Kramayer & Pinyon

Tamamen mekaniğinize bağlı bir durumdur.
Motorunuz ve atacağı adım ölçüsü belli ise , tahrik sisteminizin bu adım karşılığında ilerlemesi belli ise , gereken hızları-ataleti ( F=m*a) karşılayacak gücünüz ( bu aslında ikinci planda bir değerdir) belli ise çemberden elde edebileceğiniz piksel de belirlidir.
Bu değerlerin işinizi görüp görmediği ise sizin bileceğiniz bir şey.
 
Tamamen mekaniğinize bağlı bir durumdur.
Motorunuz ve atacağı adım ölçüsü belli ise , tahrik sisteminizin bu adım karşılığında ilerlemesi belli ise , gereken hızları-ataleti ( F=m*a) karşılayacak gücünüz ( bu aslında ikinci planda bir değerdir) belli ise çemberden elde edebileceğiniz piksel de belirlidir.
Bu değerlerin işinizi görüp görmediği ise sizin bileceğiniz bir şey.


step motorlar servo motor gibi değil kendi titreşimide olduğu için daha gürültülü kalkış ve duruşlarıda daha sorunlu. Genelde yay ile opsiyonel baskı sistemi kullananları gördüm motorları direk pinyona bağlayanlarıda gördüm. Step motorun güc sorunu bakımından duruş ve kalkışlar için 1/8 oranında redükte etmek gerek kasnak kayış yada redüktörle daha mantıklı geldi asıl merak ettiğim konu pinyonun kremiyere göre ayarı nasıl yapılmalı. Püf noktası nedir? Dişliler arasında belli bir boşluk bırakılmalımı, yaylı tatlı sert bi baskı mekanizması yapılmalımı. Birkere hallolursa montaj için bir bağlantı aparatı yapa bilirim. Ancak maliyeti düşük olucak biçimde hangi sistemi önerirsiniz.
 
Bazı bilgileriniz doğru değil ve ya eksik.
Step motorlar adımlarını sert atarlar yani mekaniğin elverdiği ölçüde limitsiz hızda bir adımdan diğerine geçmeye çalışırlar.
Yani böyle bilinirler yani bilinirlerdi.
Evet özellikle micro step kullanımında bir bobinin akımı azltışlırken diğerininki çoğaltılıre ve rotor bu magnetik alana göre konumlanır.
Digital elektronikde adımlar merdiven gibidir .
Artık kalite sürücülerde adım geçişleri merdiven gibi değilde sinüs biçimki ya da en azından yumuşatılmış mod adımlar oluyor.
Ve zaten öncekşi mesajda belirttiğim size gereken en ufak adım kadarı seçtiğiniz için sorun olmaz.
Ama her türlü durumda step motorların kendine has sesi vardır ve bunun müzik yapan videolar var.

Kalkış ve duruş sorunları , iyi hesaplanmamış her sistemde vardır.
Servo kullanınca ne olacak ağır bir sistemi hızlandırdıktan sonra dur dediğinde fren ve yavaşlama eğrisi-zamanlaması gibi hesapları yoksa ne olacak ?
Önce geçip gidecek ama sonra geri gelecek , hıh tam cnc ye göre.
Dersenki step motor , encoder kullanılmadı ise , kalkışta yüksek hız seçildi ise adım kaçırır ve varması gerekn yere varamadan vardım sanıp durur , evet böyle bir kusurları var.

1/8 oranında redükte etme mecburiyeti diye bir şey yok .
Kremayer ile pinyon arasındaki açıklık yapıldığında sabit olsa bile zamanla özelliklede daha çok çalıştığı bölgelerde daha çok aşınacak ve aralık oluşacaktır ve sanki backlash olayı gib olacaktır.
Hatta ters kuvvetlerde vuruntu bile yapar.
Bunun için yay baskı şarttır.
Pinyonun nerede olduğu önemsiz yeterki kremayer ile boşluk olmasın.
Yay baskı dneysel olarakda buılabiirsiniz hesapda yapabilirsiniz.
Max kuvvetlerinizi biliyorsanız pinyon çapı ve diş temas açılarından hareketle pinyonu kremayerden uzaklaştıracak radyal kuvveti bulabilirsiniz.
Yay gücünüz bunun üste ise , sürekli kesin boşluksuz teması garanti etmiş olursunuz.
Zamanla aşınma olursa düşen çaplardan hareketle değişik yerlerdeki histerizsiti hesaplayabilirsiniz.
Yurdumuzdaki pinyon ve kremayerler sulu malzemeler değil , daha ziyade ekolay işlenebilen yumuşak malzemeler.
Pinyon nisbeten ucuzdur ve her yerde yaptırılabiir.
Ben sulanabilen yani sertleştirilebilien malzemelerden (civa çeliği hava çeliği yada diğerleri gibi ) yaptırıyorum.
büyüklüğüne göre 10-30 TL gibi.
Kremayere çözüm bulamadım ne bulursak onu kullanıp sıkça değiştirme yapmak daha hesaplı .
Uygulamada öyle yılda bir değişim gibi değerlere rastlamadım , yani gereksiz endişe ama işin teorisi böyle.

Her halükarda hesap yapmasını bilmelisiniz , daha doğrusu ne istediğinizi ve seçtiğinizin ne verebileceğini hesaplamalısınız.
Hassas bir şey istersiniz , motor büyüktür pinyonu çok küçük seçemezsiniz haliyle motorun en küçük adımı sizin hassasiyetinizden büyüktür , olmaz , ayrıca pinyon küçüldükçe hızınız düşer falan filan...

Mdf den hobby ile sanayinin ihtiyacını gören tezgah yapmak arasında farklar var ve mekanik ve Elektrik ile ilgili temel bilgileriniz olması gerekir.

Pinyonla kremayer arasında ne kadar boşluk dedinmiydi .....


Sürücü var , sürücü var farkı görmek istermisiniz ?

 
Kazım abi 1.5 mod kramayer için MDF ahşap işinde kullanacağım 1m x1.5 m router için 12 Nm motorlarda kullanacağım, 3 adet hava çeliği pinyon kaça mal olur, motor mili Q15 mm kamalı Z sayısı ve çap sana kalmış.

Kamalı ve çapa uygun yaptırabileceğimiz yer varmı?
 
Kazım bey kremiyerler konusunda bilgimin eksik olduğu doğrudur bildiklerim eksik yada yanlışta ola bilir öğrenmek açısından araştırma eylimindeyim. Boş yere malzemeler alıp icat edilmiş bir şeyi baştan icat etmekten çok olanları öğrenip sonra bilgi birikimim arttıkça dahada ilerletmekten yanayımdır herşeyden önce. Alman malı kramayerlerde ateş çeliğinden yani ısıl işlem uygulanmış olduğundan aşınması yerli krameyerlere göre çok daha uzun süre gerektiriyor. Dayanıklı bir makinede tercih edile bilinir. Tabi benim gibi öğrenmek isteyenler için pahalı ürünler olucaktır. Formüllere girecek kadar henüz teknik bilgi sahibi olmadığım için sanırım yaylı bi baskı sistemini planayarak sertliğini deneme yoluna gitmem iyi olucaktır. Aynı zamanda dediğiniz gibi duruş ve kalkışlarda sorun olmaması açısından rampa ayarları önemlidir. Yalnız abes biçimde rampa yaptığımızda kesim sırasında keskin köşelerde derin işlemelerde yuvarlak hatlarla çıkıcaktır. Başıma gelen bişe. 1-8 oranını ise hesaplamalar sonucu olarak değil ama kafamdaki sistemin kullanılış biçimi olarak gördüğüm için söyledim. Kramayerli sistemler zaten hızlıdır. Sorun duruş ve kalkışlarda step motorun kaçırmaması açısından kasnaklarla redükte ederek daha az yol ama daha çok güç sağlamak amaçlı olarak. Tabi görmeden teknik anlatımlarla anlamam daha zor. Genelde görsel olarak araştırıyorum daha iyi oluyor. Step sürücü olarak md2278 kullanıyorum bildiğiniz daha iyi step sürücü öneriniz varsa onuda öğrene bilirim.
 
@ramerturk , pinyonları işleyen tezgahların piyasa adı azdırma.
Hemen hemen her şehirde iyi kötü bulunur İstanbul da neredeyse bakallarda bile vardır.
Antalya için şöyle , az sayıda var ve diğer tüm sanayi esnafı gibi aşırı nazlılar.
İyi kötü hepsinin bir şekilde bana işi düştüğü için pek ayak diremezler ama fırsat bulmaya görsünler.
Hesapları belli malzemeciden uygun malzemeyi alıyorum.
Kabasını işliyorum (torna ve frezem var) kama yatağı özelse kendim yapıyorum değlse broş tezgahı olan arkadaş var 1 dakika bile uygun broş takılı ise .
Sonra onu azdırma tezgahı olana verip kaba işli olduğunu modülüne göre ne gerekiyorsa yapabileceğini ve tabii kaç diş kaç modül olacağını söylerim.
Ufak tezgahlarda 1-3 saatte kuvvetli tezgah ise yarım saatte birini bitirir.
Yani bir kaç gün içerisinde uygun vakitte gider alırım.
Bildiğimiz mangalda bolca kömürde altı üstü kömür kaplı iken saç kurutma gibi bir şeyle üfleyerek ısıtırım.
Zaman içerisinde kazandığımız göz alışkanlığı ile belirli bir renge (parlak sarı gibi diyebileceğim ) ulaşınca her hangi bir yağ ( ince yağ çiçek yağı zeytin yağı ne denk giderse , önemli olan hızlı soğutmadır , su hem hızlı soğutmaz-ısıl kapasite-buhar faktörü hemde kılcal çatlaklara yol açar ) ile sertleştiririm.

İstanbul da iken bu işi yapan yerlere çizip götürüyordum.
İşin gereğine göre ya da tezgahın dolu boş oluşuna göre 1-2 gün içerisinde her şeyi ile yapıp veriyorlardı.

İş çok esnek azıcık uzun yazıyorum ki aklınızda olsun.
Pinyonda önemli olan eksantrik olmaması yani tam eksende delinmesi önemli.
Aslında imalinde mecburen bir deliği vardır ve malafaya geçirilip puntaya alınır ve öyle işlenir , dönerek işlenir ve tabii olarak eksenlenmiş olur.
Ama sonradan bu deliği oynama zorunda iseniz ki öyledir , matkapla değilde tam eksende bağlanmış halde tornada özenle işlenmesi gerekir.
Yoksa eksantrik oranında çap büyür küçülür her dönüşte ve sonuçta ilerleme lineeer değil logaritmik olur.
Yüzde bir gibi hassasiyetleri konuştuğumuz cnc lerde çapta 0,1 mm salgının çevrede ne demek olduğunun hesabını bilirsin.
Sonra kama açma ile uğraşmıyorum.
Sertçe şeyleri delebilen matkaplarım var.
Uygun çapta 3 mm gibi mesela , pinyonu motora yada her nereye ise tatlı sıkı (bazı ısıtarak) geçirdikten sonra delip yarıklı pim atıveriyorum.
12Nm motorda bile neredeyse duruyor muhabbetlerinin olduğu şu günlerde öyle bir motorun 3mm pimi kesmesi ne kadar mümkün olabilir siz düşünün.
Bu sadece benim keşfim değil , özellikle ufak çaplarda çok kullanılan bir yoldur.
Hatta pinyonun eteği kadar bile çap olmadığı durumlarda doğrudan dişlerin arasından pim atılır , azıcık yer varsa set-uskur atan gördüm.
Hiç sorunsuz çalışır çok takma kafana.

Şimdi özetlersek 1,5 modül çap kabaca 40 gibi ise kremayer genişliğinde 25 gibi ise çelik hammaddesi tane hesabı 10 bilemedin 20 dir.
Bir o kadarda azdırmacı alırsa ..
Yakınlarda sulatacağın bir yer varsa acelende yoksa belki para bile almazlar çay parasına yaparlar.
Özeti böyle.
Yani adı belli değil sana ve gittiğin yerin insafına kalmış standart olmatan bir iş.

Parmak boğumu kadar ufacık parabolleri krom kaplatmak için götürdüm , Antalyada bir tane yer.
Numune olarak 1 adet kaç kuruş agam 30TL hiç sorun değil al...
Aradan 15-20 gün geçti aynısından 10 adet , kaç kuruş agam 40 al agam...
Yani arkadaşa o gün ne kadar şişe parası lazımsa...
Birde tabii koca kazanı ısıtacak şimdi olmaz biriksin muhabbetleri.
İstanbul da Unkapanın da buharlı ütülerle uğraşırken Galata daki kromcular o işe para bile almazlardı , yan yana bir sürü dükkan.
Şimdilerde İkitelide toplu haldeler , @gökhan daha iyi bilir , dişliyide sucuyuda , ona sor...
Şimdi kimyasalları aldım 120 TL tuttu güç kaynaklarımda var kendim yapıyorum.
Yani demem o ki bu işleri devamlı yapan yerler daha hesaplı yapar.
Mesela Yavuzlar dan çok ucuza alırsın.
Delik çapında uyuyorsa sulu yerine susuz kullan üç tane beş tane kullan aynı hesaba gelir.
Aşındıkça değiştirirsin , öyle ayda bir aşınmaz.

Çok çaresiz kalırsan yaptırırız ama İstanbul da çok daha kolay iş , sen bilirsin.
Helis dişli seçmedin inşa Allah.


-----------

@bilgin34 , burada kimseye not vermiyoruz karne yok prim yok.
İzlediğimiz kadarı ile kimin ne yapabilewceği ne yapamayacağı hakkında tahmin yürütüp karşılaşabileceği zorluklara karşı hesapladığı hesaplamadığı , uyarmak için durumu yazıyoreuz.
Her zaman böyle uzun uzun yazmanın teknik açıdan anlamı yok.
Kısa yolda , burayı arkadaş ortamı olarak kabul ederek , yapamazsın agam deyip kestirip atıyoruz.
Bazı arkadaşlar alınıyor küsüyor ne yapalım canları sağolsun.

Atalar ne demiş , kırk sefer ölç bir sefer biç.
Önce ne yapacağını kağıt üzerinde yaz çiz , kullanabiliyorsan ki eninde sonunda şart , çizim programları kullan .
Sonra malzeme alır yaparsın.
Anahtar kelimelerle arama yap youtube amatör profesyonel bir sürü model dolu.
Her biri insana fikir değiştirtir iyice incele.

hobbycnc.hu güzel modeller olan amatör bir yerdir...
mechmate.com kremayer için detay paylaşmış bir yerdir...
pminmo.com kendi sürücülerini kendi yapanların açık paylaşım yeridir...
Burada bir çok defa nasıl olması gerektiğini yazdık çizdik .
Kesinlikle atlamadan sıkılmadan oku .
Tecrübeler paylaşıldı , hor görme.

Dediğin sürücü dandik bire şey değil , çok kalite olmasada dandik değil.
Hesaplarını iyi yap nasıl kullanılmalı iyi seç ayarla.
Step ve dir puls lerin nasıl olmalı incele ona göre ayarla.

Gereksiz yüksek rakamlarda microstep adım seçme.
Nominal tutma değerleri full step adımlar içindir !!!
30mm çap pinyon / 2000 devir yerine , 60mm çap/1000 devir tercih et vsvsvsv....
Gücenme ama önce apala sonra yürü koşma hayali en sona....

Yukarıdaki video , eş iki motora farklı sürücülerin neler yaptırabildiğini çok güzel gösteriyor , iyi incele.
Ama bu demek değil ki iyi sürücü ile teyp moturu taksan gider....:rolleyes:
 
Son düzenleme:
md2278 den daha iyi ve daha az parazit yayan hangi sürücüler var. Tabi ülkemizde bi öneriniz varmı Kazım bey.
 
kramayer.png


kramayerlerim geldi, bana resimde görülen malzeme lazım. Nema 34 motor monte edeceğim 8-10 mm aluminyumdan imal edilecek. Aluminyum kesebilen CNC olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi? Ücreti mukabili.

Çizim gönderebilirim DXF olarak. Alüminyum 95x190 mm 8-10 mm kalınlık. 3 adet olacak.
Fiyat veren olumu acaba? İşden dolayı çıkamıyorum mesai saatlerinde.
 
Pinyonların mil yuvaları küçük gelmişti, bir tanıdıkda göbekler genişletildi. Başka bir tanıdık da yukardaki malzemeyi Lazer de kestiriverdi paslanmaz 5 mm den.
İnsanın tanıdıklarınıın olması ne güzel... :D

Şimdi yavaş yavaş montaja geçeceğiz.

grnt148.jpg
grnt149.jpg
grnt151.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
930,990
Kullanıcılar
452,753
Son üye
Emrecannnn

Yeni konular

Geri
Üst