çizdiğiniz resimde voltmetreden zaten sıfır okumanız çok doğru.Voltmetreyi oraya değilde alıcının çıkış ucuna bağlayın bakalım ne okuyacaksınız.Ben size söyliyeyim nötr iletkeninin kesitine bağlı olarak direncinden ve dengesiz akımların meydana getirdiği artıık akımdan dolayı iletken üzerine düşen gerilimi okursunuz.
vesselam
alıntı
ETMD - Teknik Yazılar Bugün 11 Mart 2010, Perşembe Saat: 13:40:53
Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği
İsa İlusu ( Elektrik Yük. Mühendisi )
Bazı uygulayıcılarca hata olarak algılanan son şekil ise,nötr hattı ile koruma hattının, TN-S sisteminin gereği olarak, köprülenmesidir. İletişim sistemlerini kuran ve işletenler, nötr hattı ve yapılmış bir topraklama sistemi arasında ölçülen gerilimin kendilerinin belirlediği bir değeri aşmamasını isterler. Ölçülen bu gerilim, nötr hattı üzerinde meydana gelen gerilim düşümü değeridir. Yapılan topraklama düzeni ile elde edilen toprak geçiş direncinin, ölçülen bu gerilim üzerinde bir değişiklik yapması, bu gerilimi küçültmesi mümkün değildir.
Analizör Nickli Üyeden Alıntı
Dengesiz yüklenmeden oluşan akım nötr iletkeni ve işletme topraklama direnci üzerinden toprağa akar. Nötr gerilimi= (nötr iletken direnci + işletme topraklama direnci)x Dengesiz yüklenmeden doğan akım.
Vn=IdxRt
analizör arkadaşa katılıyorum.
nötr barasının toprak barasına göre voltajı nötr iletkeninin üzerine düşen gerilim düşümünden farklı bir şey değildir.nötr kesitini artırırsanın gerilim düşümüde azalır.
koruma topraklamasının değerinin düşük veya yüksek olmasıyla ilgili bir durum söz konusu değildir.
ayrıca akım akarmı akmaz mı sorusuna gelince :
300mA veya 30mA'lik artık akım anatarları akım akmasa nasıl çalışacak?
yani nötr barası ile toprak barasını kısa devre ettiğiniz zaman nötrden toprağa doğru analizör arkadaşında söylediği gibi bir akım akar.
otomasyon
arkadaşlar bi işletmenin elektrik işini yeni bitirdik yalnız panodaki nötür ve toprak barasının arasında ölçü alet ile 0.7 voltajj göstermekte bu sadece gerilimmi yoksa
akımda geçiyomu acaba fikirlerinizi bekliyorum
arkadaşlar bi işletmenin elektrik işini yeni bitirdik yalnız panodaki nötür ve toprak barasının arasında ölçü alet ile 0.7 voltajj göstermekte bu sadece gerilimmi yoksa
akımda geçiyomu acaba fikirlerinizi bekliyorum