Elektrik Olmadan Kaçak Akım Tespiti Nasıl Yapılır?

Katılım
30 Ağu 2016
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
33
Arkadaşlar Merhabalar,

Bir firmada elektrik bakım olarak çalışıyorum. Bazen fabrikalara bakıma gidiyoruz. Orada otomasyon sistemiyle çalışan cihazlara bakım yapıyoruz. En son başıma gelen olay çok canımı sıktı. Sizlerden yardım istiyorum.

2-3 saatlik bir bakım için Ankara’dan İzmir’e bakıma gittik. Laboratuvarda üzerinde 100 Wattlık 8 adet rezistans olan bir laboratuvar cihazı vardı. Prosedüre göre bütün bakımları yaptım ve devreye aldım. İlk cihaz sorunsuz çalıştı. Aynı cihazdan bir adet daha var. Onun da bakımını tamamlayıp yerine monte ettim. Elektrik prizine takar takmaz o laboratuvara ait panonun kaçak akım rölesi attı. Bütün rezistansları tek tek söküp omaj ölçümü yaptım, hiç birinde sorun çıkmadı. Yerlerine takıp ana kabloyu test ettim ondan da bir sorun olmadı. Tekrar sistemi devreye aldım tekrar kaçak akım attı. Kaçak akım cihazın üstünde de var ama anapanodaki kaçak akım daha önce atıyor. Böyle olunca fabrikanın bir bölümünün elektriği gidiyor ve cihazlar duruşa geçiyordu. Tabiki müdürler cihazın bakımını durdurdu. Cihazı söküp Ankarada tamir etmemi istediler zaten yedeği çalışıyordu. Söküp götürdüm, rezistanslardan birinde çok az bir kaçak vardı. İçine su kaçmış sanırım, rezistansçı öyle dedi en azından. Şimdi patronla sorun yaşamış olduk tabi.

Bu tarz durumlarda cihaza elektrik vermeden kaçak akım testi nasıl yapabilirim?
Nötr-Toprak,
Faz-Toprak buzzer testlerini zaten yapıyoruz ama çok küçük kaçaklarda ötmüyor,

Rezistanslar için Omaj ölçümü de demeyin lütfen çünkü takmadan ve taktıktan sonra sürekli omaj ölçümü yapıyorum. Fakat kaçak çok küçük olduğunda multimetre doğru omaj veriyor.

İzolasyon test cihazları vs hepsini araştırıyorum böyle durumlar için makinenin sigortasına bağlayıp, hattını kaçak akım kontrolü yapabilecek bir alet mevcut mu? En doğru cihaz ne olur?

Cihazın kendi kaçak akımı atana kadar ana panodan kaçak akım atıyor düşününce aklıma gelen şey şu sanırım makine 220v ile çalışıyor bazen KAKR’ın Nötr ayağına faz geliyor o yüzden çalışmıyor. Veya mümkün mü bilmiyorum ama anapanoda 10-15Ma kaçak akım zaten var bizim sistemde artana kadar orada daha önce 30mA’ya ulaşıyor olabilir. Çok uzun anlattım ama bütün detayları vermek istedim.

Şu cihazı prize takmadan kaçak akımını nasıl algılarım? Asıl sorum bu

Cihazın özellikleri;

PID Kontrollü Yağ ısıtıcı , 8 adet 100 watt rezistans var sadece. 220Volt ile çalışıyor. Şase topraklaması mevcut. Kaçak Akımı var. Ama daha attığını görmedik.
 
Son düzenleme:
meger cihazı ile yalıtkan direnci ölçülebilir. Ama 500 volttan yüksek seçmeyin voltajı.
Cihazın faz ucu ile toprak şase ucu arasında direnç yüksek olmalı.
Rezistans kopuk olursa nötür ile toprak arasıda ölçülmeli.
Yağlı ısıtıcı ise yağ içine su karışırsa direnç düşer.
 
kaliteli bi izolasyon megeri ve yine kaliteli bi kaçak akım pensampermetresi alın.
izolasyon megerinin pi-dar özelliği olsun ve 200mA süreklilik testi yapabilsin.
kaçak akım pensampermetresinin min-max özelliği ve LPF modu olsun.
hepsinden önce kaçak akım hakında olabildiğince bilgi edinin ve ölçü aletlerini alırsanız tüm özelliklerini öğrenip doğru biçimde kullanın.

anlattığınız arızanın bi çok sebebi olabilir. mesela, priz veya fişteki nötr-toprak kabloları karıştırılmış olabilir. bi de bahsettiğiniz laboratuvar cihazının içine KAKR konmuşsa fişin takılma yönü talihe bırakılmaz. üzerinde düşünmeniz için bi kaç basit senaryoyu da eklemek istedim.
 
Son düzenleme:
Cihazın kendi kaçak akımı atana kadar ana panodan kaçak akım atıyor
Böyle sistemler için akım ve zaman ayarlı kaçak akım röleleri ( toroidal trafo ile ölçüm yapan ) kullanmak çok akıllıca . Geçen hafta kendi kaçak akımı dururken ana şaltere ait kaçak akımı attıran bir makinede her iki kaçak akım rölesinde zaman ve akım ayarı yaparak ilk önce makinenin kendi kaçak akım rölesinin arızayı ( aslında arıza denemez ) görmesini sağladım . Daha sonrada kendi kaçak akımından çalışabileceği en düşük ayara set ettim . Tabi sistemde meger ile izolasyon testi de yaptık . İzolasyon sorunu olmadığından şüphemiz yoktu yani .
İzolasyon konusunda da @kocamanusta mız çok iyi tavsiyeleri zaten vermiş .
 
Son düzenleme:
Bahsettiğiniz cihaz üç fazlı mı? Kablo 5x damarlı (3Faz+nötr+toprak) fiş ise 4x pinli (3Faz+toprak) ise yanlış bir bağlantı yapmış olabilirler.
 
Sonradan aklıma geldi. Bu cihazların bir kontrol ünitesi yok mu? Sürekli rezistanslarda arıza aramak yerine onu da bir kontrol etmek gerek bence.
 
Son düzenleme:
Merhabalar arkadaşlar, uzun süredir işler yoğundu okudum fakat cevap atamadım. Cevap veren ve ilgilenen herkese teşekkür ederim. Kocaman usta özellikle teşekkür ederim. Sanırım en doğrusu izolasyon megeri alıp kontrolleri sağlamak olacak. En kısa sürede temin edip, kullanmayı da öğreneceğim.
 
Başka bir egzantrik uygulama olarak offline izolasyon ölçümü yapan röleler var ki tam bir keyif işi . Özellikle sürekli hareketli makina ve tesislerde motor mu hasarlı kablo mu hasarlı , hop kardeşim diyor sen buna elektrik veremezsin. Schneider Vigilohm kullanıyoruz , çok da memnunuz.
Screenshot_20241210-192029.png
 
Başka bir egzantrik uygulama olarak offline izolasyon ölçümü yapan röleler var ki tam bir keyif işi . Özellikle sürekli hareketli makina ve tesislerde motor mu hasarlı kablo mu hasarlı , hop kardeşim diyor sen buna elektrik veremezsin. Schneider Vigilohm kullanıyoruz , çok da memnunuz.Ekli dosyayı görüntüle 112496
Nasıl çalışıyor ve bağlantıları nasıl Abi?
 

Forum istatistikleri

Konular
130,132
Mesajlar
933,430
Kullanıcılar
453,208
Son üye
e.filibelioglu

Yeni konular

Geri
Üst