Nötrdeki Akımmı Gerilimmi?

bravo Sn 1974 burdur
ben de nötr ün kopması ile ilgili başka bir konudan buna benzer resmi alıp yapıştıracaktım ki siz benden önce davranmışsınız.

Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
çizdiğiniz resimde voltmetreden zaten sıfır okumanız çok doğru.Voltmetreyi oraya değilde alıcının çıkış ucuna bağlayın bakalım ne okuyacaksınız.Ben size söyliyeyim nötr iletkeninin kesitine bağlı olarak direncinden ve dengesiz akımların meydana getirdiği artıık akımdan dolayı iletken üzerine düşen gerilimi okursunuz.
vesselam

alıntı
ETMD - Teknik Yazılar Bugün 11 Mart 2010, Perşembe Saat: 13:40:53

Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği
İsa İlusu ( Elektrik Yük. Mühendisi )

Bazı uygulayıcılarca hata olarak algılanan son şekil ise,nötr hattı ile koruma hattının, TN-S sisteminin gereği olarak, köprülenmesidir. İletişim sistemlerini kuran ve işletenler, nötr hattı ve yapılmış bir topraklama sistemi arasında ölçülen gerilimin kendilerinin belirlediği bir değeri aşmamasını isterler. Ölçülen bu gerilim, nötr hattı üzerinde meydana gelen gerilim düşümü değeridir. Yapılan topraklama düzeni ile elde edilen toprak geçiş direncinin, ölçülen bu gerilim üzerinde bir değişiklik yapması, bu gerilimi küçültmesi mümkün değildir.

çizdiğiniz resimde voltmetreden zaten sıfır okumanız çok doğru.Voltmetreyi oraya değilde alıcının çıkış ucuna bağlayın bakalım ne okuyacaksınız.Ben size söyliyeyim nötr iletkeninin kesitine bağlı olarak direncinden ve dengesiz akımların meydana getirdiği artıık akımdan dolayı iletken üzerine düşen gerilimi okursunuz.
vesselam

alıntı
ETMD - Teknik Yazılar Bugün 11 Mart 2010, Perşembe Saat: 13:40:53

Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği
İsa İlusu ( Elektrik Yük. Mühendisi )

Bazı uygulayıcılarca hata olarak algılanan son şekil ise,nötr hattı ile koruma hattının, TN-S sisteminin gereği olarak, köprülenmesidir. İletişim sistemlerini kuran ve işletenler, nötr hattı ve yapılmış bir topraklama sistemi arasında ölçülen gerilimin kendilerinin belirlediği bir değeri aşmamasını isterler. Ölçülen bu gerilim, nötr hattı üzerinde meydana gelen gerilim düşümü değeridir. Yapılan topraklama düzeni ile elde edilen toprak geçiş direncinin, ölçülen bu gerilim üzerinde bir değişiklik yapması, bu gerilimi küçültmesi mümkün değildir.

sayın fabia yukarıdaki mesaj ile aşağıda analizöre hak verdiğiniz mesaj çelişiyor. analizör diyor ki nötrden geçen akım işletme toprağından toprağa akar. sizde öylemi diyorsunuz. eğer öyle diyorsanız yukarıda sn burdurun mesajındaki soruda voltmetrede nasıl sıfır görülür diyorsunuz? sizde diyorsunuz ki alıcıya yakın noktada görülen gerilim nötr iletkenindeki gerilimdir ve "yapılan topraklama düzeni ile elde edilen toprak geçiş direncinin, ölçülen bu gerilim üzerinde bir değişiklik yapması, bu gerilimi küçültmesi mümkün değildir." hangi mesajınız doğru. aşağıda analizöre hak verdiğiniz mesaj mı yoksa yukarıdaki mesaj mı?

Analizör Nickli Üyeden Alıntı
Dengesiz yüklenmeden oluşan akım nötr iletkeni ve işletme topraklama direnci üzerinden toprağa akar. Nötr gerilimi= (nötr iletken direnci + işletme topraklama direnci)x Dengesiz yüklenmeden doğan akım.
Vn=IdxRt

analizör arkadaşa katılıyorum.
nötr barasının toprak barasına göre voltajı nötr iletkeninin üzerine düşen gerilim düşümünden farklı bir şey değildir.nötr kesitini artırırsanın gerilim düşümüde azalır.
koruma topraklamasının değerinin düşük veya yüksek olmasıyla ilgili bir durum söz konusu değildir.

ayrıca akım akarmı akmaz mı sorusuna gelince :

300mA veya 30mA'lik artık akım anatarları akım akmasa nasıl çalışacak?
yani nötr barası ile toprak barasını kısa devre ettiğiniz zaman nötrden toprağa doğru analizör arkadaşında söylediği gibi bir akım akar.
otomasyon

sayın hemmuhhemtek siz hala GEREKSİZ şeyler söylüyorsunuz, aaaa olmadi şimdi bakın yöneticilerimiz kızıyorlar böyle ota çöpe itiraz edince üyeler, neden siz de kendinizi suyun akış istikametine bırakmıyorsunuz ki bakın ben öyle yaptım uyarı ve - poplardan sonra huzura erdim...

arkadaşlar bi işletmenin elektrik işini yeni bitirdik yalnız panodaki nötür ve toprak barasının arasında ölçü alet ile 0.7 voltajj göstermekte bu sadece gerilimmi yoksa
akımda geçiyomu acaba fikirlerinizi bekliyorum

sorunun ilk hali bu.buradan hareketle voltmetreden görülen değer yani 0,7V
nötr kablosu üzerine düşen gerilimdir.siz burada koruma topraklamasının değerini ne kadar düşürürseniz düşürün bu görünen voltajı aşağı çekmeniz mümkün değildir.

ilk yazdığım mesaj ile sonrakide ve sayın analizöründe dediği hep aynı şeydir.
herhangi bir çelişki yoktur.

eğer voltmetre üzerinde okuduğunuz gerilimi daha aşağı çekmek istiyorsanız yapmanız gerekenler:

1-nötr kablosunun kesitini artırmak
2-sistem akımlarını dengelemek
3-işletme topraklaması (trafo yıldız noktası) değerini düşürmek.

bunları yaparsanız okuduğunuz voltajın düştüğünü görürsünüz.
bahsi geçen voltaj yani 0,7V'luk değer dikkat ederseniz işletmenin nötr barası ile işletmenin koruma topraklaması arasındaki değerdir.nötr barası ile trafonun yıldız noktası arasındaki mesafe sıfır değildir.ister kendi trafoları olsun ister AG şebekeden beslensin ki buradaki durum sanki AG 'den besleniyor sistem öyle anlaşılıyor nötr barası ile trafo yıldız noktası(işletme topraklaması) arasında illaki bir nötr kablosu vardır ve okunan değerde yük dengesizliğinden oluşmuş olan dangesiz akımların meydana getirdiği nötr kablosundaki gerilim düşümüdür.ölçtüğünüz nokta burada önem taşıyor.trafonun topraklanmış olan
yıldız noktasına yaklaştıkça bu gerilimde mesafeye ve kablo kesitine bağlı olarak düşme gözlenir.

bilmem bu sefer anlaşılabildimi.

arkadaşlar bi işletmenin elektrik işini yeni bitirdik yalnız panodaki nötür ve toprak barasının arasında ölçü alet ile 0.7 voltajj göstermekte bu sadece gerilimmi yoksa
akımda geçiyomu acaba fikirlerinizi bekliyorum

Trafodan çıkan ag hattının nötrünün topraklanması size bir zarar vermez.
Anladığımız kadarıyla siz trafo binasının dışına 3 fazı ve nötrü getirerek sayacı bina dışına çıkartmışınız (normalde trafo binasının içinde olur sayaç ama burda farklı bir durum var sanırım) ve küçük bir panoya manyetik şalterle Toroid koymuşsunuz. Bu panodanda içerdeki büyük panoya hat çekmişiniz.
Sıkıntınız küçük panodan sonrasındadır.

Küçük panodan sonra 2x(3x185) kablo ile 3 faz enerjiyi kesiti 370mm2 olarak iletmişiniz peki nötrü ne ile ilettiniz?

Toroid bozuk değil ve nötrden toprağa bağlantı yoksa toroidin atmaması gerekir.

Eğer nötrden toprağa bağlantı varsa toprak-nötr baraları arasında faz farkı olmaması gerekir.

Toprak- Nötr arasında ölçü aletine paralel yük varsa ölçü aleti gerilim gösterir.

Ayrıca arada toprak nötr arası hiçbir bağlantı yoksa dengesiz yüklenmede toprak-nötr arasında mutlaka faz farkı görünür.

Sonuç olarak önce toroidi başka biriyle veya başka bir yerde deneyip sağlamlığını test etmeni eğer sağlamsa sayaçtan sonraki bağlantılarının toprak-nötr arasında ölçümünü yapmanı öneririm.

sn fabia
tr işletme ve koruma topraklaması iyi nötr kablo kesiti iyi üç fazlarında dengeli olduğunu kabul edelim.peki hala nötr-toprak arası gerilim görünürse sizce arıza nerede olabilir?bu arızayı nasıl bertaraf edebiliriz? bu soruları sormam daki amaç nötr-toprak arası gerilimin sadece dengesiz yüklerden dolayı nötr kablosunda meydana gelen gerilim düşümünden dolayı olmadığıdır.

Sayın 1974 burdur tüm bunları yaptıktan sonra bile az da olsa nötr-toprak arasında bir gerilim okumanız mümkündür.eğer ki mA seviyesinde bile akımları dengelemeyi başardıysanız ki mümkün değildir başardığınızı varsayalım bu seferde kablonun kapasitif etkisinden dolayı bir gerilim mutlaka okursunuz.bunun içindirki TT sistem şebekerde nötr hattını sadece hattın başında topraklamak yerine belirli mesafelerde ve hat sonundada topraklamakta fayda vardır.
bu topraklama direkt olarak yapılabileceği gibi direnç üzerindende yapılabilir.direnç ohmik,endüktif veya kapasitif özelikte olabilir.meydana gelmesi muhtemel arıza akımlarının sınırlandırılması amacı ile direnç değeri ve özelliği belirlenebilir.

Son düzenleme:
sn fabia
sizin bahsettiğiniz normal şartlarda.benim söylemek istediğim herhangi bir arızadan dolayı nört-toprak arası gerilim görülmesidir.
örneğin komşu dairede kaçak akım yok. fazdan toprağa esaslı kaçak var.toprak hattının direncinden dolayı sigortayı attıramadığı,sizinde farklı bir fazdan beslediğinizi düşünürsek,pirizinizde kaçak durumuna göre nötr-toprak 220,faz-toprak 380v dahi görebilirsiniz.bazı arkadaşlar nötr-torak arası gerilimi düşüremediğinden şikayetci olurlar.düşüremezler çünkü neden?kendi tesisatları normal olduğu halde başka bir yerden etkilenirler.
peki çözüm nedir?evet sizde söylemişsiniz nötr hattı topraklanmalıdır.bu topraklama belirli yerlerden deyilde bütün bina girişlerinde yapılması daha etkin olacaktır.

söylediklerinizin tamamına katılıyorum.

Forum istatistikleri

Konular
129,689
Kullanıcılar
452,395
Son üye
gkmeens

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri