Elektrik Proje Okuma (istek)?

Verdigin bilgiller için teşekkür ederim mustafa.
 
Arkadaşlar merhaba. Öncelikle Edremit arkadaşıma konuya göstermiş olduğu duyarlılıktan dolayı teşekkür ederim.Malum okullarda pratik imkanların kısıtlı olmasıdan dolayı yeni mezun olan arkadaşlarımız sıkıntı yaşamaktadır.Bu sıkıntıları ilk işlerinde yoğun bir şekilde strese sokar.Bazen bu zamana kadar okul yıllarının boşa geçtiğini, kendinin hiçbir işe yarmadığını düşünür.Fırsatlar da önüne çıkmamışsa kişisel çabaları nereye kadar getirmişse ilerleyeceği arpa boyu bununla kısıtlanır. Proje okuma konusunda bahsedilen normların mutlaka bir kalıba uyması gerekir.İnsanlar belki kendilerince metodlar kullanabilirler fakat herkes tarafından anlaşılabilmesi için ortak bir dilin kullanılması gerekir.Bu diller(normlar) ülkelere göre değişebilir.Daha önce bahsi geçen (yaygın olarak kullanılan amerikan, alman) normlarının kalıplarına, Elektrik sembollerinin bulunduğu kaynaklara ulaşılabilmesi yönünde link, kitap verebilmeniz mümkün mü?
Yardımlarınız için teşekkürler.
 
başlığı gördüm hemen atladım engineer63 arkadaşımla aynı dertteyim ve bence bizim gibi cok fala yeni mezun var. ve gerçektende coğu zaman kendimi işe yaramaz hissediyorum ve başka bir işte mi çalışsam düşüncelerine kapılıyorum.bu konuda bilgi sahibi arkadaşalrın paylaşımları cokk iii olur.teşekkürler
 
Benim elime hiç kaynak geçmedi (soran arkadaşlar için söylüyorum),geçen arkadaşlar varsa paylaşırlarsa sevinirim.
 
B- KULLANILAN SEMBOLLER VE ANLAMLARI:
Arkadaşlar bir bina tesisatı projesi çizdiğinizde yada bir ödev için proje çizdiğinizde bu projeler kontrol edilip birileri sembolleri yanlış kullandığınızı söyleyebilir. Ama bir makine projesinde durum böyle değildir neticede çizilmiş olan, proje olarak karşınıza gelir ve buna göre işletmecilik yapmanız gerekir. Aslında doğru çizilmiş bir projede teknik elemana yol gösterecek detaylar mevcuttur. Proje okunması konusunda bilinmesi gereken bazı temel semboller vardır. Daha sonra biraz tecrübe ile en karmaşık projeler zorlanmadan çözülebilir. Binlerce teknik şeklin ezberlenmesi çok zordur. Konunun basitleştirilmesi için öncelikle bazı gruplandırmalar yapmakta fayda olduğu kanaatindeyim. (bunlar benim şahsi görüşlerim eklemek istediğiniz husus varsa veya doğru düzgün anlatılmış şeklini bulursanız lütfen ekleyiniz)

Proje tekniği kısmında açıklanan 2 önemli husus göz önünde bulundurularak (yasalar teknolojiden geridir ve projeler fikir-sanat eseridir). En basitinden şöyle olabilir:
1-Sembollerin Gruplandırılması:
a- İşaretin taşıdığı anlam bakımından:
1-Tanımlanmış temel semboller 2-Tanımlanmış özel semboller 3-Tanımlanmamış semboller
b- İşaretin ait olduğu çizim tekniği bakımından: (Ülkelere göre normlar)
1-Amerika kıtası normu 2-Avrupa kıtası normu 3-Rus normu 4-Çin normu 5-diğer
c- Aplikasyon Tekniği bakımından:
1-Firmaların sembol aplikasyonu 2-Bilgisayarlarda kullanılan sembol aplikasyonları (Autocad, Visio gibi) 3-Kişilerin sembol benzetmeleri.
Bu hususların detaylarına girmeden önce benim uğraştığım makinaların projelerine ait bir fotoğraf göndermek istiyorum. Çoğu Alman normu (italyan ve amerikan normu da var). Projeleri dikkatli incelerseniz çizim tekniği açısından önemli farklar olduğunu görürüsünüz.
 

Ekli dosyalar

  • proje 1.jpg
    proje 1.jpg
    97.4 KB · Görüntüleme: 901
  • proje2.jpg
    proje2.jpg
    98.3 KB · Görüntüleme: 773
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bilgi paylaşımında bulunmuş arkadaşlara teşekkürler umarım birçok arkadaşımıza faydalı olur paylaşımlarınızın devamını bekliyoruz arkadaşlar
 
Amerikan, Rus (eski makine projeleri tahmin ediyorum onlarda Avrupanın normunda çizmeye başlamışlardır. Kendi çizdiklerini kendileri dahi zor okur), Bulgar, Çin, Japon, Alman, İtalyan ve İspanyoların çizdikleri projeler ile karşılaştım. Alman ve İtalyan projeleri bana daha anlaşılır geldi. Konunun devamında açıklamalarım ve örneklerim daha çok bunlar ekseninde olacaktır.

A-İşaretlerin anlamı bakımından açıklama:
Öncelikle tanımlanmış temel semboller ezbere bilinmelidir. İlk aşamada bu sembolleri normalde açık kontak, normalde kapalı kontak, zaman rölesi kontağı, zaman röleleri, kontaktör, röle, termik, sigortalar, şalterler, ampermetre, voltmetre, lamba, fuloresant, stop butonu, start butonu, acil stop butonu, ventil, sviç, sinyal lambası, trafolar, güç kaynağı, besleme, motorlar, faz, nötr, toprak iletkenleri, topraklama ve bağlantı noktası (klemens) işaretleri olarak söyleyebiliriz. Proje okumanın başlangıcı bu temel semboller ile olur bunlar olmasa olmazların en temelleridir.
İkinci aşamada tanımlanmış temel sembollere ilave edebileceğimiz işaretler şunlardır: basınç, sıcaklık, devir, seviye, ağırlık sensörleri veya şalterleri. Foto Elektrik sensörleri, endüktif kapasitif proxsi sviçler. Temel Elektronik semboller direç, potansiyometre, diyot, köprü diyot, transistör, tristör, triac, led lamba, cam Sigorta, ve, veya, değil kapıları. PLC giriş çıkışları Manyetik kavramalar, kaplinler, frenler, mıknatıslar, zil, hopelör, balast, (bobinli malzemeler) ,

Tanımlanmış özel semboller her zaman karşımıza çıkmayacak sembollerdir. Ezbere bilemeyiz ancak karşılaşırsak kataloglardan, internetten ya da projedeki açıklamalardan öğrenebiliriz. En azından temel semboller yardımıyla tahminde bulunabiliriz. Örneğin deviyatör anahtar, pozisyon sensörleri, I/P-I/I-I/V-I/R… konvertörler ve diğer birçok çeviriciler, debimetre, fark basınç transmitteri, hidrolik-pnomatik pozisyonerler, PH, vizkosite, oksijen, danste sensörleri ve ölçüm cihazları gibi.

Tanımlanmamış semboller en büyük problemi oluştururlar kabaca 4 neden ile böyle semboller ile karşılaşabiliriz. a- Öncelikle yeni üretilmiş bir teknolojik ürün olabilir ve daha sembolü normlara girmemiştir. Örneğin yeni nesil PLC ler. b- Özel üretim bir malzemedir. Örneğin 3 tane kalıcı 3 tanede yaylı kontağı olan bir şalter. c- Proje çizen normu bilmiyordur ya da yanlış biliyordur. Normal iç tesisat projelerinde dahi avize sembolü hala karıştırılıyor. d- Normlarda cihazı tam anlamı ile tarif edecek yeterli bir işaret yoktur. Örneğin sıcaklık, basınç, akım girişleri olan kontak ve analog çıkışları olan dijital bir prosses cihazı.
Bu durumda çizilen sembolün açıklamaları ya da projede ayrıca çizilmiş detaylar ya da eklerde verilen bilgiler. Bunlar da yok ise girişte bahsettiğimiz temel sembollerin kullanım durumuna göre tahminde bulunuruz.
Açıklama: Her ne kadar normlara girmese de bu tip cihazların bağlantı klemenslerini veya ön görünümünü çizerek yanına tipini yazmak gelenek olmuştur. (Belki de cihazı en iyi tarif edebilmenin yöntemi budur örneği aşağıda)
 

Ekli dosyalar

  • proje3.jpg
    proje3.jpg
    114.4 KB · Görüntüleme: 834
Moderatör tarafında düzenlendi:
çalışmaların için teşekkürler edremit
 

Forum istatistikleri

Konular
129,876
Mesajlar
930,954
Kullanıcılar
452,744
Son üye
ProCan

Yeni konular

Geri
Üst