Rüzgar Türbini için Alternatör Yapımı

selamün aleyküm
sn. şef ve rüzgar tribünü sevdalıları:),daha önce sn. şef' in yardımlarıyla alternatör ve tribün yapmıştım.ağabeyim in eski klimasının motorundan bir alternatör daha yaptım.bobin sarmak için kalıp vs şeylerle uğraşmamak ve çöp bobin miktarını azaltmak için daha basit bir yol olarak aşağıdaki resimlerde görüldüğü gibi sardım bobinleri.oyuk sayısı az olduğu için 3 yerine 2 faz olarak sardım.bu yüzden bir oyuk atlayarak sardım
20131226_221013.jpg20131226_221048.jpg20131226_224159.jpg20131226_224318.jpg
önce atlayacağım oyuk sayısı kadar (12 adet) dal parçasını oyuklara uygun şekilde sıkıştırdım ve ilk fazı alabildiği kadar sardım, presbantlarını taktım.diğer fazı düzgün sarmak için sarmak diğer presbantları da birinci fazın sargıları üzerine yarısı kadar (oldukça zorlanarak) taktım ve ikinci fazı sardım.

Ekli dosyalar

• 20131230_010117.jpg
    20131230_010117.jpg
    88.3 KB · Görüntüleme: 53
Son düzenleme:
Sayin wolf-4503 güzel görünüyor bakalim bittiğinde insallah iyi sonuç alirsin bu site cok güzel sürekli takipteyim her gün farklı bir bilgi öğreniyorum:)

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.

Emre Bey, hazir pervane buldum evet dogrudur onlar uygunsa kullanmak isterim cunku agirlik ve merkez dengesi cok duzgun yada benim yapacagimdan daha dengeli :) Yinede bos durmadim ama 160 lik gider borusundan (PVC Bulamadim) 2 takim kanat yaptim. Bir takim 1.20mt uzunlugunda ikinci takim 0.70mt :)

Keske imkanimiz olsada birlikte bir calisma yapsak ayni atelyede ...

selamün aleyküm
sn. şef ve rüzgar tribünü sevdalıları:),daha önce sn. şef' in yardımlarıyla alternatör ve tribün yapmıştım.ağabeyim in eski klimasının motorundan bir alternatör daha yaptım.bobin sarmak için kalıp vs şeylerle uğraşmamak ve çöp bobin miktarını azaltmak için daha basit bir yol olarak aşağıdaki resimlerde görüldüğü gibi sardım bobinleri.oyuk sayısı az olduğu için 3 yerine 2 faz olarak sardım.bu yüzden bir oyuk atlayarak sardım
Ekli dosyayı görüntüle 15832Ekli dosyayı görüntüle 15833Ekli dosyayı görüntüle 15834Ekli dosyayı görüntüle 15835
önce atlayacağım oyuk sayısı kadar (12 adet) dal parçasını oyuklara uygun şekilde sıkıştırdım ve ilk fazı alabildiği kadar sardım, presbantlarını taktım.diğer fazı düzgün sarmak için sarmak diğer presbantları da birinci fazın sargıları üzerine yarısı kadar (oldukça zorlanarak) taktım ve ikinci fazı sardım.

Aleykum Selam Hocam. Cop kollari bu sekilde kivirmak benimde aklima gelmisti, germe esnasinda kablolar zarar gorur diye yapmadim. Bende cikriksiz sardim :D Elimde klima dis unite fan motoru var fakat stator cok kucuk oldugu icin kenarda oylece duruyor. Simdi elimde 1.5 klio civari kabloda kaldi. Bu yapmis oldugunuz alternator ile alacaginiz gucu bizimle paylasirsaniz elimde kalan kabloyu degerlendirebilirim. Gerci birtane daha buyuk stator alip onla calismak istiyorum :)

Ahmet bey türkiyeye yolunuz düşerse misafirim olun yaparız birlikte gene yeterki bisiler yapalim.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.

Oh oh.. Maşaallah, Allah muhabbetinizi arttırsın. Sayın wolf-4503'de aramıza katılmış.
Ahmet bey, tavan vantilatörü pek işe yaramaz da diğer siyah renkli olan klima pervanesi biraz çalışmayla güzel olur. Şu haliyle mevcut ölçüsü çok kısa kalır. Açıları bozmadan aynı kanatlar üzerine başka sağlam bir malzeme ile uzatabilirseniz olur. Bir kanat boyu yaklaşık 80 cm. olsun. Sadece kanatların açısı uca doğru düz olsun.

Oyuk sayısı 60-70 arasında motor arıyorum demişsiniz de böyle bir motor kolay bulunacağını sanmıyorum. Oyuk sayıları da 48-54-72 diye gider. Aslında 36 oyuklu motorun statoru uzun olduktan sonra o da verimli olur. Stator uzunluğu 8 cm. olan bir rotora çift sıra 40 mm.lik mıknatıs kullanılırsa güzel olur.

Tekrar aramıza hoşgeldiniz sayın wolf.
Bu sardiğiniz 2 fazlı alternatör bitti mi yoksa çalışma devam ediyormu ? Bir de bunun rotorunda kaç mıknatıs kullanacaksınız ?

Ben kanatları kompozit alüminyumdan yapıyorum. Hani şu alışveriş merkezleri, işhanlarının cephesine kaplanan kaplama malzemesi. 1 mm. kalınlığında 2 adet alüminyumun ortasında sıkıştırılmış farklı bir plastik malzeme var. Bu malzeme plaka halinde iken 80 cm. çap oluşturacak şekilde merdanede kıvırtıyorum. Daha sonra Mukavva kalıbı üzerine koyup, çiziyorum ve dekopajla kesiyorum.

Öncelerden yaptığım türbinlerde kullandığım ama küçük geldiği için daha büyüğünü yaptığım kanatlar elimde var. Emre beye kargo ile gönderebilirim ama yurtdışına gönderme imkanı olabilir mi doğrusu bilmiyorum. Yurt dışı olduğu için faturaydı, belgesiydi uğraştırır sanıyorum. Ama Emre bey kardeşim isterse 3 kanat gönderebilirim.

Bahsettiğin kanatlar bunlar.SD530189.jpg

Saolun Mehmet Bey Hos Geldiniz. Kanat icin bir defada polyester isi yapan bir tanidigima danisayim diyorum belki yapilabilir polyesterdende. olmadi elimdekini polyester ile belki uzatabiliriz.

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri