3 kademeli trafo kullanmanızı öneririm.

Şu an aklımdaki yapmış olduğum değişiklikler bunlar.

7107 ile ilgili kendinizin yapmanızı öneririm. Tecrübe her zaman değerlidir. Hazır kitler bazen çok büyük oluyor. Kutuya sığdırmak sorun oluyor. Elimde baya küçüklülmüş şekilde voltmetre ampermetre şemaları var. Dilerseniz yapabilirsiniz dilerseniz alabilirsinizde.

Kolay gelsin.
 
datasheetlerdeki power dissipation tam olarak nedir?
 
Resimde görebilirsiniz sayın toyer,

Aynı güç çekebileceğim benzer transistörlerle karşılaştırdığımda düşük değerdi.

250 watt / 1.43 watt / °C

untitled.PNG
 
anlamını sordum serkan hocam. tam olarak ne anlama geliyor?

2. ibarenizde daha düşük demişsiniz 2n3055 için bu değer daha dusuk.
2n3055 için bu değer 115 diğeri için 250.
 
@serkan_48 hocam cevaplarınız çok teşekkürler. Güç transistörü olarak bende mj15003 kullanmayı düşünüyordum. bana 5 amper yeterli şu an için. ayrıca elinizde olan ampermetre ve voltmetre devrelerini paylaşabilirseniz çok makbule geçer... belki çok olacak ama bir soru daha sormak istiyorum. elimde 2x35 lik bir amfi trafosu var. daha doğrusu ben bunu bir amfiden söktüm. trafo sağlam. yaptığım hesaplamalara göre 200W biraz daha yüksek bir güce sahip. acaba bunu kullansam olur mu? devredeki öteki trafo içinse elimde mevcut 2x12 30W bir trafom var. bunlar sizce devre için uygun mudur?
 
power dissipation transistörün harcadığı gücü belirtir. Bu gücün yükselmesi atık ısının artacağını belirtir. Mesela 2N3055 de daha düşük ama 3055 ile alabileceğim maksümum güç 115 watt ve kısmi yükte bu atık ısı sorun olacaktı.

Devrenin orjinalinde 3 amper çekebilmek için 3 adet 2N3055 kullanılmıştı ben 10 amper çekebilmek için matematiksel olarak 10 adet kullanmam gerekecekti.

MJ15003 ile 4 adet kullanıp 10 amper rahatlıkla çektim. Her transistör daha fazla güç aktarırken 3055 kadar ısı atıyor. Hem daha az transistör kullanmam arıza olasılığını azaltıyor ayrıca montaj ve işçilikte az oluyor.
 
@serkan_48 hocam cevaplarınız çok teşekkürler. Güç transistörü olarak bende mj15003 kullanmayı düşünüyordum. bana 5 amper yeterli şu an için. ayrıca elinizde olan ampermetre ve voltmetre devrelerini paylaşabilirseniz çok makbule geçer... belki çok olacak ama bir soru daha sormak istiyorum. elimde 2x35 lik bir amfi trafosu var. daha doğrusu ben bunu bir amfiden söktüm. trafo sağlam. yaptığım hesaplamalara göre 200W biraz daha yüksek bir güce sahip. acaba bunu kullansam olur mu? devredeki öteki trafo içinse elimde mevcut 2x12 30W bir trafom var. bunlar sizce devre için uygun mudur?

Tekrar merhabalar..

MJ15003 de kullanabilirsiniz 2N3055 de çekeceğiniz akım için kaç adet kullanacağınızı belirlersiniz.

2 x 35 lik derken 35 volt olduğunu düşünüyorum. Trafonun çıkışlarını ayrı ayrı doğrultup sonra birleştirerek kullanabilirsiniz. Ancak ara voltaj olmayacağı için düşük voltajlarda çalışırken atık ısınız daha fazla olacak transistörleri daha iyi soğutmanız gerekecektir.

Diğer trafo içinse ( kastım opamp ve kontrol kısmını besleyen düşük güçlü trafo ) 8-10 watt bir trafo yeterlidir. 30 watt çok yüksek ve fazla yer kaplayacak ağır olacak.
 
@serkan_48 hocam trafom 3 uçlu. ben uçlardan ayrı ayrı 35 volt alıyorum yani ortak ucu kullanmaz isem toplamda 70V ac veriyor trafo. yani trafomun sadece 35V luk kısmını kullanırsam kabaca bir hesapla 49,35V yaklaşık 50 Dc elde ediyorum. bu gerilimin devreye direk uygulanması bir zarar doğurur mu?
 

Forum istatistikleri

Konular
130,158
Mesajlar
933,791
Kullanıcılar
453,260
Son üye
ckmbffn
Geri
Üst