Mach3'e Alternatif CAM Programı Yapmak

Bu arada belirtmekte fayda var. Çoğu CAM programı(SolidCAM, mastercam...)motor olarak moduleworks kullanır
moduleworks kullanırdan kastın hepsinin çekirdek kısmı aynı diyebiliriz yani ? Doğru mu ?
 
Aklıma geldikçe yazıyorum. Mesela backtracking algıritması vardı. Onu inceleyebilirsiniz.
Piyasadaki Siemens, Fanuc, Heidenhain gibi kontrol üniteleri atıyorum 50 satır 100 satır önceden okuyarak makinenin nereye gideceğini öngörüyor, ona göre ayarlıyor. Anladığım kadarıyla bir buffer gibi bir mekanizması var.

IDE olarakda QT'yi kullanmanızı tavsiye ederim.
Zaten açık kaynak bazı projelerde vardı.(Linux tabanlı)
 
Bir yardımcı daha çıktı bence bu konu milli bir konu taşın altına el koymak lazım ki ayağa kalksın
 
Projelendirme yapildiktan sonra teknoparklar, kulucka merkezleri gibi yerlere basvurulabilir bu is icin.
 
açıklamalar hoş güzel.
elimden gelen her türlü desteği yapabilirim.

fakat açıklamada sevmediğim bir husus jcode olması. eğer amaç kart satmak program satmak ise jcode değil universal gcode destekli bir yapı olması gerekir. çünkü ben mesela solidcam ile post alıyorum başkası vetric serisi ile. kimisi farklı programlarla.

eğer ki bu program başka gcode kabul etmiyor gene kendi jcode unu üreten bir program ile çalışıyorsa pek fazla satacağını düşünmüyorum.

ülkemizdeki çoğu bu tarz makinelerde mach3 var. mach3 kullananların sıkıntısı görünümü.
bence mach3 yerine sizin programınız ve bu programı destekleyen kart ile universal gcode işlenecek halde olursa ülkedeki makineleri mach3 den kurtarır ve de güzel para kazanabilirsiniz.
kullanıcıya arayüz tasarımı ile vurun derim..

Halihazırda GCODE olmadan böyle bir şey düşünmemiz zaten imkansız, örnek olarak verdiğim JCODE adlı kendi komut setimizi üreten hiçbir program yok piyasada. (Biz işin CAM kısmına çok sonra gireceğiz.)

Burada hemen önemli bir açıklama girmem gerek, örnek olarak verdiğim JCODE adlı kendi formatımız, sadece uzun vadede sürekli desteklenecek olan bir komut seti olacak. Halihazırda yapmaya çalıştığımız masaüstü uygulama dışarıdan aldığı GCODEları yorumlayıp JCODE'a dönüştürüp bizim kontrol kartımızla özel bir şekilde haberleşecek. Masaüstü yazılımdan çıkan çıktıların JCODE veya GCODE olması ayarlanabilir olacak (Olurda bizim kartımızı kullanmazsınız diye, ama bu durumda bir garantimiz veya desteğimiz olmayacak sizin satın aldığınız smoothieware, veya usb controller kartlarının çalışıp çalışmaması adına)

Önceki mesajımda da anlattığım gibi, gcode çok çok yeterli olmasına rağmen, her kullanıcın makinasındaki özel durumu göze alırsak, mach3te defalarca gcodelarının makrolarını düzenlememiz gerektiğini de varsayarsak (en ufak bir iş için bile), biz kendimize ait, kullanıcı tarafından daha kolay anlaşılabilir, daha kolay modifiye edilebilir, geliştirilebilir bir komut setinin peşindeyiz.

Ülkemizde bu işle yarı profesyonel/hobi olarak uğraşan herkesin makinası mach3 ile çalışıyor. Sıkıntıların %80inden fazlası da dediğiniz gibi görünüm. Bu konuda aldığımız çözüm çok güzel. Sadece html, js ve css bilgisiyle programın arayüzünün tamamını hiçbirşey derlemeden değiştirebiliyorsunuz. Tüm renkler, butonlar, yazılar, logolar, animasyonlar vs. Hatta butona basılınca neyin tetikleneceği, kontrol kartına (kabaca bir örnek) hangi JCODE ve GCODE'un gitmesi gerektiği vs.

Tekrar özetlemek gerekirse, hedef para kazanmak değil. Zaten biraz yola koyduğumuzda bu işi, pcb şemalarını, gömülü yazılımları, masaüstü yazılımı paylaşacağım. Dileyen kendi üretip kullanabilir. Dileyen (pcb yapamayacak durumda olanlar) kartın yapılmış bir halini sadece işçilik bedeli ve malzeme parası karşılığında bizden alabilecek. Bu konuda kar gütmüyoruz. En azından kendi vatandaşımızdan =).


Bu arada şuan kontrol kartımızın özellikleri ve maliyeti şöyle:

RS-232, RS-485 ve USB üzerinden bilgisayar ile haberleşme (RS232 yapıldı)
5+1 slave Eksen hareketi (Aynı anda max 3 Eksen hareket edebiliyor şuan, yazılımla değişecek ilerde)
Delta Sürücü ile RS-485 Haberleşme (Öngörülen) (Daha yapmadık, birkaç hafta içinde)
Harici bir ürün ile SPI Haberleşme (Örn. Arduino)
Harici bir ürün ile RS-232 Haberleşme (Örn. Hypertherm - RS485 KİT ile, plazmanın bilgisayardan kontrolü)
Harici bir board ile Serial Haberleşme (Örneğin işyerindeki vinç ile rf kablosuz olarak haberleşip, iş başlangıç veya bitiminde vince birşeyler yaptırılması)
Bilgisayar ile çift RS-232 bağlantısı (Biri genel kontrol komutları için GCODE/JCODE, biri dinamik anlık pozisyonlama bilgisini canlı olarak almak için)

30 Farklı Programlanabilir, Opto-İzoleli Giriş (Bir sürü sensör)
20 Farklı Programlanabilir, Opto-İzoleli Çıkış
2 Adet Çift Kontaklı 220v Röle Çıkış (Pnömatik Piston çalıştırmak için)
1 Adet 220v Röle Çıkış
5 Adet 12V Röle Çıkış
2 Adet 5V Röle Çıkış
1 Adet 0-10V Transistör ile Pwm Kontrollü Çıkış (Analog Spindle Devir Kontrolü)
Dahili Termometre (Yapılmadı)
Dahili Saat (Yapılmadı)
Dahili Mikrofon (Yapılmadı)
Dahili Ses Çıkış Devresi 5 Watt: (Yapılmadı)

Yaklaşık maliyet: 250 TL
Satmayı düşündüğümüz fiyat: 300TL
 
Aklıma geldikçe yazıyorum. Mesela backtracking algıritması vardı. Onu inceleyebilirsiniz.
Piyasadaki Siemens, Fanuc, Heidenhain gibi kontrol üniteleri atıyorum 50 satır 100 satır önceden okuyarak makinenin nereye gideceğini öngörüyor, ona göre ayarlıyor. Anladığım kadarıyla bir buffer gibi bir mekanizması var.

IDE olarakda QT'yi kullanmanızı tavsiye ederim.
Zaten açık kaynak bazı projelerde vardı.(Linux tabanlı)

Şuanda henüz o aşamaya gelmediğim ve tecrübem olmadığı için backtracking (belli bir satırı önceden yorumlayıp, makinanın bir sonraki hareketine geçişte optimum hız/geçiş sağlamak) adlı algoritmanın sadece olduğunu biliyoruz şuan, gerekeceğini de tahmin ediyorum (En azından plazma keserken bir sonraki harekette). Bu konuda ileride ilgileneceğim.

Sanırım DXF okuyan 2D işleme yapan bir yazılım yapmıştınız, benim deneyimlerime göre DXF ücretli bir standart ve direkt olarak bununla işlem yapmak şuan bizim için imkansız. Kalkıp bir DXF parser yazacak vaktimiz yok, bu belki 6-7 ayımızı alır. Halihazırda piyasada DXF çözebilen açık kaynak yazılımlarda yorumlardan gördüğüm kadarıyla tam stabil çalışamıyor. Şahsen DXFyi de hiç sevmiyorum.

Bunun yerine ben koordinat ve işlenecek parça bilgilerini direkt olarak GCODE'lardan alıp, gereksiz işmili komutlarını silip parçayı sahneye koymayı düşünüyorum. Daha sonra masaüstü yazılımımda iş miline ve yapılacak şeylere tekrar karar verdirtip işlemeyi düşünüyorum. Bu konuda bir hatam var mıdır sizce?

Eğer bu planım sağlıklı olmazsa, artık tamamen açık kaynak olan örneğin SVG ya da STL tarzı birşey bakınacağım. HTML5 canvas ile sıfırdan kendim çizdirtmek de bir opsiyon ama bu işin süresini çok uzatıyor.


Projelendirme yapildiktan sonra teknoparklar, kulucka merkezleri gibi yerlere basvurulabilir bu is icin.

Kosgebe başvurduk ancak işe başlamış olduğumuz için kabul edilmedi. Bu projeyi bitirip bir sonraki projeler için önceden deneyeceğiz artık.

Sponsor aranabilir mesela
Yaşadığımız yer çok dandik ve bu işe çok uzak. Traktöre pulluk yapsaydım destek alırdım, ama böyle olmuyor işte. Dükkana gelen herkese ne yapmaya çalıştığımızı anlatmaktan, onların anlamamasından yeterince demoralize olduk. Artık makinayı gören herkese farklı birşey anlatıyorum. Bu ekmek pişirme makinası, bu halı yıkama makinası gibi :D.

İşi bilen de çıkıyor, ama "Plazma üreticisi çok var yeaa" deyip yine demoralize ediyor. Dükkanın camlarını siyaha boyadım artık kimse gelmesin görmesin diye. :D

Bu projeyi yakından takip ediyorum. Ama grbl bize uymuyor, mecburen firmware kısmını da kendim yapıyorum. Hem minimalistic düşünüldüğü için, hem halihazırda bu kadar geliştiği ve artık onu kendi çıkarıma modifiye edememem için. + Olarak bu işi gelecekte yabancı piyasada ticari olarak da düşünüyorum. Bu yüzden açık kaynak birşeyi tekrar lisanslamam sıkıntılı olacaktır. Yine de oradan öğrendiğim bazı şeyler var, bunları kendim entegre ediyorum kendi yazılımıma.


Bu arada daha önce hiç sormadınız, niye böyle bişeye kalkıştın çıkarın ne falan diye?
Çok önceden anakartı yanmış olan, Türkiye'nin ilk cnc denemelerinden olan Maximus adlı proje ile yapılmış bir makina vardı. Bunu tekrar kendi yazılımımla (masaüstü/gömülü) ve yaptığımız kendi anakartımız ile ayağa kaldırdık. Bundan gelen cesaretle yaşadığım yerde olmayışından dolayı da para kazacağımıza inanarak piyasadan satın alacağımız ürünlerle bir plazma kesim makinası yapmak istedik. (Ben (Yazılımcı), kardeşim(Grafiker), babam (Grandmaster Usta) ve elektronikçi arkadaşım).

Ancak herkes kendi işinde naçizane uzman olmasından ve hiçbirimizin ticarette uzman olmayışından dolayı, özellik özellik üstüne bindi ve Türkiye şartlarında üretilen makinalara kıyasla çok daha fazla fantezili şeylerinde bulunduğu bir makina projesi ortaya çıktı. Plazma konik yapmasın, arkasına bir spindle koyalım, delikleri matkapla delelim, diş çekelim, havşa açalım vs vs derken birçok gerekli gereksiz özelliği barından bu fikirin peşinden üretime başladık.

Şuan elimizde %95i bitmiş bir makina, yarısı bitmiş bir kontrol kartı ve %30u bitmiş bir yazılım var. Bu kadar çabanın, küçük bir ilçede küçük bir dükkanda başarılı/başarısız olmasındansa, yapılan bu emeğe belki destek almak, belki fikirlerle daha da geliştirmek adına buradayız işte.

Ben bu işi, sonucu ne olursa olsun, makinanın tasarımı hariç olarak geri kalan herşeyi açık kaynak yapıp herkesle paylaşmak istiyorum. Çünkü bizi bu işe iten, istediğimiz şeyleri yapabilecek hazır bir ürünün/lerin olmayışıdır. Olanların da ya fiyat ya da kusursuz olarak işimize yaramayışıdır.

Yaklaşık maliyeti 120bin tlyi bulan bu projede 50bin tlsi yabancı ürünlere (Hypertherm, Şahin Rulman, Birlik Rulman, Delta), geri kalanının hepsi yerli ürünlere gitmiştir (Arel, Bizim sanayideki Demirci :D, Makina Takım, İşçilik, vs)

Hedefimiz bu projeyi bitirip, yaşadığımız yerde fason imalatlar yapıp koyduğumuz sermayeyi geri almak ve diğer çılgin projelerimize sermaye oluşturmak). Yani kısacası bitmeme gibi bir şansı yok, başarılı/başarısız olma şansı var. Ama her halükarda koyduğumuz bu emeğin yazılım ve donanım kısmını daha da iyileri bu ülkeden çıksın diye paylaşacağız.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,090
Mesajlar
923,153
Kullanıcılar
451,394
Son üye
ENESCAMUZCU

Yeni konular

Geri
Üst