Bina tesisatı

Proje ve daire gücüne göre daireye üç faz verilebiliyor. Bunun birçok uygulamasını gördümde yaptımda. Anlatılan durum bambaşka.Size bir anımı anlatayım;
Birkeresinde uygulamasını firmamızın yaptığı bir evde büyük arıza var bakın dedi şef, teknisyenle gittik daireye. Adam kapıyı açtı suratı simsiyah başladı söylenmeye dedi 40 yıllık elektrikçiyim böyle tesisat görmedim ne biçim iş yapıyorsunuz falan. Dedim abi yavaş sıkıntı nedir? Yaaa dedi sigorta değiştirdim yanındaki sigortadan köprü aldım, hanımada sayaç panosundaki sigortayı kaldır dedim patlama oldu yüzüm gözüm simsiyah oldu deyip söylenmeye devam etti. Abi dedim senin dairene 3 faz geliyor sen köprü yaptım diyerek fazları çakıştırmışsın görmedinmi. Adam iyice sinirlendi evi terketti teknisyende gerekli işlemleri yaptı işi bitirdik. :)

:) Bu uygulama kısmına gelmeden daha proje kısmında çok sorunlar yaşıyoruz. Kablo kesitleri konusunda özellikle. Daha yeni bir iş aldım, adam işe başlamış, eski bir bina yeniden tesisat yenileniyor kullanım amacı değişecekmiş, diyor elektrikçi bak buraya öyle kablo çektim şuraya şöyle, toplamda şu gücü aşmayalım, aman trafo şartı çıkmasın.... 3 adet klima söylemişler toplamda 40kw, yapılan yer otel olacak ve bana diyor ki toplamda 55kw 'ı aşma :) Dedim tamam :) İnanın insan her şeyden soğuyor, YG altyapıya devam ediyorum kökten bırakacağım bu AG proje işini...
 
Sayaç tek fazlı arkadaşım nasıl farklı bir fazı eve çekeceksin? Yasal olarakta teknik olarakta mümkün değil !

Üstat, sanırım ben senin dediğini anlayamıyorum. O nedenle, anlamak için detaylı olarak soruyorum.

İlk soru şu: Farz edelim ki, benim dairemin tek fazlı olan sayacı S fazından besleniyor. Ben sayacıma gelen besleme kablosunu çıkarıp, yani tamamen iptal edip sayacı beslemesiz bırakıp ardından, örneğin T fazından bir kablo çekerek sayacımı besleyemem mi? Sayaçlar hangi fazdan besleneceklerine göre farklı farklı mı imal edilirler?

İkinci soru: Eğer ilk sorunun cevabı hayır ise (yani her sayaç istenen fazdan beslenebilirse) sorun ne noktada çıkıyor? Ben olay anına kadar S fazından elektrik kullanan bir daire iken o andan itibaren T fazından elektrik kullanan bir daire olamam mı? Tabi ki, ikinci mesajımda yazdığım tek faza yüklenme sakıncasını hariç tutarak söylüyorum.

Tekrar teşekkür ederim gösterdiğin ilgiye...

Oturduğum bina 7 daireli olup ben ve alt kat aynı fazdan besleniyoruz. Diğer daireler iki fazı nasıl bölüşüyor bir bilgim yok.
 
Son düzenleme:
Uygulanamadigi konusunda daha belirgin bir yargi var. Hala uygulanabilir olduğunu söylüyorum. Bu durumda bilmediğim için soruyorum.
Dairelere gelen R S T fazlarinin nötr u ortak değil mi?

Sayacima ha R gazi girmiş ha S fazi ne fark ediyor?
 
Son düzenleme:
Sayacima ha R gazi girmiş ha S fazi ne fark ediyor?
Cihazların çalışması bakımından hiç bir fark olmaz.Sadece tek faza fazla yüklenmiş olursun kablo kesitide yeterli ise herhangi bir sorun olmaz.Yönetmelikler ile ilgi birşey diyemiyecem.
 
Cihazların çalışması bakımından hiç bir fark olmaz.Sadece tek faza fazla yüklenmiş olursun kablo kesitide yeterli ise herhangi bir sorun olmaz.Yönetmelikler ile ilgi birşey diyemiyecem.
Bende öyle düşünüyorum. Olmaz denilmesi nedendir?
 
Sayacına arızalı R fazı yerine S fazı çektin diyelim bu uygulamada mümkün olmazda mühürlü bölmelerde olduğu için bunun sana ne getirisi olacak arkadaş. Arıza R fazı ile sözleşmemi yapmış sürekli R fazı mı arızalanıyor? Böyle saçma şeymi olur ! Sen düşündüğün o işlemi yapmaya kalkana kadar arıza 100kere giderilir zaten.
 
işin o boyutu ayrı tartışılabilir abi. Kanuni boyuta tartışılabilir.

Ancak elektriksel boyutunda olmaz deniliyorsa bu açıklanmalı.
 
Ortak mahal sayacı çıkışından faz çekip eve verilmez, fazlar dairelere sırayla dağılır kafanıza göre değiştiremezsiniz, müdahale etmeyi düşündüğünüz bölmelerin hepsi mühürlüdür mühürü açamazsınız. R fazındaki arıza giderildiğinde evinize gelen r fazı boşta kalacak sayaçtan geçmediği için kaçak hat muamelesi görecek...
Ben havanda su dövmeyi sevmem. Adamın biri uçabilseydim havada 10 takla atabilirdim dese diğeride ben 20 atarım dese bu takla sayısını tartışır mıydınız? adamın uçması mümkün mü?

Olmayacak duaya amin denmez. Yapılması mümkün olmayan şeyler üzerinden tartışmak havanda su dövmektir. Buyrun bundan sonra isteyen havanda su dövmeye devam etsin...
 
Üstat, verdiğin bu cevap konuyu kapatıyor: Dediğimin yapılmasında mühür engeli, geçici bir arıza için bu kadar emek harcamaya gerek olmaması gibi nedenler dışında EN KÜÇÜK BİR ENGEL BİLE YOKTUR!

Tüm arkadaşlara teşekkürler...
 
Kanatlar dışında bir problem yok ! kanatları olsaydı insan tabii ki uçabilirdi. İyi akşamlar...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,718
Mesajlar
929,229
Kullanıcılar
452,435
Son üye
Hilmi GÖKALP

Yeni konular

Geri
Üst