@MmertT ,
Merhabalar. Yaptığım devrede küçük modifikasyonlar mevcut. Bazı kısımları kaldırdım bazı eklemeler yaptım. Kısaca açıklarsam,
1- Devre üzerindeki voltaj ve akım okumak için konulmuş olan seri direnç ve kalibrasyon için ayırılan trimpotları kullanmadım. Nedeni ise voltaj ve akım okumalarını dışarıdan bağlayacağım 7 segment display ile yapacağım ve kendi üzerinde kalibrasyon fonksiyonları olmasıdır.
2- Güç transistörü olarak 2N3055 kullanmak yerine daha verimli ve güçlü transistörler olan MJ15003 transistörlerini kullandım.Bu transistörlerin power dissipation değerleri daha düşük ve atık ısı daha azdır.Adet olarak projede 3 adet kullanılmış aslında yeterli bir rakam ancak ben gücü her transistöre bölmek için 4 adet transistör kullandım.
3- Devrede akım okuma için kullanılan direnç 0.22 ohm 5 watt kullanılmış. Bu şekli ile maksimum 3 amper için yeterli ancak ben devreden yaklaşık 10 amper çekebilmek için akım korumasına geçmemesi için ve direnç üzerinden bu akım geçerken aşırı ısınmaması için 4 adet 0.22 ohm 5 wattlık direnci paralel kullandım. 10 amper geçerken azda olsa ısınıyorlar. Ancak sorun teşkil etmiyor.
4- Devrede girişte kullanılan yatık tip kondansatörler yerine dik tip kondansatör kullandım ve pcb yi buna göre düzenledim.
5- 7107 ile yapılmış 2 adet voltmetre yaptım. akım okumak için olanı tam skalada 200 mV okuyacak şekilde düzenledim. Seri şönt direnci üzerinde düşen ( 0.01 ohm direnç yaptım ) voltajı okutarak akım okuma göstergesi yaptım.
6- Trafo olarak orjinalin de 2 adet trafo yada çok sarımlı trafo kullanılmış. Güç katını besleyen trafo olarak 33 volt 4 amper tek sarımlı trafo kullanılmış. Bense elimdeki trafoları değerlendirmek için 2 x 13 volt toplamda 26 volt trafo kullandım. Girişte güçlü bir seçici anahtar kullanarak kullanacağım gerilim 0 - 12 volt aralığında ise trafonun düşük kademesini 12 - 24 aralığında ise trafonun çıkışlarını seri bağlayarak kullandım ve transistörler üzerinden atılacak ısıyı azalttım. Daha sağlıklı bir çalışma elde ettim.
Eğer elinizde imkan var ise şahsen 3 kademeli trafo kullanmanızı öneririm.
Şu an aklımdaki yapmış olduğum değişiklikler bunlar.
7107 ile ilgili kendinizin yapmanızı öneririm. Tecrübe her zaman değerlidir. Hazır kitler bazen çok büyük oluyor. Kutuya sığdırmak sorun oluyor. Elimde baya küçüklülmüş şekilde voltmetre ampermetre şemaları var. Dilerseniz yapabilirsiniz dilerseniz alabilirsinizde.
Kolay gelsin.