Hocam ben dediğiniz gibi diyota seri bir diyot (1N4148) daha bağladım ama olmadı PPM i açınca ibre -50dB lerde durmaya başladı.Ne kadar ayar yapsam da olmadı söktüm. Şemada olan 220 ohm direnci taktım olmadı yerine 100ohm, 510 ohm taktım olmadı.Hepsini söktüm son yaptığım haline getirdim ayarladım.
Bu durum bana LM3915 deki ilk ledin sürekli yanıyor olma halini hatırlattı.Onu çözmüştün artık bunu da çözersin Yamyam hocam senden kaçmaz
Yaf benim kafam böcüklenince ters işlem yapmaya başladı. İdare et artık.
O diyot üzerinde düşen gerilim esasına göre transistörü dürtüyo.
Senin transistörün BE arası limit gerilimi kaç ise iletim yönü gerilimi aynı olan diyot takmak lazım sanırım.
BU DURUMDA...
Elindeki tüm diyotları tek tek diyot kademesinde ölç. İletim gerilimi 0.4-0.5V olan bir diyodu 1N4148 in yerine tak. Bakalım noolacak.
Boncuk diyot denilen bazı diyotlar böyle idi.
PPM disiplin olarak son derece güzel çalışıyo. Ancak ibrenin çipindirik olmasından dolayı taksimatları elbette doğru olamıyo. Ancak min seviyeyi PC den sinyal vererek yaklaşık tespit edebilirsin. Eğer -30 ila -35db gibi ise bile son derece iyi demektir.
Şimdi yapılması gereken bir ayar daha var.
Senin DIN PPM ile PPM-ULA'nın belli bir düşme karakteristiği vardı. Yani oldukça yavaş düşüyorlardı. Bu ibrenin de bu şekilde yavaş düşmesi gerekiyor. Bunun için önce ibreye parelel 10uF kondansatörü 22uF (gerekirse 47uF) yap ve ibreyi takip et.
Aynı zamanda dedektör çıkışındaki 10uF kondansatörü de 22uF yapmak gerekebilir.
NOT:
İbreli PPM in güç ölçümü de yapmakta idi. Daha önce RMS ölçüm esasına göre taksimlemiştik. İbre ataleti kalkıp peak ölçmeye başlayınca güç ölçümü de doğru olmayacaktır.
Tam güç için LM1875 in çıkış gerilimi yaklaşık 18-20V peak olacağı için güç ölçümü için kullanacağın trimpot zayıflatma oranın da 18-20 gibi olmalıdır.
Yani güç girişi için uygulanan gerilimi 18-20 ye böleceğiz trimpot ile.
20V girip 1V alacaksın.
ÖZEL bir NOT daha:
Bu PPM i yaparken
@binbaşı bizi çok dürtüklemişti. Şimdi O'na hava atabilirsin Sasen